četvrtak, 2. veljače 2012.

Fritule moje none




Bez obzira na karnevalsko vrijeme fritule su često na našem stolu, priprema je vrlo jednostavna. Stavljam ih uz bok palačinkama. Probala sam puno različitih recepata al zauvijek raditi ću ih po ovom receptu, receptu moje none Antonije. Bitno je sve miješati ručno, i ostaviti da se smjesa odmori barem pola sata prije prženja.



sastojci potrebni za 20tak fritula

200 gr brašna
pola vrećice praška za pecivo
mrva soli
2 žlice šećera
1 jaje
1 običan jogurt
korica  bio limuna/naranče
mahuna vanilije
pijane grožđice
+ mljeveni šećer za posipanje


U zdjeli promiješati brašno, prašak za pecivo i šećer, dodati jogurt i jaje i mješati pjenjačom dok se sve ne poveže. Na kraju limunovu i narančinu koricu, grožđice koje su se prethodno namakale u rumu i sjemenke vanilije. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se tijesto odmara barem 30 minuta.


U  manjoj ali dubokoj posudi zagrijati barem 500 ml biljnog ili suncokretovog ulja. Kad je ulje toplo, umočiti žlicu i njome vaditi iz smjese hrpice tijesta koje pomoću duge žlice ispustiti u ulje. Ja imam mali lončić, promjera 15 cm, u njemu pržim 5 fritula odjednom. Moraju imati dovoljno mjesta da se same okreću. I da, moraju se same okrenuti. Pržene fritule vaditi na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća. Po želji posuti ih mljevenim šećerom koji možete "začiniti" cimetom ili vanilijom.


31 komentar:

  1. krasne su :) i ja ih volim s mrvu cimeta.
    mirišu mi preko monitora, mmmmm

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim i fritulice i krofnice, baš su pravi slatkiši :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ove su gotove za čas!!obožavam ih jesti još tople!

      Izbriši
  3. Ženo, udebljati ću se zbog tebe...

    OdgovoriIzbriši
  4. E da to su te i kod mene omiljene jedino bez grožđica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. moram priznati da i ja često izbacim grožđice, pogotovo sad kad ih malac jede, ili ih barem ne točam u rumu!

      Izbriši
  5. E to su prave fritule :) sad ovaj vikend isprobavam tvoj recept :) Predivne su, i vidiš nisam znala da se moraju same okrenuti! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, moraju se same okrenuti, daj im dovoljno mjesta i to će učiniti!

      Izbriši
  6. Sad si mi dala posla - vadim virtualne grožđice iz virtualnih fritula i virtualno jedem :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Stvarno me sramota, ali ja nikako da ih probam... Moracu vec jednom, kad toliko slusam pohvale...
    Divne su! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma moraš ih obavezno isprobati, svakako javi dojmove ako se odlučiš za ovaj recept!

      Izbriši
  8. i moja mama pravi takve, obožavam ih. ali zbog zdravorazumskih razloga nisu često na repertoaru! :) maska je posve pogođena dekoracija! baš je lijepa!

    OdgovoriIzbriši
  9. Stari recepti su najbolji...Simpaticna fotka!

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasne su. Oožavam ovo karnevalsko vrijeme upravo zbog ovakvih slastica.

    OdgovoriIzbriši
  11. divne su :). I meni su najdraži stari recepti.

    OdgovoriIzbriši
  12. Prelijepe fotkice fritula,jedem ih evo očima!

    OdgovoriIzbriši
  13. I meni su najdraže s jogurtom. Jako lijepo izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
  14. kod mene fritule nisu toliko često, ali isto ih mnogo volimo, još kad ispadnu ovkao lijepo kao tebi, nema boljeg

    OdgovoriIzbriši
  15. Kod nas nisu tako česte, više se prave za nekakve prigode, ali to ne umanjuje njihovu lijepotu. Tvoje su baš divne!

    OdgovoriIzbriši
  16. Divne su ti ove fritule, recept je sličan kao i onaj po kojemu ih mi doma radimo i ja ih isto tako obožavam. Ne radim ih često; ali uvijek uživam u njima. Super mi tvoje izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  17. Opet na meniju kod nas :-) Baš su mi otkriće!

    OdgovoriIzbriši
  18. Moja vjecna dilema je:oštro ili glatko brasno?

    OdgovoriIzbriši
  19. prekrasne su! ovih dana ću ih praviti :)

    OdgovoriIzbriši