srijeda, 14. prosinca 2016.

Vjetrenjače sa začinima

Ne sumnjam da ste pripremili blagdanske izrezivače za keksiće, ja ih sama imam punu ladicu i često je teško odlučiti koji oblik odabrati. Za ove vjetrenjače nećete morati koristiti izrezivače niti donositi tešku odluku koji oblik odabrati.
 I još jedan veliki plus, ovdje nema ostataka tijesta koje morate ponovo umjestiti i po nekoliko puta dok sve ne potrošite ili se ne otopi da postane teško za rukovanje.


za vjetrenjače je potrebno

110gr omekšalog maslaca
100gr šečera
1 jaje
60 gr meda
žličica đumbira
žličica cimeta
žličica kardamoma
prstohvat soli 
1/2 žličice sode bikarbone
270 gr glatkog brašna
 


za nadjev

80 gr suhih šliva 
sok pola naranče
pola žličice cimeta


Omekšali maslac miksati sa šećerom, dodati jaje i med. Suhe sastojke promješati i dodati u smjesu.
Oblikovati tijesto i ostaviti ga na hlađenju preko noći.  
Ohlađeno tijesto razvaljati i izrezati kvadrate veličine 6x6cm.
Nadjev napraviti tako da šljive izblendate sa narančinim sokom i cimetom do glatke smjese. Naravno možete koristiti i marmeladu po želji.
Na sredinu svakog kvadrata staviti žličicu nadjeva, nožem zarezati od kuta prema središtu, sad krajevima preklopite marmeladu krećući se u istom smjeru.
Peći na 180 stupnjeva ,15tak minuta. Pečene vjetrenjače posuti mljevenim šećerom

srijeda, 16. studenoga 2016.

Doručak u krevetu


Ima onih dana koje želite provesti u krevetu, ako ste sve sastojke pripremili ranije ovaj doručak možete tada poslužiti. Neću puno filozofirati al željela sam da se i ova ideja nađe na blogu da ne mislite da su obične pahuljice dosadan  i običan doručak. Peći možete i marelice, breskve, šljive, kruške....




 jogurt grčkog tipa i pečeno voće po želji


pečene šljive

5 šljiva otkoštenih i razrezanih na četvrtine
žličica cimeta
3 velike žlice muscovado šećera



U zdjelici promješati šećer i cimet, pa uvaljati šljive. U posudu za pečenje složiti šljive i peći na 200 stupnjeva 20tak minuta. Po želji poškropite s rumom.
Još tople šljive poslužite uz grčki jogurt i domaću granolu a fino pašu i uz sladoled 


 

nedjelja, 30. listopada 2016.

Straaašni prstići, raw food, gluten free

 Strašni prstići u ovom brzom izdanju još su strašniji.  Ovo je recept za zadnji tren koji će svakako razveseliti one najmlađe. Možete kombinirati orašaste plodove po želji ili onime čime raspolažete u ostavi.



1 šalica sjemenki suncokreta
1 šalica lješnjaka
5 datulja
3 velike žlice kikiriki maslaca
žličica cimeta

10tak badema
nekoliko žlica  Bio extra džema od aronije  Aronia Live


Sastojke za prstiće izblendati u ljepljivu smjesu, po potrebi dodati vodu ili kokosovo ulje
oblikovati prstiće, pa uz pomoć džema zalijepiti polovinu badema, držati u hladnjaku do posluživanja.

još strašnih recepata potražite ovdje 

utorak, 11. listopada 2016.

Ljepljiva krilca u suradnji s Staropramen Hrvatska

...prstima još ljepljivim od krilca tipkam recept.
Pivo najčešće pijem ali  volim ga dodati u mesna jela i marinade.
Obožavam ova ljepljiva krilca, marinada je ta koja čini razliku. Ako još niste probali, svakako probajte, ako volite ljuto dodajte kajenske paprike, zasucite rukave i bacite se na posao. Ohladite omiljeno Staropramen pivo i prepustite se.






za marinadu

150 ml Staropramen piva
2 žlice cvjetnog meda
2 žlice senfa
1 žličica dimljene crvene paprike
2 režnja češnjaka, nasjeckati
2 ljutike, nasjeckati
papar
sol

500 gr pilećih krilca

Nasjeckajte ljutiku i češnjak pa dodajte preostale sastojke za marinadu i sve dobro promješajte. Meso dobro uvaljajte u marinadu sa svih strana i ostavite bar 3 sata. Pleh obložite masnim papiro mza pečenje pa posložite krilca i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, povremeno kistom premažite meso s ostatkom marinade i okrenite. Pečena krilca poslužite uz coleslaw salatu  i hladno Staropramen pivo.



srijeda, 5. listopada 2016.

Kolačići s mirisom jeseni

Nakon duže pauze evo me natrag, istina nisam ni bila daleko al jednostavno  duže vrijeme nisam isprobala ni jedan novi recept, sve se vrti oko smooothija i salata i sirovih slastica. A vani već jesen, uvukla se u svaki kutak i zavodi bojama i mirisima.
i evo tako novog recepta, jednostavni kolačići u kojima osjećate jesen u svakom novom zalogaju.




1 šalica brašna
1 žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbode
1 žličica cimeta
pola žličice đumbira
korica jednosg limuna
prstohvat soli

1 jaje
50 gr maslaca
1/2 šalice jogurta
1 šalica pirea od bundeve (bundevu ispecite i ispasirajte)  
vanilija bourbon
....
 za kremu od sira
100 gr krem sira
2 žlice meda
žličica vanilije bourbon

za dekoraciju bučine golice



U posudi za miksanje promješati sve suhe sastojke. U manjoj zdjelici promješati mokre sastojke pa dodati u suhe. Kratko miksati pa  smjesom puniti košarice za muffine.  Dobiti ćete 8 velikih muffina.
Za kremu od sira sve sastojke izmješajte. Žličicu nadjeva utisnuti u smjesu za muffine.
Posuti golicama i peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.




nedjelja, 14. kolovoza 2016.

Cheese cake sa smokvama, raw food, gluten free, dairy free



Još jedna raw slastica u mojoj kuhinji, ovog puta sve su mjere u gramima da vam olakšam pripremu.
Ovo je odlična baza za cheesecake a vi po želji dodajte bilo koje drugo voće


                                                                        za podlogu

                                                                        60 gr oraha
                                                                     100 gr datulja
                                                                  mala žličica cimeta
                                                                    prstohvat soli
                                                                         2 žl meda

                                                                      za kremu

                                               200 gr indijskih orašćića (prethodno namočenih)

                                                          50 ml bademovog mlijeka
                                                           sok i korica jedne limete
                                                                3 žlice kokos ulja
                                                                   3 žlice meda
                                                                5-6 zrelih smokvi


 Sve sastojke za podlogu stavite u multipraktik i pulsirajte dok ne dobijete ljepljive mrvice. smejsu utisnite u pripremljen uposudu prethodno obloženu papirom za pečenje. Ovo je mala količina pa bi mogli koristiti kutiju veličine 10x20, ja koristim plastične kutije za zamrzavanje.

Za kremu  u posudu od blendera ili multipraktika stavite ocjeđene orašćiće, sok i koricu limete i med pa blendajte postepeno dodavajući mlijeko i ulje. Kremu prelijte preko podloge i poravnajte pa po njoj posložite fete voća, možete koristit i bobičasto voće ili breskve, a ja sam odabrala smokve.



ponedjeljak, 25. srpnja 2016.

Nanaicecream straciatella


Svi znate koliko volim ovaj sladoled od banane i da uvijek imam u škrinji zavidnu količnu smrznutih banana.
Uistinu ne postoji bržii recept  koji je pritom jednostavan za napraviti, veganski i bez glutena.
Svaki dan izmišljam neke nove kombinacije a ova mi se posebno svidjela.

Ovog puta glavna zvijezda je čokolada koju sam dobila na isprobavanje.  Rawr čokoladu možete nabaviti preko web shopa Moja Čokolada.
Čokolada dolazi u nekoliko raznih okusa, ja sam imala priliku isprobati mentu, naranču i tamnu s dodatkom goji bobica.  Sve čokolade su organske, bez glutena, veganske i bez boja i umjetnih dodataka. Definitivno vrijedno isprobavanja.

Više o čokoladama i gdje ih kupitit potražite na ovom linku.


3 smrznute banane (rezane na kolutiće)
3 žlice kikiriki maslaca
4 marelice


Banane izvaditi iz zamrzivača i ostaviti 10tak minuta da se otpuste, nakon toga staviti ih u multipraktik (ja sam koristila svoj novi Magimix) dodajte marelice i kikiriki maslac pa miksajte pulsno do kremaste smjese.
Sladoled stavite u zdjelicu pa dodajte komadiće nasjeckane čokolade i promješajte. Možete dodati i svježe voće. Brzo ,jednostavno i zdravo a osvježava bolje od sladoleda. 

Na blogu sam već objavila nekoliko verzija ljetnih sladoleda pa bacite oko na:





ponedjeljak, 20. lipnja 2016.

Torta od avokada i limete, raw food

Napokon sam skupila mrvu vremena da natipkam ovaj recept. Ako ste već  probali neku sirovu slasticu sigurno će vas zainteresirati  recept. Ovo je mini tortica  i dovoljna je za 4-6 osoba, vrlo jednostavne i brze pripreme. Recept stiže u pravo vriejem jer osvježava bolje od sladoleda.



sastojci za podlogu

1 šalica badema
5 datulja
2 žlice kokos ulja
korica limuna

sastojci za kremu 

1 zreli avokado
1 šalica namočenih indijskih orašćića
vanilija
 1/4 šalice otopljenog kokos ulja
korica i sok dvije limete
3 žlice sirupa agave






Sastojke za podlogu stavite u kuhinjski robot ili blender i pulsirajte dok ne dobijete strukturu ljepljivih mrvica. Istresite smjesu u kalup (10cm) obložen papirom za pečenje te je dobro rukom utisnite. Možete odvojiti dio smjese za podlogu i od toga napraviti kuglice koje ćete koristiti za dekoraciju.
Smjesu za kremu miksajte u blenderu, prvo polako, a onda povećajte brzinu, dok ne dobijete glatku kremu. Rasporedite kremu po podlozi i ukrasite kriškama limete i čipsom od kokosa. Tortu stavite preko noći u zamrzivač a sat dva prije posluživanja prebacite u hladnjak.







ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

Čokoladni brownie sa sladolednom kremom-raw food


Već ste upoznalii moju očaranost slasticama ovog tipa, jednostavne i brze pripreme, bez brašna i šećera. 
Čokolada je moj broj jedan, volim ju u svim kombinacijama i omiljena mi je u sirovim slasticama.  Jako mi se svidjela i ova krema sladoledne strukture.


sastojci za 9 komada
 1 šalica sitnih zobenih pahuljica
1 šalica kokos brašna
2 žlice kokos ulja
7-10 datulja (ovisno koliko su suhe)
 krema
1 velika smrznuta banana
100 gr namočenih indijskih orašćića
5 žlica bio kakao praha
1 žlica sirupa od datulje ili nekog drugog sladila
.....
za dekoraciju
kakao zrna
pelud
čokoladni sirup (3 žlice kokos ulja, 1 žlica sirupa od datulja,3 žlice kakao praha)


Sve sastojke za podlogu stavite u kuhinjski robot i pulsirajte dok ne nastanu ljepljive mrvice. 
Za ovaj kolač koristila za staklenu posudu s poklopcem veličine 15 x 15, obložila ju prijanjajućom folijom i u dno utisnula smjesu za podlogu. 
Sastojke za kremu blendati u blenderu do kremaste smjese pa preliti preko podloge i poravnati, kutiju zatvorite i spremite u zamrzivač preko noći ili bar 5 sati. 
Prije serviranja izvadite kolač u hladnjak da se lagano opusti. Prelijete čokoladnim sirupom i ukrasite po želji.

četvrtak, 28. travnja 2016.

Granola košarice

Ovo nije nikakav novi recept već samo nova prezentacija starog, dobro nam poznatog doručka. Riječ je granoli.  Recept za domaću granolu pronaći ćete ovdje. Razlikuju se u sitnim detaljima i načinu prezentacije.
Košarice ispecite uvečer i ujutro iznenadite svoje najmilije. U košaricam poslužite  grčki jogurt i svježe voće, sladoled ili tučeno slatko vrhnje, voćnu salatu.



1 šalica zobenih pahuljica
1/3 šalice kokosovog brašna
2 žlice chia sjemenki
2 žlice sušenih ribizli/brusnica/grožđica
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice meda
prstohvat soli
žličica cimeta

Zagrijati kokosovo ulje i med da se otopi, dodati sol i cimet.   Smjesu preliti preko suhih sastojaka i promiješati. Ostaviti da se ohladi, najbolje pola sata u hladnjaku. 
Za pečenje trebate kalupe za muffine, ako koristite mini kalupe dobiti ćete mini košarice. 
Kalupe premazati kokosovim uljem  pa raspodjeliti smjesu. Uz pomoć manje čaše utisnuti smjesu tako da dobijete oblik košarice, odnosno dno i rubove.
Peći na 180 stupnjeva 20 tak minuta. Pazite da rubovi ne potamne jer samo  pečenje ovisi o debljini  košarice. Ostavite da se ohladi pa ih pažljivo izvadite iz kalupa.

četvrtak, 21. travnja 2016.

Party košarice u suradnji sa Sana Delikatese




Često sama kod kuće pripremama hummus, volim mu  dodati neku svoju notu. Imala sam priliku isprobati Delikatese Sana  hummus namaze u raznim kombinacijama  i odmah mi je ova ideja pala na pamet. Budući hummus pripremam za veća druženja jasno je bilo da ću krenut u smjeru nekog finger food zalogaja.
Ove košarice nestaju za tren i dominiraju stolom

sastojci

5 listova kora za savijače
300 gr pilećeg mljevenog mesa
sol, papar, začini po želji
200 gr hummusa Sana
250 gr cherry rajčica
svežanj rotkvica
2 glavice luka
30 gr pinjola
nekoliko žlica maslinovog ulja



Meso  popržite na ulju uz dodatak začina po želji.
Kore premazite uljem i slažite jednu na drugu, pa izrežite kvadrate, od ove količine dobiti ćete 6 košarica.
Košarice utisnite u kalup za muffine i pecite dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu pripremite salatu,
nasjeckajte luk, rotkvice i rajčice i začinite po želji. Prije posluživanja napunite košarice.
U ohlađene košarice stavite jednu veliku žlicu hummus pa na to složite meso i povrh svega salatu.





ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Smoothie okusa cheesecake s jagodama u suradnji s ABC sirom

 Novi recept ponedjeljkom da zasladimo tjedan, ponedjeljkom baš treba tako.
   U mom domu ABC krem sir je rezerviran za slastice, i to onaj omiljeni cheesecake.  Ima tu raznih recepata, pečenih ili sirovih, u obliku  torte, prutića ili monoprocije. Ovo je dosad najbrža varijanta. Svi karakteristični sastojci za cheesecake u jednom smoothiju. Većina sastojaka podložna je promjenama osim ABC sira, on je nezamjenjiv.



pola zrele banane
100 gr jagoda( borovnica, malina....)
100 gr ABC krem sira
1 žlica meda ( javorovog sirupa)
prstohvat cimeta(vanilije)
5 integralnih keksa s maslacem (mješavina mljevenih badema i zobenih pahuljica)
100ml hladne vode (mlijeka)



Jagode oprati i očistiti od peteljke,  narezati na komade i staviti u blender, dodati pola zrele banane, med, ABC krem sir i vodu, začinite cimetom pa blendajte do glatke smjese. Poslužite  u čašama i dodatno pospite mrvljenim keksima ili mješavinom mljevenih badema i zobenih pahuljica. 



utorak, 12. travnja 2016.

Pita sa šljivama i jabukama, raw food

Jedina mana sirovih kolača a tu mislim na ove iz sirovo jelske prehrane je cijena namirnica koje koristimo. Podloge ili biskviti obično su na bazi orašastih plodova (indijski orašćići, lješnjaci, bademi..) i suhog voća kao što su datulje ili grožđice. Kreme u sebi sadrže  indijske orašćiće i kokosovo ulje ili mlijeko. Sve su to prilično skupi sastojci  čak i kad tortu sami radite kod kuće. Uz to trebate imati i prilično snažan blender koji će sve to usitniti. Recepte za sirove slastice možete potražiti na ovim linkovima:

Ovo je isto sirova torta ali koristeni su vrlo pristupačni sastojci.  Uz to ona je i bezglutena i veganska. Ako želite isprobati jednu raw food slasticu u vlastitoj izvedbi isprobajte ovaj jednostavni recept.
Ovaj recept naučila sam na jednoj radionici i nadam se da će ih biti sve više u mom gradu. Posjecujete li i Vi kulinarske radionice?



za podlogu
100 gr suncokretovih sjemenki
100 gr oraha
5-7 datulja (namočiti)

za kremu
250 gr suhih šljiva
1 jabuka
1 naranča 
žličica cimeta
vanilija



Šljive namočite u toploj vodi. Namočene datulje ocjedite pa zajedno sa orasima i suncokretovim sjemenkama samljite u kuhinjskom robotu. Jedan mali dio odvojite za posip.  Kalup za tortu promjera 18 cm  obložite masnim papirom pa ustisnite smjesu za podlogu. Stavite na hlađenje. Šljive ocjedite pa ih stavite u robot, naravno ako imate jak blender možete koristiti  njega. Dodajte oguljenu naranču i kockice jabuke, začinite cimetom i vanilijom i sve usitnite do kremaste smjese. Smjesu ulijte na podlogu i poravnajte. Po površini posipajte preostalu smjesu od podloge i sve stavite u zamrzivač da se stisne preko noći.
Držite u hladnjaku do posluživanja.

utorak, 22. ožujka 2016.

Cheesecake torta od mrkve

 U zadnje vrijeme sve je više zdravijih receptaa,onih s manje šećera ili izdravijim zamjenama, bez brašna ili s brašnim orašastih plodova.   Ova torta nije takva.  Dugo vremena me je mamila i napokon sam pronašla savršeni razlog da isprobam ovaj recept i ponudim ga vama.  Ako niste ljubitelj torte od mrkve, onda vam ovaj recept  neću nuditi ali morate mi vjerovati na riječ. Ovo je jedna od boljih torti koje sam isprobala nakon dugo vremena.  nemojte se zaplašiti podužeg recepta i vjerujte mi da se isplati truda. Na blogu još potražite klasičan kolač s mrkvom ili pak omiljenu tortu s mrkvama. Ako više volite one zdravije varijante mogu vam ponuditi sirove kolačiće od mrkve.





sastojci za tortu od mrkve

2 jaja
1/2 šalice biljnog ulja
1/4 šalice mlijeka
1/2 šalice muscovado šećera
korica naranče i limuna
sok jedne naranče
žličica cimeta
1 1/4 šalice glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
1/2 šalice grubo sjeckanih oraha
1 šalica sitno ribane mrkve
...
sastojci za cheesecake sloj

400 gr krem sira
1/2 šalice šećera
2 jaja
1 žlica brašna 
vanilija ekstrakt
...
krema od sira

100 gr krem sira
100 gr mascarponea 
3 žlice šećera u prahu
sok  jednog limuna

za dekoraciju koristite orahe, korice limuna i naranče ili kumquat

U posudu stavite krem sir, jaja, šećer, vaniliju  i brašno pa sve izmiksajte.

Mrkvu naribajte a orahe grubo nasjeckajte.  U zdjelu za miksanje stavite jaja, šećer, ulje, korice limuna i naranče, cimet i mlijeko pa miksajte dok se sve ne sjedini. u smjesu prosijte brašno, pa dodajte sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.  Sve izmiksajte i na kraju ručno umješajte ribane mrkve i orahe. 

Kalup za torte obložite papirom za pečenje.  Na dno kalupa uliti polovicu smjese za tortu od mrkve pa poravnati.  Preko toga žlicom vadite hrpice cheesecake sloja, iskoristite polovicu smjese, nemojte poravnati. 
Sad opet slažite žlicom hrpice smjese za tortu od mrkve( slažite u udubine između hrpica torte od mrkve) pa preko toga stavite ostatak cheesecake torte. Pažljivo poravnajte.
Stavite u toplu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 50tak minuta. Provjerite čačkalicom.
Tortu ostavite  u kalupu i ohladite preko noći u hladnjaku.  Prije posluživanje premažite ju obilno kremom od sira i ukrasite orasima i agrumima.

p.s.  ako želite kremu od sira možete izostaviti ;)








nedjelja, 13. ožujka 2016.

Čokoladni kolač u čaši u suradnji s Dukatom

Prošlo je nekoliko mjeseci od suradnje s Dukatom i krajnje je vrijeme da podjelim ovaj recept s vama. Na Dukatovim stranicam potražite i ostale recepte koje su smo kreirali u ovom  zajedničkom projektu između hrvatskih blogera i Dukata.
Ovaj bi recept  mogli svrtati u kategoriju za početnike jer uistinu nema toga što možete pogriješiti.  Stajanjem će biskvit u sebe upiti slatko vrhnje i pire od malina i neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Na ovaj način možete iskoristiti komade nekog kolača ili biskvita  koji je izgubio sočnost. Dukat slatko vrhnje pravi je izbor  za ovakav desert je je svojim bogatim mliječnim okusom udahnulo novi život čokoladnom biskvitu.



sastojci za 4 zdjelice

100gr tamne čokolade
90 gr Dukat maslaca
80 gr šećera
1 jaje
1 prstohvat soli
70 gr brašna
pola žličice praška za pecivo

200gr  svježih malina
2 žlice šećera
200ml vrhnja za šlag Dukat
mahuna vanilije



Čokoladu i maslac otopite na parnoj kupelji
U smjesu čokolade i maslaca dodajte šećer, prstohvat soli   i jaje pa sve dobro sjedinite mikserom.
 Kroz sito dodajte brašno i prašak za pecivo i promješajte
 Manji pleh obložite papirom za pečenje pa smjesu nanesite u pleh i poravnajte, peći u zagrijanoj pećnici 20tak minuta na 180 stupnjeva.

 Pripremite umak od malina  (dio malina možete sačuvajte za ukrašavanje) a preostale pospite šećerom i gnječite vilicom u pire.

Dobro ohlađeno vrhnje za šlag ulijte u usku posudu i dodajte sjemenke jedne mahune vanilije pa miksajte dok se ne zgusne, pripazite da ostane mekša krema kako bi se mogla upiti u kockice čokoladnog kolača
 Ohlađeni kolač rezati na malene kockice,  pa u pripremljene zdjelice slagati red kolača pa red kreme i red umaka od malina i tako slažite dok ne potrošite sve sastojke.
Ohladiti i poslužiti.

četvrtak, 3. ožujka 2016.

Mirisni kuglof sa skutom

Mirisi najčešće probude neka davne uspomene. Ponekad su toliko živi da i okus osjetim.  Ovaj naoko običan recept probudio je  u meni buru emocija i jedva sam čekala da ga mogu podjeliti s Vama. Sigurna sam da i vi imate neke posebne recepte koji vas vežu uz neke ljude ili događaje. Nadam se da ce vam se ovaj recept svidjetikoliko i meni. Odlično paše uz čaj


sastojci za kuglof

 250 gr brašna
30 gr mljevenih badema
prašak za pecivo
250 gr kravlje skute
2 jaja
150 gr šećera
1 mahuna vanilije
naribana korica   2 bio limuna
60ml limunovog soka
150 ml suncokretovog ulja


Skutu istresite u cjediljku  da otpusti višak tekućine. U zdjeli miksati jaja i šećer pa dodati, vaniliju, skutu, limunovu koricu i sok. Sve dobro promješati,  dodati ulje i mljevene bademe, na kraju dodati prosijano brašno i prašak za pecivo. Smjesu rasporediti u namašćen kalup i peći na 180 stupnjeva 30tak minuta. Kontrolirajte  čačkalicom. Prije posluživanja obilno posuti mljevenim šećerom.

 

petak, 26. veljače 2016.

Nepečeni kolačići s čokoladnim kapljicama

Ovaj recept je zagolicao moju maštu pa sam jedva dočekala priliku da ga isprobam. Iznimno jednostavna priprema i jedan vrlo neobičan sastojak koji ni jedan od degustatora nije prepoznao. Ovo je kolačić u kojem možete uživati bez grižnje savjesti, uz to ne sadrži gluten i veganski je ukoliko koristite javorov sirup.



sastojci za 10tak kuglica

1 šalica kuhanog slanutka
1/3 šalice kikiriki maslaca
prstohvat soli
2 žlice meda ili javorovog sirupa
vanilija
1/2 šalice čokoladnih kapljica
+
čokoladna glazura



Sve sastojke osim čokoladnih kapljica ubaciti u kuhinjski robot i samljeti dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ručno umješati čokoladne kapljice pa staviti u hladnjak da se smjesa stisne. Od ohlađene smjese oblikovati kuglice i opet ih vratiti na hlađenje. U međuvremenu pripremiti čokoladnu glazuru pa kuglice uvaljati u nju. Čokladne kuglice čuvajte u hladnjaku i smažite bez grižnje savjesti za dan-dva


utorak, 16. veljače 2016.

Pužići s džemom od aronije i limuna AroniaLive - recenzija

Dobila sam priliku isprobati  proizvode AroniaLive, a kako sam uvijek spremna isprobati nove zdrave proizvode ovaj me je paket uistinu obradovao. AroniaLive  u svojoj ponudi ima  bio matične sokove od aronije, čajeve i  bio aroniju u kapsulama s dodatkom češnjaka, kurkume ili acerole. Osobito mi se svidio džem u kombinaciji aronije i limuna. Ako još niste čuli za njih trk na njihovu stranicu  da upoznate njihove proizvode.

"Gotovo je nemoguće nabrojati sve pozitivne strane ovog supervoća ali osim što je najbolji antioksidans i prirodni borac protiv raka, aronija također pomaže i kod visokog krvnog tlaka tako što djeluje poput antiupalnog sredstva i opušta arterije poput proantocijanidina. Oim flavonoida i antcijana koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, aronija je pravo prirodno bogatstvo prepuno vitamina, pa tak osadrži gotovo pola abecede..."





Za tijesto:

5 gr suhog instant kvasca
120 ml mlijeka
mrva šećera
...
1 jaje
50 gr šećera
250 gr brašna
sol
45 gr omekšalog maslaca

Za nadjev:
200 gr džema od aronije AroniaLive
2 jabuke
korica bio limuna

...
200 krem sir Abc
100 gr šećera u prahu
korica i sok jednog bio limuna 


Prije svega potrebno je umjesiti tijesto. Mlijeko zagrijati, u zdjelicu staviti kvasac i šećer pa preliti mlijekom i promješati. Pričekati da se kvasac aktivira. U veliku zdjelu prosijati brašno, dodati sol i omekšal imaslac, razmućeno jaje i pjenci od kvasca.  Sve dobro umjesiti, možete koristit i mikser sa spiralnim nastavcima. Po potrebi dodajte još brašna. Pokriti posudu i ostaviti da se tijesto udvostruči.
Za nadjev oguliti jabuke i narezati ih na sitne kockice. tijesto razvaljati na pobrašnjeloj podlozi, preko tijesta namazati sloj džema AroniaLive,   rasporediti kockice jabuka i naribanu koricu limuna. Tijsto pažljivo zamotati u čvrsti valjak.
Možete ispeći kao štrudlu a zgodna ideja je peći u kalupima za muffine. Prethodno kalup namažite maslacem, roladu režite na komade 3-4cm širine  pa složite u kalup. Peći na 180 stupnjeva 20tak minuta. Ako želite možete pokriti kalup prijanjajućom folijom i spreminti do jutra u hladnjak pa tek tada peći. Ohlađene pužiće premažite smijesom od sira.



utorak, 9. veljače 2016.

Super smoothie Dietpharm-recenzija

Svi znate koliko volimo smoothije, koliko sam puno raznih kombinacija isprobala, kombinacija voća i povrća sa superfood namirnicama.
 Sada sam dobila priliku isprobati novi Dietpharmov proizvod, Super Smoothie. Super smoothie je vitaminsko-mineralni dodatak prehrani, bogat je vlaknima a obogaćen dehidriranim sokovima od jagode, cikle, kivija, jabuke, kruške, naranče, manga, banane, nara, kupine i borovnice. Uz to ovaj  proizvod je bez dodanog šećera, ne sadrži bojila, laktozu ni gluten. Pogodan je i za dijabetičare.
Jednostavno je za pripremu, dovoljno je otopiti sadržaj jedne vrećice u 250ml mlijeka, može i biljnog po vašem izboru. Doziranje jednom dnevno, najbolje uz doručak.
Ja sam naravno prah dodala u svoj smoothie za još bolji učinak.
Na facebooku imamo darivanje pa bacite oko ;)



1 smrznuta banana
1 kaki
1/4 ananasa
1/2 mrkve
1 žlica sjemenki konoplje
100ml vode 
...
1 cikla
1 naranča
1 vrećica Super Smoothie praha


U blender staviti kolutiće banane, meso kakija, kockice anansa, kolutiće mrkve, sjemenke konoplje i vodu. Sve blendati do glatke strukture. Polovicu smjese stavit u čašu a u ostatak smejse u blenderu dodati ciklu, narnaču i Super Smoothie prah. Blendati do glatke strukture pa preliti preko svjetle smjese. Posuti chia sjemenkama ili nekim drugim superfood dodacima.
Uz ovakav smoothie započnite svoj dan puni energije

utorak, 26. siječnja 2016.

Smoothie okusa Jaffa keksa




Nakon smoothija s okusom Schwarzwald torte bilo je samo pitanje vremena kad ću pokušati s drugim okusima. Odmah su mi na pamet pali Jaffa keksi, jedni od dražih kupovnih slatkiša s mojom omiljenom kombinacijom okusa, naranča i čokolada.  Nekoliko sastojaka koje uvijek imam u svojoj ostavi i evo jaffa keksa u tekućem obliku.



sastojci

50 gr indijskih oraščića
200 ml vode
1 veliki kaki
100 ml soka od naranče
1 žlica korice bio naranče
3 žlice kakao praha
5 datulja


Indijske orašćiće večer prije namočiti. Ujutro ih ocjedite i isperite, dodajte 200 ml hladne vode i sve blendajte dok ne dobijete tekućinu sličnu mlijeku. Naravno možete  koristiti  i neka druga biljna mlijeka po vašem izboru, ili životinjska.
Sad u mlijeko dodajte jedan veliki zreli kaki (umjesto kakija možete koristiti bananu) sok i koricu naranče, namočene datulje i kakao prah.
Sve dobro izblendajte dok ne dobijete kremasti smoothie.

  

nedjelja, 10. siječnja 2016.

Sirova torta u kombinaciji naranče i čokolade

Novu godinu započinjemo sa sirovom tortom. Nije to nikakva odluka iako se svake godine trudim sve zdravije hraniti. Smoothie i hladno prešani sokovi su postali naša svakodnevica. Trudim se super food namirnice utrapati i u slastice  koje sadrže sve manje šećera ili brašna. I ove godine nastavljamo u istom tonu, na blogu možete očekivati razne recepte, bit ću tu i veganskih, sirovih, bezglutenskih slastica ali i tradicionalnih recepata.
Iako je priprema ove torte uistinu jednostavna i za njenu priprema zamazala sam blender (tu napominjem da imam jednostavan blender iz Lidla) špatulu i jednu zdjelicu, potrebno je malo više vremena zbog samog namakanja oraščića ali i "stiskanja" torte.



za torticu promjera 18 cm potrebno je

podloga
200 gr datulja
100 gr badema
1 žlica kokosovog ulja

nadjev
300 gr indijskih orašćića sirovih i neslanih
150 gr kokosovog ulja
100 ml soka limuna ili limete
mrva soli
vanilija 
+
korica  i sok jedne bio naranče
2 žlice javorovog sirupa
4 žlice kakao praha

Čokoladni preljev

4 žlice kokosovog ulja
3 žlice kakao praha 
1 žlica javorovog sirupa




Večer prije indijske orašćiće staviti u posudu s vodom da se namoče.
Za podlogu u blenderu samljeti bademe i datulje pa umješati žlicu otopljenog ulja. Smjesu utisnuti u kalup obložen masnim papirom. Staviti u hladnjak. 
Oraščiće ocjediti, stavit u blender pa dodati sok limuna, sol, vaniliju i otopljeno kokosovo ulje. Sve dobro izblendati u glatku smjesu. Smjesu podjeliti na dva jednaka dijela, u prvi dodajte koricu naranče i sok a u drugi kakao prah i javorov sirup. Svijetlu kremu izliti preko podloge i poravnati pa staviti u zamrzivač da se stisne površina. Nakon 20tak minuta pažljivo ulijte tamnu kremu i poravnajte. Torticu stavite preko noći u zamrzivač.
Sat vremena prije posluživanja tortu izvadite iz kalup i stavite u hladnjak da se lagano opusti. Dekorirajte fetama naranče i otopljenom čokoladom. 

petak, 1. siječnja 2016.