subota, 29. veljače 2020.

Fuži sa žgvacetom u suradnji sa Paštaria


  Moja nona je često radila fuže a budući da nije svako šugo za svaku vrstu tjestenine, žgvacet  je bio rezerviran upravo za fuže. Ove divne tradicionalne fuže od durum pšenice  u svojoj ponudi odnedavno ima  Paštaria.  Kako je nona imala domaće kokice koje su trčale uokolo meso je bilo prilično tvrdo pa je često je od te domaće kokoši prvo skuhala juhu a tek onda radila žgvacet. Danas ako imate sreću naići na domaću kokoš nikako ne propustite napraviti ovaj gulaš od piletine.


Za žgvacet trebate :
pola domaće kokoši (meso otkoštite i narežite na komade)
par žlica maslinovog ulja
2 glavice kapule
1 režanj češnjaka
4 lista lovora
grančica majčine dušice i ružmarina
1 velika žlica koncentrata od rajčice
 100 ml bijelog vina
50 ml vode
papar i sol po ukusu



Meso naglo popržite na vrućem ulju sa svih strana, dodajte luk, češnjak  i začine.
Dodajte soli i papra, pirjajte na laganoj vatri. U vinu razmutite koncentrat rajčice pa meso podlijte njime. Kad alkohol ispari dodajte 50 ml vode. Kuhajte oko sat vremena dok meso skroz ne omekša a umak se zgusne.
Fuže skuhajte  po uputi na pakiranju i poslužite sa žgvacetom. 

petak, 7. veljače 2020.

Slane savijače sa porilukom


 Kad već toliko hvalim lisnato tijesto evo još jednog mog favorite za brze slane ili slatke zalogaje. Tijesto za savijače vrlo dobro podnosi zamrzavanje, prije upotrebe ostavite ga u hladnjaku da se postepeno otopi.  Iako najčešće radim slatke savijače s jabukama, volim ga i u slanoj verziji.
Ove savijače često radim, volim napraviti više da mi ostane za uzeti na posao.
Nadjev ovisi  o stanju u vašem hladnjaku, blitva, špinat, tikvice a danas je to kod mene poriluk.



sastojci za 4 rolice
4 lista za savijače
250 gr svježeg sira
sol i papar po ukusu, 
jedan veliki poriluk
2 žlice maslinovog ulja
100 ml jogurta
1 jaje
sezam za posipanje



Poriluk dobro operite, narežite na kolutove i ocijedite. Na tavi zagrijte ulje pa dinstajte poriluk da omekša, dodajte sol i papar. U zdjeli izmješajte jaje i jogurt, posolite. Kad se poriluk ohladi dodajte mu sir i 2/3 smjese s jajem.
Odmotajte listove tijesta, ako su suhi kratko ih zamotajte u vlažnu krpu da omekšaju.
Svaku koru premažite smjesom s jajom i jogutom pa rasporedite najdev i zamotajte, krajeve pritisnite unutra, premažite smjesom s jajom i pospite sezamom.
Ponovite dok sve ne potrošite. 
Pecite u zagrijanoj pećnici na 185 stupnjeva s ventilatorom oko 25 minuta.

-Ukoliko želite koristiti špinat ili blitvu, sitno ih nasjeckajte pa dodajte sirove. 



nedjelja, 2. veljače 2020.

Torta od klementina bez brašna

  Volim isprobavati nove recepte ali postoje neki klasici kojih se držim. Ponekad im nešto dodam ili oduzmem pa zasjaju u novom svjetlu. Ovog puta nisam tortu radila starinsku tortu  s narančama već s domaćim klementinama, vrlo su aromatične i sočne ali prepune koštica pa ih najčešće cijedim za sok. Odlučila sam dio spremiti u zamrzivač,  prije zamrzavanja prerezala sam ih na pola i izvadila sve koštice.




za tortu je potrebno

4-5 domaćih mandarina/klementina (zamrznute)
4 jaja
100 gr smeđeg šećera
80 gr tamne čokolade
50 gr maslaca
120 gr mljevenih pečenih lješnjaka
....
čokoladna glazura
70 gr tamne čokolade
40 gr maslaca
 1
žlica meda





















Žumanjke pjenasto umutite  sa šećerom a bjelanjake u   čvrsti snijeg.
Otopite na pari čokoladu i maslac pa pustite da se ohladi..
U blenderu zamrznute klementine sameljite u prah, pa dodajte u smjesu sa žumanjcima. Sad dodajte mljevene lješnjake i na kraju lagano umješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u kalup (18-20cm) ili poduplajte dozu za veći kalup. Pecite na 175 sutpnjeva 40minuta.
Ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite.