ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

Turbo čokoladna pita, bez glutena


Ova pita je  pravi test za čokoladu. Čokolada je ta koja odreduje kakva ce pita biti. Zato sam za ovu pitu koristila Callebaut čokoladu, belgijsku čokoladu vrhunske kvalitete. Što se tiče tijesta ja sam koristila bezglutensko rižino brašno a Vi možete koristiti bilo koje prhko tijesto koje volite.
Za ovu pitu iskoristila sam  jednu dozu tijesta i pola doze nadjeva.



Za prhku podlogu

1 šalica rižinog brašna
1\3 šalice kakao praha
mrva soli
1\3 žličice sode bikarbone
1 jaje
1\3 šalice maslaca
3 žlice šećera od trske
Vanilija

Nadjev

150gr Callebaut čokolade (70%)
5 velike žlice kakao praha
100gr maslaca
50ml slatkog vrhnja
2 žlica šećera od trske
4 jaja
mrva soli


Za prhku podlogu, promiješati suhe sastojke pa dodati  jaje i omekšali maslac. Tijesto omotati prijanjajućom folijom i staviti na hladenje min 30 minuta.
Tijesto razvaljati i utisnuti u kalup, pa prekriti masnim papirom i suhim grahom, peći 15 minuta na 180 stupnjeva.

U posudu staviti vrhnje, maslac, čokoladu, kakao  i sol pa otopiti na pari.  U zdjeli izmiksati jaja sa šećerom pa polako dodati u smjesu sa otopljenom čokoladom. Sve dobro  promiješati.

Tijesto izvaditi iz pećnice, maknuti grah i papir pa uliti čokoladnu kremu. Pitu vratiti u pećnicu još 30minuta na 180 stupnjeva.  Ostavite da se hladi barem 45 minta, kolač se se malo spustiti  korica i raspuknuti. Poslužite uz sezonsko voće, ili tučeno slatko vrhnje.



Broj komentara: 10:

  1. Divna je!!! Od jucer slinim! :)
    Morat cu neku drugu bezglutensku varijantu podloge smisliti, rizino mi ne odgovara ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo izgleda kao iz filma prava fantazija, bravo Tamara

    OdgovoriIzbriši
  3. Pita od čokolade mi je već duže vrijeme na popisu, a nikako da ju napravim. Ova tvoja super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jao pa stvarno nije u redu ovako nas mučiti! ;) Nikada nisam pravila pitu sa prhkim tijestom, ali čim skupim hrabrost ova je prva! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno izgleda, ovo je baš za čokoljupce.

    OdgovoriIzbriši
  6. može kokosovo umjesto rižinog?

    OdgovoriIzbriši