ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Kolač od jabuka i skute, gluten free


 Dobar, stari, jednostavan kolač s jabukama, s malo drugačijim sastojcima. Vlažnost mu daje domaća sočna skuta i ona u potpunosti mjenja maslac ili ulje. Kombinacija brašna bez glutena i mljevenih lješnjaka upotpunjuje okus a kao posebno iznenađenje tu je i marcipan. Vrijedi isprobati zar ne?


sastojci za kolač (kalup promjera 20cm)

100gr bezglutenskog brašna
80 gr zobenog bezglutenskog brašna
50gr mljevenih lješnjaka
30 gr heljdinog brašna
200 gr kravlje skute
3 jaja
prašak za pecivo
100 gr tamnog muscovado šećera
2 žlice javorovog sirupa
mahuna vanilije
mrva soli
korica dva bio limuna
100ml mlijeka
50gr marcipana
3 kisele jabuke


Skutu razraditi sa šećerom pa dodati jaja, sol i javorov sirup isve dobro izmiksati.  Brašna promiješati s mljevenim lješnjacima i praškom za pecivo pa postepeno dodati u smjesu s jajima. Jabuke oguliti i narezati na sitne kockice, naribati koricu dva limuna a marcipan natrgati na komadiće. 
U tijesto dodati mlijeko i sve dobro izmiksati, na kraju dodati koricu limuna, jabuke i marcipan pa promješati silikonskom špatulom. Smjesu izliti u kalup iporavnati pa peći  u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-50 minuta. Provjeriti  čačkalicom da li je pečeno. Ovaj savršen kolač uz popodnevni čaj možete dodatno obogatiti ako ga kod serviranja poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem, grčkim jogurtom  i medom, slastičarskom kremom ili nekim dodatkom po vašem izboru.


Broj komentara: 9: