Obožavam miris koji preplavi stan kad pečem focacciu.Obično tijesto zamijesim dan ranije i kad se zaželim, samo je izvadim iz hladnjaka, prebacim u pleh za pečenje, i ispečem. Na kraju to ipak prilično dugo traje ali ništa se ne može mjeriti s domaćim kruhom, u ovom slučaju pogačom. Ovaj recept sam preuzela s jednog talijanskog foruma i godinama radim prema njemu. Jako sam zadovoljna rezultatom pa ni ne pomišljam da potražim drugi.
ovo su sastojci za tijesto
500 gr glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca
2 žlice soli
1 žlica meda
300 ml vode
2 žlice ulja + 1 žlica vode za premaz
U mlakoj vodi rastopiti kvasac i med, pa prebaciti u zdjelu s brašnom i soli i umijesiti tijesto.Prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći.Posudu u kojoj će se peći focaccia premazati maslinovim ulje, pa u nju prebaciti tijesto i razvući prstima,ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata. Prije pečenja, utisnuti prstima udubine i premazati je mješavinom od vode i maslinovog ulja. Po želji posuti krupnom solju, začinskim biljem, maslinama ili kaperima.... Peći 20 tak minuta na 200 stupnjeva. kad je pečena premazati je lagano s vodom i prekriti kuhinjskom krpom da se ohladi. Ja sam samo utisnula crne masline, od focaccie sam radila prekrasne sendviče s mortadelom i ementalerom.
p.s. za ovu divnu kuhaču trebam zahvaliti jednoj dragoj prijateljici!! hvala ti Branka!
Uh jeste foccacia dobra stvar.A i kuhaca je lepa:)r;))
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda :)
OdgovoriIzbrišifocacciu obožavam!
OdgovoriIzbrišiJa bi i kuhaču i onu šniticu :)
OdgovoriIzbrišiObožavam miris kruha koji izlazi iz pećnice i širi se cijelom kuhinjom :) Divna focaccia :D
OdgovoriIzbrišiOdlična focaccia! A i kuhača je slatka :)
OdgovoriIzbrišievo izgleda da svi vole foccaciu!!!
OdgovoriIzbrišislažem se da se malo što može usporediti sa domaćim kruhom..i mirisom koji obuzme cijeli stan/kuću dok se peče.
OdgovoriIzbrišizašto takav parfem ne izmisle? ja bi ga sigurno trošila na litre :D
jako fino izgleda..još sa maslinama..jao meni :)
već pri samom pogledu na ovo ovako ujutro osjećam glad.....još kad zamislim miris:)))....mmmm..
OdgovoriIzbrišistavljam tvoj blog na poips blogova na kojima se fino pappa:))))....
@Mare, hvala ti!!
OdgovoriIzbrišifoccacia je i meni omiljena ! Sviđa mi se tvoj recept, osim što je sama foccacia odlična, super mi je i što je dpbra osnova za dodati još neke začine. Bilježim !
OdgovoriIzbriši