ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

Tira(Mousse)otta


Obožavam tiramisu, sigurno je u top 5 mojih najdražih kolača.
Brz, jednostavan, kremast, najčešće ga radim, obično u vatrostalonoj posudi, ponekad u čašama kao pojedinačne porcije a danas mi se baš svidjela ova ideja da napravim šarlotu!
Moj recept je vrlo jednostavan

potrebno je
4 žumanjka
5 žlica šećera
250 gr mascarponea
250 ml vrhnja za šlag

1 kutija piškota
2 dcl jake instant kave
+ 2 žlice ruma ili marsale
kakao u prahu


Žumanjke mutiti s šećerom dok ne posvijetle pa dodati mascarpone i samo kratko izraditi.
na kraju dodati  vrhnje za šlag koje smo prethodno umutili. Skuhati  jaku kavu ( ja radim nesicu) i ohladiti je pa u nju dodati rum ili marsalu. Piškote samo kratko uroniti u kavu u slagati u odgovarajuću posudu, ja sam ovom prilikom koristila kalup za tortu, dno  i obruč obložila sam masnim papirom. Poslagala sam  piškote uz obruč i na dno, stavila polovicu kreme pa red  namočenih piškota kao da slažete tortu. Svaki red piškota posuti kakaom  u prahu. I gotovo!!!!


Kad želim što prije uživati u ovom desert, skroz namočim piškote i gotov tiramisu ubacim u zamrzivač na sat vremena, dovoljno da se krema ohladi i stisne a opet ne zamrzne, a i da se smrzne, bio bi to semifreddo!
Vrlo prigodan za ove grozne vrućine. Radim  i voćne  varijante, tada se keksi namoče u juice a u kremu se dodaju komadići sezonskog voća, npr maline i breskve!!

Broj komentara: 12:

  1. Izgleda odlično. Samo ... meni tiramisu nikako ne paše - em kava, em sirova jaja. Suprug ga obožava i sigurno bi ga razveselila tvoja "torta"

    OdgovoriIzbriši
  2. super izgleda, baš volim te šarlotne tortice, jedino što i ja sirova jaja izbjegavam pa kremu obradim na pari :)

    OdgovoriIzbriši
  3. nije me strah za sirova jaja jer sam koristila ona moja domaća, svježa,a i pojeli smo ga u dva dana, a što se tiče kave, možeš je zamijeniti voćnim sokom ili čak kakaom!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Aaaa, ova tiramisu torta izgleda fenomenalno! Ja obično tiramisu pravim u vatrostalnoj posudi, a ovo je odlična alterantiva kad dolaze gosti! Što se sirovih jaja tiče, i ja ih izbjegavam ali ih kao Tamara malo na pari obradim, i onda smireno uživam :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Oh ah i uh.Tiramisu volim i ja.Ovaj tvoj je bas porastao;)

    OdgovoriIzbriši
  6. wow! that is the hottest looking tiramsu I've seen

    OdgovoriIzbriši
  7. Još uvijek živim u zabludi da je tiramisu nešto preteško. Hvala što si me ovim postom malko razuvjerila. Torta izgleda osvježavajuće.

    OdgovoriIzbriši
  8. FAantastičan tiramisu,stvarno ga jako dugo nisam pravila,baš si me dobro podsjetila:)

    OdgovoriIzbriši
  9. buonissimo, bellissimo....davvero perfetto...si mangia anche con gli occhi....sei stata bravissima, la presentazione è perfetta!!!!
    a presto ed ancora complimenti!
    ciaoooooooooooooooooooooooooo

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmmmmm kako je ovo dobrooo !! Uh, i sami pogled na slike mami na isprobavanje. Krasan recept i baš lijepa i odlična slastica !

    OdgovoriIzbriši