Znam da sam dosadna i da se ponavljam ali naranča i čokolada je moja omiljena kombinacija. One su definitvno najbolje prijateljice, moram priznati da vrlo često dodajem koricu naranče u deserte s čokoladom. I onda kad naiđem na neki recept koji sadrži ta dva sastojka, jednostavno mu ne mogu odoljeti. U ovom receptu u originalu ide limun ali ja sam već u startu vidjela naranču. I nisam pogriješila.
za biskvit je potrebno
(recept preuzet iz Zlatna knjiga-čokolada)
(recept preuzet iz Zlatna knjiga-čokolada)
300 gr tamne čokolade
300 gr brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
50 gr kakao praha
250 gr maslaca
200 gr šećera
4 jaja
125 ml mlijeka
2 žlice ulja
300 gr brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
50 gr kakao praha
250 gr maslaca
200 gr šećera
4 jaja
125 ml mlijeka
2 žlice ulja
Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Čokoladu otopiti na pari i ostavit da se ohladi. Izmješati u zdjeli sve suhe sastojke. Mikserom umutiti maslac s šećerom pa postepeno dodati jaja, jedno po jedno.U smjesu jaja dodavati naizmjence suhe sastojke i otopljenu čokoladu, te mlijeko i ulje. Smjesu prebaciti u kalup za pečenje i peći 40-50 minuta. Ova smjesa je za kalup veličine 23-26 cm. Ja sam radila pola doze u manjem kalupu. Ohlađeni biskvit prerezati na tri djela. Savjetujem da prije rezanja biskvit dobro ohladite u hladnjaku.
za kremu je potrebno
3 jaja
100 gr šećera
100 ml soka od naranče
korica od dvije naranče
250 gr mascarponea
100 gr šećera
100 ml soka od naranče
korica od dvije naranče
250 gr mascarponea
...
glazura
glazura
150 gr tamne čokolade
200 gr kiselog vrhnja
Za kremu je potrebno jaja izmiksati sa šećerom, dodati sok od naranče i koricu i sve kuhati na pari, ja sam kuhala na štednjaku na najmanjem plameniku i na najslabijoj vatri stalno miješajući dok se ne zgusne. Zgusnutu kremu ohladiti i u nju dodati omekšali mascarpone.
Dok se krema hladi pripremiti i čokoladni omotač, na pari otopiti čokoladu pa u nju umiješati kiselo vrhnje.
Preostalo je još samo složiti tortu. Na pladanj staviti prvi list biskvita pa na njega premazati polovicu kreme, kremu poklopiti biskvitom i premazati ga preostalom kremom. Poklopiti zadnjim listom biskvita pa cijelu tortu premazati čokoladnom kremom.