petak, 28. prosinca 2012.

Stollen po naški


Možda je ovaj kolač karakterističan za blagdane..ja sam ga i pripremala za Božić. Ali nisam stigla na vrijeme podijeliti recept s vama. Svidjela mi se ova kombinacija maslaca i svježeg sira, a umjesto karakterističnih sastojaka poput  kandiranog voća i grožđica, odlučila sam ovom kolaču dati domaći okus, pa sam stavila sušene smokve i domaće korice naranče i limuna koje sam sama ušećerila. Ovim postom zatvaram ovu  godinu! Nek Vam nova bude još bolja,slađa, veselija, zdravija i "deblja"!



za jednu štrucu (cca 12 feta)

250gr brašna
1 žlicica praška za pecivo
100 gr kandirane korice naranče
100 gr suhih smokava
50 gr šećera
50 gr pečenih lješnjaka
1 jaje
1 žlica meda
50 gr maslaca
150 gr svježeg sira
+
marmelada za premaz
mljeveni šećer



Brašno i prašak za pecivo promiješati u zdjeli. U posudi sjediniti omekšali maslac i sir, dodati nasjeckane korice naranče, nasjeckane smokve i grubo rezane lješnjake, dodati razmućeno jaje, med i šećer.
Od sastojaka zamjesiti tijesto i oblikovati štrucu. Drškom kuhače napraviti karakterističan kanal na kolaču. Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva pa kolač staviti da se peče 40tak minuta. Marmeladu zagrijati u lončicu pa još topli kolač premazati s njom. Kad se ohladi posuti ga mljevenim šećerom.


ponedjeljak, 24. prosinca 2012.

Sretan Vam Božić













 Čokoladna torta s limunom
(recept uskoro)


Želim Vam sretan i blagoslovljen Božić!

petak, 21. prosinca 2012.

Keksići s kokosom i karamelom...i čokoladom


Ovi vrlo neobični keksići odmah su mi zapeli za oko jer spajaju sastojke koje jako volim, kokos, čokoladu i karamelu. odlučila sam ih isprobati i poslužiti na blagdanskom stolu. Nedostatak maslaca u ovim keksićima nadomjestio je umak od karamele koji je napravljen s slatkim vrhnjem.Iskreno ovo i nije jednostavan keksić, preko pripreme karamele, pa zatim pečenja kokosovog brašna i sve do punjenja i oblikovanja i na kraju glaziranja čokoladom. Ako ih ipak  isprobate vjerujem da će vam se svidjeti koliko i meni!


sastojci za umak od karamele

1/2 šalice šećera
3 žlice vode
3 žlice maslaca 
3/4 šalice slatkog vrhnja


sastojci za keksiće (25 komada)

1/2 šalice kokosovog brašna (prethodno popržiti u tavici)
2 1/4 šalica brašna
1 žličica sode bikarbone
sol
 1/2 šalice tamnog  šećera
1/2 šalice šećera
1/2 šačice umak od karamele
1 jaje
vanilija
žlica- dvije meda

+
 kockice čokolade po izboru(za punjenje)

+
čokoladna glazura
kokos


Kokosovo brašno popržiti na suhoj tavici. Za umak od karamele, u posudu stavit šećer i vodu, i miješati dok se ne otopi ili još bolje samo lagano tresti posudu, kad se zažuti dodati maslac i vrhnje i smanjiti vatru pa mijesati dok se karamel ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Od ove količine možete napraviti dvije doze ovih keksića.
Kokosovo brašno zajedno sa brašnom usitniti u blenderu, dodati sol i  sodu. U posudu staviti umak od karamele, tamni i svijetli šećer  i miksati dok se sve ne poveže, dodati jaje, vaniliju i med. Sad lagano usuti suhe sastojke. Umijesiti tijesto.Ostaviti da se tijesto malo odmori u hladnjaku.
Pleh za pečenje prekriti masnim papirom, od tijesta oblikovati kuglice pa u svaku utisnuti kockicu  čokolade. Kuglice poslagati na pleh s razmakom iako ne narastu puno. Peći 10tak minuta na 180 stupnjeva. Ohlađene kolačiće preliti čokoladnom glazurom i posuti ostatkom pečenog kokosa.




srijeda, 19. prosinca 2012.

Topla čokolada s kućicom


Da bi preživjela zimu, budući da je nikako ne volim borim se svim sredstvima. Pokušala sam se utješiti toplom čokoladom. Volim toplu čokoladu pa sama je odlučila napraviti i doma. Priprema je vrlo jednostavna. nažalost ni na jednoj fotografiji ne vidi se sama čokolada ali morate mi vjerovati na riječ da je divna!




sastojci za dvije šalice

500ml mlijeka
3 velike žlice meda ili šećera
100 gr tamne čokolade
cimet, kardamom, anis, mahuna vanilije....
(ili rum, Baileys...)
3 žlice škrobnog brašna

Od mlijeka odvojiti nekoliko žlica pa promješati u zdjelici s škrobnim brašnom. Ostatak mlijeka zajedno sa začinima zagrijati na vatri.  Začine izvaditi nakon što su pustili svoju aromu. Čokoladu usitniti nožem pa dodati u vruće mlijeka i mješati dok se ne otopi. Dodati i mješavinu mlijeka i škrobnog bršana i mješati dok se ne zgusne do željene gustoće, ako je pregusto dodati hladnog mlijeka. Sarvirati u šalicama s velikom žlicom tučenog slatkog vrhnja. Ne zaboravite na fine domaće keksiće. Ova kućica napravljejna je od tijesta za linzere po receptu s Ireninog bloga.


četvrtak, 13. prosinca 2012.

FBI rukavice-Sweet and salty by Irena



Ovaj mjesec u sklopu blogerske igre FBI rukavice, zavirila sam u kuhinju kod Irene. Irenin  blog Sweet and salty obiluje slatkim ali i slanim receptima koji su popraćeni prekrasnim fotografijama. Isprobala sam i slane recepte ali nisam ih stigla fotkati jer sam ih navečer spremala za goste, to su bile Uklupčene pite sa sirom i Vlasac pogačice.Evo i slatkih recepata koje sam isšprobala.


Linzer kolačići 

50 gr mljevenih lješnjaka
250 gr brašna
90 gr šečera
150 gr maslaca 
1 žumanjak
korica limuna
marmelada po izboru
mljeveni šećer

Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva, promješati šećer i brašno pa utrljati maslac. Dodati limunovu koricu i lješnjake pa umjesiti tijesto. Kad se tijesto odmori, modlicama rezati oblike, pa peći u zagrijanoj pećnici. Dva keksića spajati marmeladom, pa posuti mljevenim šećerom.



Rudolfova pita s orasima

75 gr maslaca
75 gr šećera
190 gr brašna
1 jaje

nadjev

125 gr šećera
125 gr slatkog vrhnja
1 žlica meda
200gr oraha

Umutiti maslac i šećer, dodati jaje i brašno i umjesiti tijesto. Ostaviti ga u frižideru da se hladi. Za nadjev
šećer karamelizirati pa preliti slatkim vrhnjem, dodati med, mješati dok se šećer ne otopi.  Dodati grubo sjeckane orahe i pustit da se ohladi. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva. Tijesto raspodjeliti na dva djela, ja sam radila mini pite i od ove količine dobila sam 4 komada. Dno kalupa presvući polovicom tjesta, pa napuniti nadjevom i preklopiti preostalim tjestom. Izbockati i peći 20tak minuta.



Brownie cheesecake

115 gr maslaca
115 gr čokolade
200 gr šećera
2 jaja
50 ml mlijeka
115 gr brašna
+
500 gr svježeg sira
125 gr šećera
3 jaja
125 ml jogurta
vanilija

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Čokoladu otopiti zajedno s maslacem, dodati jaja, mlijeko, šećer i brašno. Smjesu uliti u pobrašnjen kalup promjera 23 cm. Peći 25 minuta. Nakon tog vremena izvaditi i pustiti da se hladi dok mješate bijeli dio.Miksati šećer, jaja, sir i jogurt pa dodati vaniliju. Smjesu preliti preko brownie sloja. Peći na 160 stupnjeva još 45 minuta. Prije serviranja dobro ga ohladite u hladnjaku.


petak, 7. prosinca 2012.

Panettone puding



U ovo vrijeme već su pune police u trgovinama, ima ih kud god se okrenete.  Ovaj blagdanski slatki kruh nalazi se u svim domovima u doba Božića. S kremom, s kandiranim voćem, s glazurom ili bez, običan pandoro meni je najdraži.  A kad vam dosadi u ovom dobro poznatom obliku, isprobajte nešto novo. Ovaj brzi desert meni se jako svidio, moguće je panettone zamjeniti običnim bijeli kruhom ali ovako je puno finije. Na vama je odluka dal ćete ga peći/kuhati u pojedinačnim porcijama ili kao jedan veliki kolač. Ideja je preuzeta iz kuharice  Dolci del sole

za ovaj desert potrebno je
(za kalup 18-20cm promjera)

500 ml mlijeka
mahuna vanilije
korica bio limuna
70 gr šećera
400 gr panettone-a
5 jaja
grožđice, prethodno namočene u rumu


I lončiću zagrijati mlijeko s koricom limuna i rastvorenom mahunom vanilije do vrenja. U posudi miksati jaja sa šećerom. Panettone razrezatio na komade, veličina ovisi o kalupu. U smjesu jajai  šećra kroz cjedilo dodati postepeno mlijeko. Panettone rasporediti u posudu za pečenje (vatrostalnu) pa preko kockica slatkog kruha preliti smjesu  od jaja, mlijeka i šećera.  posuti grožđicama. Posudu staviti u drugu posudu u koju ste ulili hladnu vodu, pa peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 40-50 minuta. Paziti da voda ne zavrije, ako zavrije dodati još hladne voode. Ostaviti kolač da se ohladi. Ako ste koristli jedan veliki kalup, stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi pa ga izvrnite na tanjur za serviranje i režite na fete kao tortu. Poslužiti se može s umakom od naranče.


za umak od naranče

200 gr naranče (samo unutrašnjost, bez bijelih kožica)
100 gr šećera
žlica škrobnog brašna

Naranču zajedno sa šećerom "kuhajte" dok se šećer ne otopi. Po želji možete dodati i zvjezdicu anisa ili štapić cimeta. U malo narančinog soka umješajte žlicu škrobnog bršna pa dodajte da se umak ugusti.


ponedjeljak, 3. prosinca 2012.

Brownies s pistacijama


Među omiljene mi kolače spada i brownies, bogate kocke s velikom količinom čokolade.  Već sam ih par puta radila. Na ovom linku možete vidjeti  brownies u posebnom, svečanom izdanju. Nisam se pomakla daleko od prvog recepta, ovo je dobar, stari brownies ali ovog puta s pistacijama!


200gr tamne čokolade, ja sam koristila Nestle Noir
120 gr maslaca
1 šalicu šećera
3 jaja
1 1/3 šalice brašna
3 žlice praška za pecivo
 +
50 gr sjeckanih neslanih pistacija


Čokoladu otopiti u parnoj kupelj  pa dodati maslac. Kad se sjedine dodati i šećer, izmješati i ostavit da se malo ohladi. U smjesu dodati jedno po jedno jaje mješajući mikserom, i na kraju dodati prosijano brašno zajedno s praškom za pecivo. Kalup obložiti masnim papirom pa uliti smjesu i izravnati. Po vrhu posuti nasjeckane pistacije. Ja sam koristila okrugli  kalup! Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva  20 minuta. Moraju ostati malo mokri iznutra!! Uz šalicu čaja ili tople čokolade zagrjajte se pod zubatim suncem.