četvrtak, 16. veljače 2012.

Kruške u souffleu


Obožavam kruške i jako sam se obradovala što ih naša domaćica Ana odabrala kao temu za veljaču u igri Ajme koliko nas je.  U slavnom epu Odiseja, Homer ih je nazvao darom bogova a u doba francuskog kralja Luja XIV, kruške su bile simbol luksuza.  Zbog velike količine vitamina B umiruju živčani sustav. Vlakna, željezo, bakar, kalij i vitamin c dovoljni su razlozi da se svakodnevno osladimo kruškama. I evo mi savršene  prilike da isprobam neke od onih recepata koji čekaju posebnu prigodu.



Sastojci za 4 zdjelice

4 kuške
150gr šećera
500ml vode
štapić cimeta
zvjezdasti anis
sok i korica naranče

Kruške operite i odozdo im izdubite unutrašnjost. Zakipiti u loncu vodu s šećerom i začinima, kad se šećer otopio, smanjiti temperaturu i dodati kruške.Kuhati još 5 minuta, ako kruške nisu skroz uronjene u sirup, potrebno ih je okrenuti. Izvaditi ih iz sirupa na cjedilo, a sirup i dalje kuhati dok se ne zgusne.




Za souffle
2 jaja
40 gr maslaca
100 gr čokolade u prahu
3 žlice bio kakao praha
40 gr brašna
žličica peciva

Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg,  a žumanjke miksati s 4 žlice mlakog sirupa, postepeno dodati mješavinu, brašna, čokolade u prahu, peciva i kakao praha i snijeg od bjelanjaka. Posude za pečenje premazati maslacem i posuti kakao prahom. U svaku zdjelicu staviti dvije žlice smjese, pa uronuti krušku. Možete  malo smjese staviti  i u srce kruške. Ja sam ih malo prepunila, pa je smjesa tokom pečenja pobjegla iz kalupa. Srećom to je uimalo utjecala samo na vizualni užitak. Peći 10tak minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem i sirupom.


Broj komentara: 27:

  1. jako mi se dopada kako si ovo napravila, lijepi desertić i jako fini

    OdgovoriIzbriši
  2. Predobra ideja,ovo si moram isprobati,jako mi se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. obavezno mi javi dojmove ako se odlučiš isprobati.

      Izbriši
  3. Kako je ovo dobro, neobično i privlačno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas zanimljiv recept. Jako retko koristim kruske u kolacima... Verujem da je fina kombinacija krusaka i cokolade... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma kruške i čokolada su nakon naranče i čokolade, moja omiljena kombinacija!

      Izbriši
  5. Dopada mi se otkaceni izgled krusaka koje vire iz tijesta/biskvita...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti! još sam ih malo skratila ali su visoke, Williams bi bio bolji izbor!

      Izbriši
  6. Ovo je stvarno užitak ! Kruške si tako lijepo smjestila u ovaj čoko-souffle da baš mame na jedan fini zalogaj. Odličan desert !
    Zvjezdasti anis me posebno oduševljava.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako dobro izgledaju ovi soufflei s kruškicama! Odlična ideja!

    OdgovoriIzbriši
  8. AAA, u savršenom trenutku... ciljano sam kupila kruške jer me oduševio okus krušaka iz kompots, tj. kuhanih u zašećerenoj vodi i smišljala sam kako ću ih ukomponirati s čokoladom... Dio će otići u neku šarlotu s piškotama, a koju kruškicu ću sačuvati za ovu souffle divotu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. baš mi je drago da si pronašla nešto što ti se sviđa!!javi mi dojmove!

      Izbriši
  9. jako zgodno! izgleda fora a sigurno je i jako fino :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala!!moglo bi se napraviti i u pravokutnom kalupu za kruh pa rezati na fete tako da u svakoj feti bude pol kruške!!

      Izbriši
  10. Kako samo dobro i efektno izgledaju ovako ispečene! Fantastično tamara, ovo je nešto šta bi se meni jako svidilo :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Kako odlično izgledaju ovako uronjene u souffle.. I meni je odlična tema, volim kruške u receptu.. mogu se na mnogo ukusnije načine kombinirati od jabuka.. i imaju nježan, decentan okus, pa idu uz jače okuse i začine..
    Baš si ih divno utopila.. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Dodjoh da vidim i ja tvoje kruskice. Bas su ti lepo ispale. Odlična ideja da ih prokuvaš sa anisom i cimetom.
    p.s Imam i identičan poslužavnik, samo je moj četvrtastog oblika. :)

    OdgovoriIzbriši