ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

Turbo čokoladna pita, bez glutena


Ova pita je  pravi test za čokoladu. Čokolada je ta koja odreduje kakva ce pita biti. Zato sam za ovu pitu koristila Callebaut čokoladu, belgijsku čokoladu vrhunske kvalitete. Što se tiče tijesta ja sam koristila bezglutensko rižino brašno a Vi možete koristiti bilo koje prhko tijesto koje volite.
Za ovu pitu iskoristila sam  jednu dozu tijesta i pola doze nadjeva.



Za prhku podlogu

1 šalica rižinog brašna
1\3 šalice kakao praha
mrva soli
1\3 žličice sode bikarbone
1 jaje
1\3 šalice maslaca
3 žlice šećera od trske
Vanilija

Nadjev

150gr Callebaut čokolade (70%)
5 velike žlice kakao praha
100gr maslaca
50ml slatkog vrhnja
2 žlica šećera od trske
4 jaja
mrva soli


Za prhku podlogu, promiješati suhe sastojke pa dodati  jaje i omekšali maslac. Tijesto omotati prijanjajućom folijom i staviti na hladenje min 30 minuta.
Tijesto razvaljati i utisnuti u kalup, pa prekriti masnim papirom i suhim grahom, peći 15 minuta na 180 stupnjeva.

U posudu staviti vrhnje, maslac, čokoladu, kakao  i sol pa otopiti na pari.  U zdjeli izmiksati jaja sa šećerom pa polako dodati u smjesu sa otopljenom čokoladom. Sve dobro  promiješati.

Tijesto izvaditi iz pećnice, maknuti grah i papir pa uliti čokoladnu kremu. Pitu vratiti u pećnicu još 30minuta na 180 stupnjeva.  Ostavite da se hladi barem 45 minta, kolač se se malo spustiti  korica i raspuknuti. Poslužite uz sezonsko voće, ili tučeno slatko vrhnje.



ponedjeljak, 19. siječnja 2015.

Košarice s limunom, bez glutena


 Veliki sam ljubitelj agruma, kad dobijem domaće,  zdrave naranče i limune smišljam načine kako ih "sačuvati" u vremenu. Bude tu svega, smrzavam ih cijele, smrzavam već iscijeđene korice, radim limoncello i lemon curd. A lemon curd ... e to je ljubav!!   Na žlicu ga jedem i ne sramim se. Al nekako najviše volim limunastu kremu u hrskavim, prhkim košaricama.  I evo ga tu.


prhke košarice (bez glutena)

100 gr mljevenih lješnjaka/badema
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice meda
1 bjelanjak
mrva soli
1/4 žličice sode bikarbone

...

krema od limuna

200gr mascarponea
4 velike žlice lemon curd-a


Za pripremu košarica potrebno je samljeti bademe ili lješnjake, dodati im ulje, bjelanjak, sol, sodu i med pa sve rukama umijesiti. Tijesto razdvojiti na 4 kuglice.  U kalupe za pečenje staviti masni papir pa utisnuti tijesto. Tako pripremljene kalupe staviti na hladenje 30tak minuta. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 supnjeva 15tak minuta, pazite jer brzo primaju boju. od ove količine možete napraviti jedan tart promjera 23 cm.
Dok se košarice hlade pripremite kremu, mascarpone omekšati mikserom pa dodati lemon curd. Ako vam krema nije dovoljno slatka dodajte žlicu meda. 
Ove košarice punite kremom prije serviranja jer će u suprotnome korica upiti vlagu iz kreme i omekšati






srijeda, 7. siječnja 2015.

Heljdini keksići s čoko kapljicama, gluten free


nikad dovoljno keksa, čak ni  nakon blagdana zar ne? Ovo su keksi s čoko kapljicama, definitivno zdraviji, s heljdinim brašno što ih čini gluten free. Kao i kod "običnih" chocolate chip cookiesa potrebno je da je tijesto hladno prije pečenja kako bi zadržali svoj oblik. I to je sva mudrost. Uz kavu ili čaj, omiljeni su nam u zimskim mjesecima.



sastojci za kekse (10tak komada)

1 1/4 šalica heljdinog brašna
mrva himalajske soli
1/2 žličice praška za pecivo
mrva cimeta
mahuna vanilije
1 jaje
1/2 šalice kokosovog ulja ili maslaca
1/3 šalice tamnog šećera
3 velike žlice meda
1/2 šalice čokoladnih kapljica



U zdjelici izraditi ulje s šećerom, pa dodati cimet, sol i vaniliju. umješati med i razmućeno jaje pa postepeno dodati brašno i prašak za pecivo.  na kraju umješati čokoladne kapljice ili grubo sjeckanu čokoladu. Smjesu umotati u prijanjajuću foliju i  staviti na hlađenja, najbolje preko noći.  Rukom oblikovati kuglice od ohlađene smjese,  i slagati ih na lim obložen papirom za pečenje. Ovo je potrebno napraviti u što kraćem roku da bi smjesa ostala hladna i da zadrži oblik tokom pečenja.
Peći u zagrijanoj pećnici 15tak minuta na 180 stupnjeva.