ponedjeljak, 24. studenoga 2014.

kad jabuke postanu......

Često me ulovi želja za slatkim, tad posežem za poznatim Vam energetskim prutićima  a kad ih nema malo se poigram i evo brze slatke poslastice.  Mogli bi reći da je ovo raw keks od jabuke al on je ujedno i prava energetska bomba bogat super hranom. Brz i jednostavam zalogaj za nenajavljene goste.


sastojci

2 velike jabuke iz bio uzgoja
limunov sok
maslac od badema/lješnjaka ili kikirikija
sušeno voće po izboru(grožđice, brusnice, goji, aronije)
sjemenke konoplje
chia sjemenke
indijski orašćići/bademi/lješnjaci
kakao zrna


Jabuke oprati i obrisati, i narezati na šnite pol cm debljine, premazati ih limunovim sokom. Preko svake šnite staviti veliku žlicu maslaca i po njoj posuti bobice i  orašaste plodove i spremni su za serviranje. Ovakve sirove keksiće valja pojesti odmah.


petak, 14. studenoga 2014.

Čokoladni puding kuglof-bez glutena


puding ili kuglof? hmmmmm rekla bih oboje.  Ovaj receptić već dugo stoji u mojoj bilježnici s receptima, isproban je više puta pa je došlo vrijeme da ga podijelim s Vama. Ni sama ne znam zašto Vam ga ranije nisam pokazala.  Priprema je iznimno jednostavna a kolač možete poslužiti i najzahtjevnijem nepcu na najsvečanijoj proslavi. Poslužite ga uz slatko vrhnje, žavajun, domaći pekemz od mandarina, čokoladni umak.....


sastojci:

150 gr tamne čokolade
150 gr maslaca
 4 jaja
mrva soli
80 gr šećera
 mahuna vanilije
2 velike žlice kakao praha
1 žlica praška za pecivo 
100 gr rižinog brašna
+
slatko vrhnje, žavajun, lemon curd.....





Čokoladu treba otopiti na pari zajedno s maslacem. Od bjelanjaka izraditi snijeg. Kad se smjesa čokolade i maslaca lagano ohladi dodati joj šećer, vanilijine sjemenke i  sol. U prohlađenu smjesu dodati umućene žumanjke pa umiješati da se sve sjedini. Dodati i prosijane suhe sastojke, rižino brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Za pečenje trebate koristiti keramički ili vatrostalni kalup(može i silikonski), premazati ga maslacem i posuti šećerom.
Smjesu uliti u kalup. Budući se ovaj kolač "kuha " u pećnici, sad je potrebno kalup s smjesom staviti u drugi kalup u kojemu je voda, voda bi trebala doći do polovine kalupa s kolačem. 
Kolač peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva ,40tak minuta.



subota, 8. studenoga 2014.

Volite li kaki?

Priznajem, kaki nisam jela godinama. I bila sam uvjerena da ga ne volim. Ove godine na dar sam dobila dva prekrasna zrela kakija,  i odlučila mu dati još jednu priliku, u smoothiju. Kaki je tad napravio čaroliju, smoothie nije nikada bio tako kremast.
  Kaki je jesanjska voćka, porijeklom iz Azije, u Kini je već 2000 godina poznat kao ljekovito voće, bogat je vitaminima i mineralima. Obiluje antioksidanskima i vlaknima a sadrži vrlo malo kalorija. Najbolje je jesti ga svježeg i zrelog al možete ga i sušiti pa njime dodatno obogatiti okus keksa, kolača ili granole ili od većih količina napraviti marmeladu.


sastojci za smoothie

1 zreli kaki
1/2 smrznute  banane
2 mandarine
1 dcl hladne vode
2 žlice kokosovog ulja
komadić đumbira



Zreli kaki očistiti od kožice pa meso staviti u blender, dodati smrznutu bananu, i oguljene mandarine pa izblendati, dodati tekućine ovisno o tome koliko volite gusto. Nakapati nekoliko kapi đumbirovog soka. To ćete najlakše napraviti tako da đumbir naribate pa stavite u gazu i istisnete sok.


Još jedan prijedlog za desert s kakijem je i ovaj doručak u čaši. Priprema je jednostavna čak i kad se iznenada gosti pojave pred vratima. Sve što treba je ispasirati meso kakija, pa slagati u čašu red pirea, red grčkog jogurta i red granole a  sve posuto zrnima nara. Brzo, jednostavno i zdravo a izgleda tako chic!! 

nedjelja, 2. studenoga 2014.

Ukiseljene rotkvice


kako stojite sa zimnicom? koje se blago krije u vašim teglicama? ja se nisam baš iskazala al uvijek se nađe neki novi izazov i novi recept za isprobavanje. Ovog puta izbor je pao na rotkvice.
Obožavam rotkvice, lagano pikantne i hrskave. Međutim vrlo brzo izgube svoju hrskavost pa sam odlučila isprobati ovaj jednostavan način kiseljenja. Na ovaj način rotkvice će zadržati hrskavost a dodatno ih možete oplemeniti okusima koje volite, papar, korijandar, sjemenke komorača, đumbir.....



sastojci za jednu teglicu

3 vezice rotkvica
200 ml vode
100 ml jabučnog/alkoholnog octa
1 žličica soli
1/2 žličice šećera
papar u zrnu
zrna korijandra

Rotkvice dobro oprati, odstraniti im lišće i korijen pa narezati na tanke ploškice. Najbolje je koristiti ribež za kupus. U lončicu zagrijati vodu i ocat pa  dodati soli i  šećer da se otopi.  Ploškice rotkvica poslagati u teglicu i zaliti toplom NE vrelom otopinom. Dodati zrna papra i korijandra ili neki drugi  začin. Ako volite ljuto dodajte nasjeckanu chilli papričicu. Teglicu zatvoriti i ostaviti da se u potpunosti ohladi. Ohlađenu teglicu pospremiti u hladnjak i potrošiti u  roku tjedan dana. Možete ih dodati u salatu ili u sendviče.