ponedjeljak, 25. veljače 2013.

Torta od naranče i čokolade

Znam da sam dosadna  i da se ponavljam ali naranča i čokolada je moja omiljena kombinacija. One su definitvno najbolje prijateljice, moram priznati da vrlo često dodajem koricu naranče u deserte s čokoladom. I onda kad naiđem na neki recept koji sadrži ta dva sastojka, jednostavno mu ne mogu odoljeti.  U ovom receptu u originalu ide limun ali  ja sam već u startu vidjela naranču. I nisam pogriješila. 






za biskvit je potrebno
(recept preuzet iz Zlatna knjiga-čokolada)

300 gr tamne čokolade
300 gr brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
50 gr kakao praha
250 gr maslaca
200 gr šećera
4 jaja
125 ml mlijeka
2 žlice ulja

Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Čokoladu otopiti na  pari i ostavit da se ohladi. Izmješati u zdjeli sve suhe sastojke. Mikserom umutiti maslac s šećerom pa postepeno dodati jaja, jedno po jedno.U smjesu jaja dodavati naizmjence suhe sastojke i otopljenu čokoladu, te mlijeko i ulje. Smjesu prebaciti u kalup za pečenje i peći 40-50 minuta. Ova smjesa je za kalup veličine 23-26 cm. Ja sam radila pola doze u manjem kalupu. Ohlađeni biskvit prerezati na tri djela. Savjetujem da prije rezanja biskvit dobro ohladite u hladnjaku.


za kremu je potrebno

3 jaja
100 gr šećera
100 ml soka od naranče 
korica od dvije naranče
250 gr mascarponea
...
glazura
150 gr tamne čokolade
200 gr kiselog vrhnja



Za kremu je potrebno jaja izmiksati sa šećerom, dodati sok od naranče i koricu  i sve kuhati na pari, ja sam kuhala na štednjaku na najmanjem plameniku i na najslabijoj vatri stalno miješajući dok se ne zgusne. Zgusnutu kremu ohladiti i u nju dodati omekšali mascarpone.
Dok se krema hladi pripremiti i čokoladni omotač, na pari otopiti čokoladu pa u nju umiješati kiselo vrhnje. 
Preostalo je još samo složiti tortu. Na pladanj staviti prvi list biskvita pa na njega premazati polovicu kreme, kremu poklopiti biskvitom i premazati ga preostalom kremom. Poklopiti zadnjim listom biskvita pa cijelu tortu premazati čokoladnom kremom.   

subota, 23. veljače 2013.

Slani muffini

Napokon sam odlučila isprobati i slane muffine. Inače nisam veliki ljubitelj muffina, više volim cupcakes-e zbog brdašca od kreme. Ovi muffini su odlični, savršena zamjena za pecivo, odlično društvo na pikniku ili roštilju. Svakako ću ih ponoviti.



sastojci za 6 muffina


125 gr brašna
1 žličica praška za pecivo 
1 češanj češnjaka
1 jaje
125 ml jogurta
35 ml ulja
sol, papar
100gr feta sira
nekoliko maslina
začinsko bilje(mažuran. origano, timjan)
1 cherry pomidor za svaki muffin


U zdjeli prosijati brašno zajedno s praškom za pecivo i soli. Feta sir natrgati na komade,češnjak i masline nasjeckati na sitne kockice. U zdjelu s brašnom dodati jaje, jogurt i ulje i mikserom sjediniti, dodati začinsko bilje i papar i komadiće feta sira pa sve lagano umiješati. Smjesu rasporediti u kalupe, pa u svaki muffin utisnuti jedan pomidor. Peći 25 minuta na 180 stupnjeva. Masline možete zamjeniti sušenim pomidorima ili kaperima.

nedjelja, 17. veljače 2013.

FBI rukavice- Mimi` s kingdom


Tokom siječnja i veljače u sklopu blogerske igre  FBI rukavice njuškamo po blogu Mimi´s kingdom.
Kod  Mimi možete naći i slane i slatke recepte, i neke tradicionalne, likere, džemove i namaze razne. Već duže vrijeme gledam rolane baklave  s dodatkom čokolade pa mi je ovo bila savršena prilika da isprobam Mimin  recept. Isprobala sam i slane grickalice, grisine i krekere sa sirom.


za rolane baklave je potrebno

500 gr kora za baklavu

350 gr oraha
100 gr čokolade (koristila sam tamnu lindt)
100 ml ulja
...
sirup

450 ml šećera
350 ml vode
par mahuna kardamoma
1 bio limun 
 1 bio naranča




Nasjeckati nožem dio oraha  na grubo a ostatak samljeti, čokoladu nožem usitniti. Čokoladu i orahe izmješati u zdjelici. U drugu zdjelicu uliti ulje i pripremite kist za premazivanje, uljem premažite kalup za pečenje. Na radnu površinu  staviti prvu koru, premazati ju uljem i posuti mješavinom oraha i čokolade. Kao pomoć kod rolanja, možete koristiti debelu iglu za pletenje, ili nešto što pronađete doma a  danije deblje od 1 cm.  Uz pomoć igle namotajte  roladu. Sad premazite i drugi list tijesta uljem pa u njega zamotajte već dobivenu roladu. Sad nagužvajte roladu, gurajući ju s jedne i druge strane prema sredini dok ne dobijete veličinu kalupa.Roladu položite u kalup i premažite uljem. Postupak ponoviti dok se ne potroše svi sastojci. Peći u zagrijanoj pećnici, 180 stupnjeva 40tak minuta. 
Dok se baklava peče pripremiti sirup. U lončić staviti vodu i šećer pa kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, mahune kardamoma zgnječiti  pa dodati u sirup zajedno s kriškama naranče i limuna, sve kuhati još 10 minuta. Preliti sirup preko tople baklave.




za njih sam malo izmjenila recept, izbacila sam papriku
i pleh sam samo lagano nauljila


utorak, 12. veljače 2013.

Mini ljubavne pite



Pite s jabukama, posebno za  dan zaljubljenih u pojedinačnim porcijama. Između dva srčeka od tijesta nalazi se nadjev od dinstanih jabuka s maslacem, vanilijom i rumom spojem savršenim pekmezom od marelica. Jednostavna i isprobana kombinacija. Ljubav na prvi zalogaj.



sastojci za prhki keks

350 gr brašna
230 gr omekšalog maslaca
120 ml hladne vode
5 žlica šećera
mrva soli
...
sastojci za nadjev

2 velike kisele jabuke
4 žlice šećera
mahuna vanilije
2 žlice ruma
3 velike žlice maslaca
par žlica pekmeza od marelica


U posudu prosijati brašno, dodati šećer i sol i maslac na komadiće. Prstima mrviti maslac i brašno, dodati postepeno vodu i umjesiti tijesto. Tijesto omotati prijanjajućom folijom i stavtii na  hlađenje. Dok se hladi pripremiti nadjev. Jabuke oprati  i očistiti od srži, narezati na vrlo sitne kockice ili naribati. Dodati im maslac, šećer  i otvorenu mahunu vanilije. Poklopiti i dinstati dok jabuke ne puste svoje sokove, zaliti s rumom i pustiti da se dinsta dok alkohol ne ishlapi. Umiješati pekmez i ostaviti da se ohladi. Tijesto razvaljati  pa na njemu modlicom u obliku srca lagano označiti gdje će biti srčeka pa tamo staviti po žlicu nadjeva, preklopiti drugim komadom tijesta, kao kad radite raviole.Rubove gdje se dva komada tijesta spajau dobro stisnuti. Poslagati ih na pleh obložen masnim papirom, peći u pećnici na 175 stupnjeva 20tak minuta.Ohlađene posuti mljevenim šećerom.


srijeda, 6. veljače 2013.

Karnevalske kroštule


Saznala sam nedavno nešto što dosad nisam znala a nisam ni pridavala pažnju, naime veljača je jedini mjesec u godini koji nosi žensko ime.Veljača je i mjesec maškaravnja, jedini  mjesec u godini kad možete biti što god poželite, sakriti se ispod maske  i veseliti se. A tu i nezaobilazni prženi kolači, posebno vezani uz maškare. Kod mene su to najčešće fritule a ovog puta isprobala sam i jedan novi i neobičan recept za kroštule. Naime, nikada ih do sad nisam radila. I onda sam naišla na zgodan recept i odlučila ga isprobati. Vjerovali ili ne, za ove kroštule potrebna su samo dva sastojka (ako želite možete dodati rum i limunovu koricu). Jednostavnije od ovog stvarno ne može.


sastojci za 10tak kroštula

200ml vrhnja za kuhanje
270 gr glatkog bršana
mrva soli
...
vanilin šećer za posipanje
...
ulje za prženje


U zdjelu prosijati brašno i dodati sol, mješati vilicom postepeno dodajući vrhnje. Kad se sastojci spoje prebaciti na radnu površinu i mjesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Ako imate mašinu za tjesteninu ovo će biti još lakše ako ne razvaljajte tijesto i izrezujte krpice. U međuvremenu u dubokoj ali ne preširokoj posudi zagrijati ulje. Komade tijesta pržiti par minuta sa svake strane, izvaditi ih i ocjediti od suvišne masnoće na papirnatim ubrusima. Posuti šećerom u prahu.


subota, 2. veljače 2013.

Tiramisu voli naranče


Ja volim tiramisu, a tiramisu voli naranče. Mislim da se neću prevariti ako kažem da je tiramisu desert kojeg najčešće pripremam, najčešće u svima poznatom obliku, ponekad su  to cupcakesi s tiramisu kremom,  ili u obliku torte a ovog puta to je krema  u čaši s dodatkom narančinog soka. 


sastojci za 4 zdjelice

10 piškota
100 ml narančinog soka
...
3 jaja
100 ml  narančinog soka 
1 žličica narančine korice
100 gr šećera
250 gr mascarpone-a
200 ml slatkog vrhnja


Za kremu je potrebno jaja, šećer  i narančin sok izmiksati pa kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne, na kraju dodati koricu. Ostaviti kremu da se ohladi. Mascarpone razraditi mikserom pa postepeno dodati u kremu, na kraju dodati i tučeno slatko vrhnje. Kekse kratko namočiti u narančinom soku, ako u ovom desertu neće uživati djeca, možete soku dodati i neki narančin liker ( npr Cointreau). Zdjelice za serviranje obložiti keksima  i napuniti kremom. Dekorirati ušećerenim fetama naranče.