subota, 27. srpnja 2019.

Fregola sarda sa školjkama

  Ljeto znači riba skoro pa svaki dan, ili školjke.
Fregola ili fregula sarda tipično je sardinijsko jelo. Tradicionalno se kuglice od durum brašna valjaju u velikoj glinenoj posudi a zatim se peku u pećnici, kuhaju se u temeljcu i dodaju školjkama za kompletan obrok. Jer meni  školjki nikad nije dosta. Ovo možete pripremiti s nekim drugim školjakama ili pak lignjama ili sipama. Kuglice upiju sve okuse mora, potrebno je samo paziti koliko dodajete soli. Ako vas put nanese u Italiju sigurna sam da ćete ju pronaći u nekoj delikatesnoj trgovini.


500ml temeljca od povrća
200 gr fregule
2 žlice maslinovog ulja
1kg školjki po izboru
10tak cherry rajčica ili jedna suha nasjeckana
1 mala ljutika
2 režnja češnjaka
peršin
svježe mljeveni papar



Školjke dobro operite pa potopite u hladnu vodu na sat vremena, izvadite ih van i kratko properite pod mlazom vode. U ugrijani lonac ubacite školjke i poklopite. Kad su se otvorile ugasite vatru, izvadite meso iz školjki, pustite pokoju ipak za dekoraciju. Ako se neka nije otvorila bacite ju u smeće. Vodu obavezno sačuvajte.
 U lonac dodajte nasjeckanu ljutiku i maslinovo ulje pa kratko popržite, dodajte češnjak i peršin, cherry rajčice i zalijte temeljcem. Kad provrije  u  umak dodajte fregolu pa mješajte kao kad radite rižoto.  
Kuhajte 10-15 minuta, a pred kraj dodajte školjke i umak koji su pustile.  




Nema komentara:

Objavi komentar