srijeda, 21. prosinca 2011.

Brownies u svečanom ruhu

Ja obožavam čokoladne kolače, od kremastih torti do keksića, svi su mi dragi. Često radim brownies, popularan kolačić, vrlo jednostavne pripreme i s punoooo čokolade. S ovima sam se malo zaigrala, u tijesto sam umješala i pečene orahe i drobljeni pečeni kakao. Pečeni orasi su totalna novost za mene,  i stvarno su izvrsni, a za kakao nemam riječi, morate probati ako već niste. Ako ne volite ni orahe ni kakao možete ih zamjeniti lješnjacima, pijanim grožđicama, ušećerenim narančinim korama, kikirikijem.....komadićima karamela. sve se slaže s browniem.



Za brownies je potrebno (kalup 20x15)

200gr tamne čokolade, ja sam koristila Nestle Noir
120 gr maslaca
1 šalicu šećera
3 jaja
1 1/3 šalice brašna
3 žlice praška za pecivo
 +
50 gr pečenih oraha grubo sjeckanih
30 gr kakao zrna


Čokoladu otopiti u parnoj kupelj  pa dodati maslac. Kad se sjedine dodati i šećer, izmješati i ostavit da se malo ohladi. U smjesu dodati jedno po jedno jaje mješajući mikserom, i na kraju dodati prosijano brašno zajedno s praškom za pecivo. Na kraju ručno umješati  grubo sjeckane orahe i kakao. Kalup obložiti masnim papirom pa uliti smjesu i izravnati.Ja sam koristila manji kalup da bi mi kocke bile više! Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva  20 minuta. Moraju ostati malo mokri iznutra!! Ja sam se zaigrala pa sam ih rezala na kocke i "oblačila" u  sjajne crvene košarice za muffins, ukrasila listićem i bobicom od šećerne mase i posula sitnim šećerom da dobijem efekt mraza.I obični brownies postali su svečani kolačići.

  .

                  

ponedjeljak, 19. prosinca 2011.

Navukla sam rukavice, FBI rukavice!

Ulovila sam zadnji vlak, napokon  navukla FBI rukavice i krenula istraživati  Anin blog. Svašta sam imala u planu isprobati jer je stvarno teško odoljeti prekrasnim fotografijama. Ipak nekako su skladu s vremenom i blagdanskim duhom odlučila sam se za keksiće, vanilice. Njihova fotografija osvojila me na prvu.



Napravila sam skoro sve kako je Ana napisala samo sam mast zamjenila maslacem, dodala mljevene pečene lješnjake, lijepila ih pekmezom od marelica! Koristila sam prigodni izrezivač u obliku zvjezdice u dvije veličine.


recept ide ovako

90 gr omekšalog maslaca
100 gr šećera
100 gr pečenih mljevenih lješnjaka
1 jaje
2 žlice bourbon vanilin šećera
250 gr brašna

+
pekmez od marelice
mljeveni šećer



Omekšali maslac mutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jaje pa postepeno dodavati brašno i mljevene lješnjake.Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku na nekoliko sati. Tijesto razvaljati na  debljinu od 0.5cm  pa rezačem izrezivati oblike. Poslagati ih na masni papir i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta. Pritom paziti da ne potamne. Ohlađene keksiće spajati pekmezom pa uvaljati u mljeveni šećer. Ja sam napravila polovicu doze i dobila oko 80 kolačića.



utorak, 13. prosinca 2011.

Kad zamirišu medenjaci.........



Ovo je uobičajen kolačić za  blagdane. Ponekad se dogodi da ga radim i dva puta u par dana. A samo zbog mirisa kojim ispune prostoriju mogla bi ih peći svaki dan....


 za 40tak kolačića potrebno je

350 gr oštrog brašna
200gr šečera
2 jaja
150 gr maslaca
100 gr mljevenih oraha
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog orašćića
3 žlice meda
3 žlice ruma
1/4 žličice praška za pecivo
vanilija 
sol
korica limuna i naranče


Sve sastojke staviti u zdjelu  pa mješati mikserom sa spiralnim nastavcima. Smjesa je prilično mekana pa je potrebno staviti je u hladnjak preko noći da se stegne. Pripremiti pleh za pečenje pa otkidati komadiće tijesta i oblikovati kuglice veličine lješnjaka. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva 20tak minuta. Ohlađene medenjake možete glazirati čokoladom ili royalom ili kao i ja ukrasiti šećernom masom ili marcipanom.


Evo jednog jednostavnog prijedloga za izradu čestitke, motivi su proizvoljni!! ja sam se odlučila za jelke i jelena. Jelke izrežite iz ukrasnog papira, nek budu raznih veličina. Na papiru napraviti zareze kao i što je prikazano na slici, raznih dužina.Dovoljno je zalijepiti ukrase i gotovo!!

petak, 9. prosinca 2011.

Baršunaste kuglice


Već sam odavno na svojoj facebook stranici podjelila radost što sam pronašla ovaj recept. Najviše volim kad mama izvuče iz svoje arhive neki stari recept, pa ga proučavamo i pokušavamo dešifrirati satima. Ovaj je odavno nestao iz njene bilježnice i sad se pojavio. Možda je to neki znak, ne znam, ali sam svakako odlučila isprobati ove kuglice.



120 gr omekšalog maslaca
220 gr brašna
2 žumanjka
60 gr šećera
mrva soli
cimet
žličica ruma
+
50 gr mljevenih oraha
100 gr čokolade u prahu


umjestiti tijesto pa oblikovati kuglice, svaku kuglicu uvaljati u mljevene orahe pa poslagati na pleh i peći u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva, 40 minuta. Kad su kuglice pečene još tople uvaljati ih u čokoladu u prahu.Ovo je jedan od prijedloga za blagdanske kolačiće pa ga šaljem Tamari za njeno blagdansko darivanje.




četvrtak, 8. prosinca 2011.

Keksi u teglici



 I ove godine raditi ću kekse u teglici za svoje najmilije. Priprema je prilično jednostavna, važno je samo dobro izvagati sastojke, posložiti ih u teglice, čvrsto zatvoriti i ukrasiti!! Savršen poklon za  blagdane!
Recept sam pronašla kod bakerella, iako ih na internetu ima jako puno, s orašastim plodovima, suhim voćem....ja sam se za ove odlučila. Ako još niste pogledali njezine kolačiće na štapiću krajnje je vrijeme da to učinite.


potrebno za jednu teglicu

1 1/3 šalice  brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
mrva soli

1 šalica zobenih pahuljica
1 šalica šećera, možete koristiti smeđi šećer
3/4 šalice m&m´s bombona
1/3 šalice sjeckanih oraha
3/4 šalice čokoladnih kapljica
+
1 jaje
1/2 šalice otopljenog maslaca
vanilija


Pripremiti čiste teglice, ja sam koristila teglice od 660 gr. Brašno, sodu, prašak za pecivo i sol dobro izmješati.Od masnog papira napraviti lijevak pa pomoću njega usuti brašno u teglicu, polako da se ne praši po stranicama od teglice. Udariti nekoliko puta teglicom o radnu površinu da se slegne pa još dodatno pristisnuti žlicom.Sad usuti zobene pahuljice i opet utisnuti žlicom, nakon njih uspite šećer i ponavljajte dok sve sastojke ne potrošite. Nakon svakog sastojka dobro utisnuti da se lijepo vide slojevi. Kad se zaželite keksića, dovoljno im je dodati 1 razmućeno jaje, aromu vanilije i 1/2 šalice otopljenog maslaca. Kod pripreme bitno je kratko  mješati kuhačom da se bomboni ne raspadnu. Ostavite ih nekoliko sa strane pa ih kasnije utisnite u kuglice. Kuglice peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10tak minuta.





subota, 3. prosinca 2011.

Dominik slavi 1. rođendan










Evo još jednog veselog dječjeg rođendana, ovaj put moj sin proslavio je prvi rođendan. Odlučila sam se za ovu veselu kombinaciju boja i motiv pingvina koji podsjeća na pravu zimu koja nikako da nas posjeti. Uživala sam u svakom trenutku!!