ponedjeljak, 28. siječnja 2013.

Gusta juha od karfiola


Ja nisam od onih koji jedu juhu svaki dan. Ustvari kad bolje promislim klasična mesna juha i nije moj favorit. Ja volim bogate, povrtne, guste juhe. I njih vrlo često pripremam a nerijetko zamijene "pravi" obrok.
Već sam ranije objavila recepte za baršunastu juhu od tikvica, gustu juhu od muškatne tikve i juha od pečenog koromača i lososa. Ovog puta donosim recept za juhu od karfiola, društvo joj prave slani keksići, krekeri.




sastojci

500 ml povrtnog temeljca
500 gr karfiola
2 kumpira
lovor
30 gr maslaca
1 mali luk
2 češnja češnjaka
2 dcl mlijeka
sol, papar




Povrće oprati i oguliti , kumpire  i luk izrezati na kockice a karfiol iskidati na cvjetiće. U loncu otopiti maslac pa na njega dodati luk i češnjak i lovorov list. Kad se luk omekša dodati kumpire i karfiole i zaliti temeljcem. Kuhati dok povrće ne omekša. Uz pomoć štapnog miksera ispasirati povrće pa dodati mlijeko i sol i papar. još kratko prokuhati.Ako želite bogatiji okus možete dodati komadiće hrskave pečene pancete. I servirati uz slane kekse po Miminom receptu.

nedjelja, 20. siječnja 2013.

Rustikalna torta s jabukama



Opet jedan stari i jednostavan desert, ali  i jednostavan način kako utrošti višak jabuka koji ste kupili.  Jabuke su pečene i onda zarobljene u finom biskvitu a biskvit je mekan i sočan jer je upio sokove koje su jabuke otpustile. Cijela torta pokrivena je debelim pokrivačem od tučenom slatkog vrhnja ....Mamin recept!




sastojci za tortu

5-6 jabuka
šaka oraha i grožđica
2 žlice šećera
4 jaja
6 žlica šećera
4 žlice vrele vode
4 žlice brašna
pol paketića praška za pecivo
vanilin šećer
bio limunova korica

+ 200 ml slatkog vrhnja
čips od jabuke za dekoraciju
(2 jabuke, cimet)



Jabuke oprati i oguliti pa izdubiti srž. U zjedili promješati grožđice i mljevene orahe s dvioej žlice šećera. mješavinom napuniti jabuke. Kalup za torte obložiti masnim papirom za pečenje  i posuti šećerom pa u krug poslagati jabuke. Količina jabuka ovisi o njihovoj veličini, birajte one srednje veličine, ne bi smjele biti više od kalupa. Jabuke posložiti u krug tako da između dvije jabuke bude dva prsta praznog prostora. 

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva pa staviti jabuke da se peku, 15-20 minuta, pazeći da ne potamne. Dok se jabuke peku pripremiti tijesto. Cijela jaja razbiti u zdjelu pa dodati šećer i miksati , dodati i vodu i nastaviti miksanje dok se smjesa ne utrostruči. Dodati vanilin šećer i sadržaj jedne mahune i limunovu koricu, na kraju dodati prosijano brašno s praškom za pecivo  i sve lagano umješati. Ovu smjesu preliti preko jabuka. I nastaviti pečenje kolača na 180 stupnjeva 30tak minuta. Ohlađenu tortu izvrnuti na pladanj za serviranje, ukrasiti slatkim vrhnjem i čipsom od jabuke.

Tortu sam odlučila ukrasiti čipsom od jabuka, Priprema je jednostavna ali dugotrajna, osim ako imate dehidrator. Jabuke treba oprati i izdubiti im srž, s tankim nožem ili uz pomoć ribeža odrezati tanke fete. Poslagati ih na papir za pečenje, pa po svakoj feti posuti mrvu cimeta. Peći/sušiti u zagrijanij pećnici na 100 stupnjeva cca 2 sata


ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

Njoki sa skutom i špinatom



E sad, priča ide ovako, moja prijateljica jako voli ove njoke, sjećam se da je uvijek pričala o njima. Ja inače ne volim njoke, ne volim krumpirovo tijesto. Preokret se dogodio kad sam dala priliku Majinim njokima od skute. Oduševila me jednostavnost pripreme ali i svježina i punoća  mliječnog okusa. Sjetila sam se tad prijateljice  i njezinih voljenih njoka. Pa sam i njima odlučila dati priliku. Dodatak špinata još je više zadovoljio mog malog gurmana.


sastojci za dvije osobe

300 gr kuhanog, ocjeđenog, nasjeckanog špinata
100gr skute
1 jaje, 
šaka ribanog parmezana
sol
papar
 2 fete kruha od dana prije
2-3 žlice pšeničnog griza



Kruh samljeti u blenderu  da postanu mrvice. Špinat oprati i skuhati pa dobro istisnuti višak vode, kad se ohladi nasjeckati ga. U zdjeli promješati jaje, ribani parmezan, sol, papar pa dodati špinat i griz, pa žlicom umjesiti  tijesto. Dodati krušne mrvice. Koliko ćete dodati kruha ovisi o tome koliko je dobro ocjeđen špinat i kakva je skuta. Vlažnim rukama oblikovati kuglice ili valjuške. Bitno je ne pretjerati jer što je više mrvica to su njoki tvrđi. U velikom loncu zakuhati vodu , dodati soli  i uroniti njoke. Kad isplivaju n  površinu njoki su kuhani. Na tavici otopiti maslac i dodati listove kadulje, kad kadulja pusti aromu uvaljati njoke u maslac.

utorak, 8. siječnja 2013.

Kolač s mrkvama




Razmišljala sam dal da u naslovu uopće spomenem mrkve jer količina je uistina  mala, golim okom se niti ne vide a tu su. Oni koji su  testirali a moram reći i pojeli kolač nisu uspjeli odgonetnuti tajni sastojak, pa ipak tu su i mrkve, uz sve ostale divne sastojke. Zanimljivo je da u kolaču nema ni grama masnoće i to je ono što me je najviše privuklo. Uspkos tome kolač je vlažan i "masan" a nikako suh. Savršen uz čaj za doručak, poslužen uz laganu kremu od mascarponea ili grčki jogurt koji je postao moja nova strast. Ukrašen sa velikom žlicom meda. Svi vi koji ne ljubite kolače s mrkvom, ovom kolaču morate dati priliku, vjerujte meni  na riječ ili vjerujte majstoru koji je ovaj recept od svog oca "poboljšao".





sastojci za kolač

3 jaja
65 gr šećera
50gr pečenih mljevenih lješnjaka
50 gr pečenih mljevenih badema
115 gr očišćene mrkve
20 gr cijelih pečenih lješnjaka
35 gr brašna
1 žličica praška za pecivo
sol 
ribana korica jedne bio naranče



Mrkve oguliti i podjeliti na dva dijela, 1. dio 45 gr mrkve skuhati, ispasirati u pire i ohladiti. Preostalu mrkvu naribati. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, u žumanjke dodati 30 gr šećera, a u bjelanjke 35gr šećera.  Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. U kremu od žumanjaka i šećera dodati  snijeg pa postepeno dodavati preostale sastojke, mljevene lješnjake i bademe, ribane mrkve i pire od mrkve i brašno s praškom za pecivo i ribanom koricom naranče. Smjesu uliti u kalup za pečenje kruha (namašćen ili prekriven papirom za pečenje), ja sam koristila silikonski. Peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 40tak minuta.


četvrtak, 3. siječnja 2013.

Novogodišnji puding od bijele čokolade

Kad se zasitim kolača i torti vraćam se kremama i pudinzima. Priprema je jednostavnija i brža, a djeluju jednako svečano kao i najfinija torta. Uz dodatak nekim drugačijih sastojaka mogu biti prava zvijezda svečanog objeda. Podsjećam vas na Puding s Nutellom,  Kremu u čaši s kikirikijem ili  Kremu s mascarponeom.




sastojci za 4 zdjelice

500 ml mlijeka
3 žlice šećera
 mahuna vanilije 
2 žlice škobnog brašna
3 žumanjka
150 gr bijele čokolade
40 gr maslaca




Mlijeko staviti u lončić pa zagrijati zajedno s mahunom vanilije i nasjeckanom bijelom čokoladom. U zdijelu staviti žumanjke, škrobno brašno i par žlica mlijeka pa izmiksati sve zajedno. Kad se čokolada potpuno otopila, izvaditi mahunu vanilije pa mlijeko postepeno uliti u smjesu s jajima. Vratiti na štednjak i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusne. Na kraju dodati komadiće maslaca. Puding uliti u posude i staviti na hlađenje. Ohlađeni servirati uz prhke kekse s marcipanom.