petak, 15. srpnja 2011.

Moja Focaccia



Obožavam miris koji preplavi stan kad pečem focacciu.Obično tijesto zamijesim dan ranije i kad se zaželim, samo je izvadim iz hladnjaka, prebacim u pleh za pečenje, i ispečem. Na kraju to ipak prilično dugo traje ali ništa se ne može mjeriti s domaćim kruhom, u ovom slučaju pogačom. Ovaj recept sam  preuzela s jednog talijanskog foruma i godinama radim prema njemu. Jako sam zadovoljna rezultatom pa ni ne pomišljam da potražim drugi.



ovo su sastojci za tijesto

500 gr glatkog  brašna
1 kockica svježeg kvasca
2 žlice soli
1 žlica meda
300 ml vode

2 žlice ulja + 1 žlica vode za premaz


U mlakoj vodi rastopiti kvasac i med,  pa prebaciti u zdjelu s brašnom i soli i umijesiti tijesto.Prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći.Posudu u kojoj će se peći focaccia premazati maslinovim ulje, pa u nju prebaciti tijesto i razvući prstima,ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata. Prije pečenja,  utisnuti prstima  udubine i premazati je mješavinom od vode i maslinovog ulja. Po želji posuti krupnom solju, začinskim biljem, maslinama ili kaperima.... Peći 20 tak minuta na 200 stupnjeva. kad je pečena premazati je lagano s vodom i prekriti kuhinjskom krpom da se ohladi. Ja sam samo utisnula crne masline, od focaccie sam radila prekrasne sendviče s mortadelom i ementalerom.





p.s. za ovu divnu kuhaču trebam zahvaliti jednoj dragoj prijateljici!! hvala ti  Branka!

Broj komentara: 11:

  1. Uh jeste foccacia dobra stvar.A i kuhaca je lepa:)r;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam miris kruha koji izlazi iz pećnice i širi se cijelom kuhinjom :) Divna focaccia :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična focaccia! A i kuhača je slatka :)

    OdgovoriIzbriši
  4. evo izgleda da svi vole foccaciu!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. slažem se da se malo što može usporediti sa domaćim kruhom..i mirisom koji obuzme cijeli stan/kuću dok se peče.
    zašto takav parfem ne izmisle? ja bi ga sigurno trošila na litre :D

    jako fino izgleda..još sa maslinama..jao meni :)

    OdgovoriIzbriši
  6. već pri samom pogledu na ovo ovako ujutro osjećam glad.....još kad zamislim miris:)))....mmmm..
    stavljam tvoj blog na poips blogova na kojima se fino pappa:))))....

    OdgovoriIzbriši
  7. foccacia je i meni omiljena ! Sviđa mi se tvoj recept, osim što je sama foccacia odlična, super mi je i što je dpbra osnova za dodati još neke začine. Bilježim !

    OdgovoriIzbriši