ponedjeljak, 18. srpnja 2011.
Tira(Mousse)otta
Obožavam tiramisu, sigurno je u top 5 mojih najdražih kolača.
Brz, jednostavan, kremast, najčešće ga radim, obično u vatrostalonoj posudi, ponekad u čašama kao pojedinačne porcije a danas mi se baš svidjela ova ideja da napravim šarlotu!
Moj recept je vrlo jednostavan
potrebno je
4 žumanjka
5 žlica šećera
250 gr mascarponea
250 ml vrhnja za šlag
1 kutija piškota
2 dcl jake instant kave
+ 2 žlice ruma ili marsale
kakao u prahu
Žumanjke mutiti s šećerom dok ne posvijetle pa dodati mascarpone i samo kratko izraditi.
na kraju dodati vrhnje za šlag koje smo prethodno umutili. Skuhati jaku kavu ( ja radim nesicu) i ohladiti je pa u nju dodati rum ili marsalu. Piškote samo kratko uroniti u kavu u slagati u odgovarajuću posudu, ja sam ovom prilikom koristila kalup za tortu, dno i obruč obložila sam masnim papirom. Poslagala sam piškote uz obruč i na dno, stavila polovicu kreme pa red namočenih piškota kao da slažete tortu. Svaki red piškota posuti kakaom u prahu. I gotovo!!!!
Kad želim što prije uživati u ovom desert, skroz namočim piškote i gotov tiramisu ubacim u zamrzivač na sat vremena, dovoljno da se krema ohladi i stisne a opet ne zamrzne, a i da se smrzne, bio bi to semifreddo!
Vrlo prigodan za ove grozne vrućine. Radim i voćne varijante, tada se keksi namoče u juice a u kremu se dodaju komadići sezonskog voća, npr maline i breskve!!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Izgleda odlično. Samo ... meni tiramisu nikako ne paše - em kava, em sirova jaja. Suprug ga obožava i sigurno bi ga razveselila tvoja "torta"
OdgovoriIzbrišisuper izgleda, baš volim te šarlotne tortice, jedino što i ja sirova jaja izbjegavam pa kremu obradim na pari :)
OdgovoriIzbrišinije me strah za sirova jaja jer sam koristila ona moja domaća, svježa,a i pojeli smo ga u dva dana, a što se tiče kave, možeš je zamijeniti voćnim sokom ili čak kakaom!!
OdgovoriIzbrišiAaaa, ova tiramisu torta izgleda fenomenalno! Ja obično tiramisu pravim u vatrostalnoj posudi, a ovo je odlična alterantiva kad dolaze gosti! Što se sirovih jaja tiče, i ja ih izbjegavam ali ih kao Tamara malo na pari obradim, i onda smireno uživam :)
OdgovoriIzbrišiOh ah i uh.Tiramisu volim i ja.Ovaj tvoj je bas porastao;)
OdgovoriIzbrišiwow! that is the hottest looking tiramsu I've seen
OdgovoriIzbrišiJoš uvijek živim u zabludi da je tiramisu nešto preteško. Hvala što si me ovim postom malko razuvjerila. Torta izgleda osvježavajuće.
OdgovoriIzbrišiFAantastičan tiramisu,stvarno ga jako dugo nisam pravila,baš si me dobro podsjetila:)
OdgovoriIzbrišiDelicious!
OdgovoriIzbrišiUf, sad bi i ja jedan! :)
OdgovoriIzbrišibuonissimo, bellissimo....davvero perfetto...si mangia anche con gli occhi....sei stata bravissima, la presentazione è perfetta!!!!
OdgovoriIzbrišia presto ed ancora complimenti!
ciaoooooooooooooooooooooooooo
Mmmmmm kako je ovo dobrooo !! Uh, i sami pogled na slike mami na isprobavanje. Krasan recept i baš lijepa i odlična slastica !
OdgovoriIzbriši