utorak, 12. srpnja 2011.

Soffioni di ricotta



Stvarno je teško ove dane biti u blizini uključene pećnice, meni je u kuhinji prevruće.
I tako sjednem za laptop i čitam razne blogove....i onda sam naišla na ovaj divan recept.
Ovi kolačići, prvo dobro zagriju kuhinju, a  nakon toga vrlo brzo nestanu.
Recept je talijanski, porijeklom iz Abruzza, kolač za Uskrs.
Može se peći u pojedinačnim porcijama ili u kalupu za kuglof.
Budući da obožavam kolače s sirom, ovome nisam mogla odoljeti.



za tijesto je potrebno

280-300g brašna
4 žlice šećera
4 žlice ulja
2-3 mala jaja


sve sastojke umjestiti  i zamotati u prijanjajuću foliju pa ostaviti u hladnjaku na sat vremena.

za nadjev:

500g ricotte/skute
5 jaja
5 žlica šećera
korica 2 limuna
mrva soli
pola žličice peciva
po želji mogu se dodati grožđice namočene u rumu ili komadići čokolade






Tijesto razvaljati na debljinu 3-4mm, ja sam koristila mašinu za tjesteninu.
izrezati kvadrate 12x12cm,  12 komada, pa ih staviti u kalup za muffinse. Pripremiti nadjev.
Odvojiti jaja,  od bijelih napraviti snijeg, žumanjke miksati sa šećerom dok ne posvijetle, dodati koricu limuna, ricottu  i pecivo i na kraju s kuhačom umiješati snijeg. U svaku košaricu staviti dvije žlice nadjeva, pa preklopiti s krajevima tijesta. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 40 minuta, pa malo smanjiti i peći još 20 minuta. Prije serviranja posuti ih sitnim šećerom.




Broj komentara: 12:

  1. Ovo znam da je odlicno.Za sve koji vole rikotu:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam kolače sa sirom, ovo ti je super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Gledam vrijeme kad si objavila post i nadam se da je to bilo taman kad si ih izvadila iz pećnice i poslužila za doručak. Jer, meni bi ovo bio fini doručak!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pretpostavljam da je pecivo prašak za pecivo?!
    Inače mi se jako sviđa! U mene bi ovo nestalo u trenu:)

    OdgovoriIzbriši
  5. baš mi je drago da vam se svidjelo,
    nije baš ljetni recept, ali ako malo pojačate limun bude osvježavajuć
    @Snježa, da, prašak za pecivo

    OdgovoriIzbriši
  6. Rikota kao fil. Već mi se jako dopada, a naročito kako je spakovano.

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas su lijepi! Hvala na zanimljivom receptu (kod nas uopce nije vruce, jedva iznad 20C)!

    OdgovoriIzbriši
  8. Korpice su mi posebno zanimljive ovako preklopljene i vec sam zamislila fini ukus nadeva sa limunom...napravicu ih sigurno!;))

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni se ovo jako sviđa, obožavam sir u kombinaciji sa limunom. Definitivno je vrijedno paljenja pećnice, vjerujem da ću za vikend praviti. Super izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  10. Stvarno predobro izgledaju, receptić pospremam :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Izgledaju prekrasno, volim korpice, a ove su predivne! Kolač sa sirom je baš po mom ukusu, a limun obožavam. Recept bilježim :)

    OdgovoriIzbriši