Često radim domaću granolu i obično je na bazi od zobenih pahuljica.Već sam ranije objavila recept. Priprema je jednostavna a sastojci prilično jeftini. Krajni rezultat je granola kakvu ne možete kupiti u trgovini, složena po vašem ukusu. Volim granolu koju sama kod kuće napravim i složim po svojoj želji i zamisli. Ideja je stotinu a treba izabrati ono što se Vama sviđa. Ovog puta moja granola je na bazi od sjemenki i orašatih plodova, bez glutena.
sastojci
1 šalica heljde (namočene*, oprane i posušene)
1 šalica mješavine sjemenki (sezam, zlatni lan, chia sjemenke, suncokret, bučine sjemenke)
1 šalica orašida (indijski oraščići, lješnjaci, bademi, orasi, kokos čips, kakao zrna)
4 žlice kokosovog ulja
4 žlice meda (javorov sirup, rižin slad, nektar od agave)
sol
cimet
Heljdu namočiti preko noći u zdjelici s vodom u koju ste dodali žlicu limunovog soka ili domaćeg jabučnog octa. Nakon namakanja heljdu dobro oprati i ocjediti. U posudu dodati heljdu, sjemenke i orašide po želji.
Med i kokosovo ulje otopiti, dodati sol i cimet pa preliti preko sjemenki i dobro promješati.
Odaberite veći pleh tako da granola bude u tanjem sloju. Obložite ga masnim papirom i po njemu rasporedite granolu. Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 15tak minuta dok ne dobije zlatnu boju. Tokom pečenja potrebno ju je promiješati. U ohlađenu granolu možete dodati sušeno voće pa poslužiti uz jogurt ili mlijeko.
* namakanje heljde ali i drugih žitarica, mahunarki i sjemenki je vrlo važno. Razlog tome je fitinska kiselina koja u crijevima za sebe veže vitamine i minerale i na taj način se oni izbacuju iz organizma umjesto da se apsorbiraju. Potapanjem postaju lakše za probavu. Sjemenke koje se potope u vodi "misle" da je vrijeme za rast i počinju puštati klice...
Spremam recept jer baš volim ovakav tip doručka.
OdgovoriIzbrišiPrvi puta čujem za ovo namakanje sjemenki, u svakaom slučaju sam naučila nešto novo.
Odlična granola.
OdgovoriIzbrišiAli samo malo upozorjenje oko heljde. Ako ju namočiš onda ne možeš imati granolu za dalji čas, jer sigurno postane sve skupa plesnivo. Ja halju namočim ako radim granolu za dan ali dva. Ali ako radim veče količine onda upotrebim surovu.
noamočila sam preko noči, ujutro isprala i raširila na kuhinjski ubrus da se prosuši, nakon toga sam ju pekla s ostalim sastojcima. sve je bilo super
IzbrišiSavrsen dorucak!!
OdgovoriIzbrišiMoram probati ovu heljdu, baš me zanima hoće li djeca htjeti jesti...
OdgovoriIzbrišiSuper je recept za granolu, ali posebno mi se dopadaju fotke... Jako su lepe.
OdgovoriIzbriši