utorak, 21. kolovoza 2012.

Sale & pepe okus- slana foccacia


Dal da pišem o kuharicama koje godinama skupljam  ili o časopisima koji su mi slabost??Police s knjigama su se već odavno uvile pod težinom a ja opet i opet kupujem nove...Iako sad već mislim da ništa novog neću pročitati. Često kupujem i časopise, ustvari jedan kupujem redovito a to je Sale & peppe. I ona kupuje isti.Ideja je došla spontano,  danima listamo časopis svaka u svom kutku  i onda modernim sredstvima komunikacije diskutiramo o receptima iz istog.. Tako je ona došla na ideju da isprobamo neke recepte i predstavimo ih zajednički na blogu. Nazvale smo to Sale & pepe okus. A ovaj mjesec odabrale smo foccacie.  Nakon što pročitate ovaj post svakako zavirite kod Tamare da vidite koje je ona recepte odabrala. Ja sam se odlučila za mini foccacie s tikvicama i cherry pomidorima i onu klasičnu, preklopljenu punjenu feta sirom i sušenim pomidorima.


za mini foccacie potrebno je

(tijesto za kruh)
25 gr svježeg kvasca
1 dl mineralne vode(ne hladne)+ šećer
250 gr glatkog brašna
200 gr integralnog brašna (brašno za dizana tijesta)
150 ml vode+sol 
...
10tak cherry pomidora
2 mlade tikvice
2 crvene kapule
sol, chili papričice, maslinovo ulje

U šalici s mineralnom vodom koju ste lagano zagrijali otopiti kvasac i dodati šećer.Dodati dvije žlice glatkog brašna i tri žlice integralnog i zamjesiti mekano tijesto.Pokriti ga krpom i ostavit da se diže najmanje sat vremena. Promješati glatko i integralno brašno i dodati tijesto i 150 ml vode u kojoj ste otopili sol. Umjestit tijesto, premazati ga uljem  i ostavit da se ponovo diže (barem dva sata). Ja sam  tijesto zamjesila navečer pa je prenoćilo u hladnjaku. Sutradan sam ga izvadila i ostavila da se diže još sat vremena. 





Za nadjev pomidore odrezati na četvrtine, tikvice i kapulu na tanke fete, poslotit i promješati. Nakon pola sata istisnuti rukama višak tekućine. Tijesto razvaljati na pravokutink debljine 2 cm, pa po njemu rasoporediti  3/4 nadjeva. Zarolat iu roladu i lagano rukama valajti da se povrće spoji s tijestom. Pokrit vlažnom krpomi ostavit još pol sata da se diže. Podjeliti na 8-10 komada, kojeje potrebno lagano oblikovati rukama, po vrhu rasporediti preostalo povrće, po želji dodati chilli  i preliti  maslinovim uljem.Ostaviti još kratko vrijeme da se odmore i nakon toga ih peći na 200stupnjeva  20-25 minuta ovisno o veličini.


za preklopljenu foccaciu potrebno je 

za tijesto
500 gr glatkog brašna
500 gr oštrog brašna
600 ml mlake vode
1 žličica šećera
1 paketić suhod kvasca
maslinovo ulje, sol
...
20 crnih maslina (kalamata)
10 sušenih pomidora
8 cherry pomidora
150 gr feta sira
žličica sušenog origana
chilli


U velikoj posudi izmješati brašna, dodati sol i šećer, dodati 600 ml mlake vode i suhi kvasac i umjesiti tijesto.Osatzvit 15tak minuta da se odmori pa nakon toga , mijesti na dasci 10tak minuta. Ovo možete raditi i mikserom sa spiralnim nastavcima. Tijseto premazati uljem, i pokriti vlažnom krpom pa ostaviti da se diže 2 sata. Ove temperature su ko bogomdane za dizana tijesta. Nakon dva sata tijesto premjesti i opet preklopiti krpom na još sat vremena. U međuvremenu pripremiti nadjev, masline otkoštiti, nasjeckati sušene pomidore, cherry pomidore izrezati na četvrtine a fetu na kockice,začiniti maslinovim ulje, origanom i po želji chillijem.Tijesto podjeliti na dva djela, prvi razvaljati na veličinu kalupa,  preko tijesta rasporediti nadjev pa preklopiti drugim dijelom tijesta. Premazati maslinovim uljem i ostaviti da se diže još pola sata.Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva pa na toj temperaturi peći foccaciu 15 minuta, nakon toga smanjiti na 200 i peći još 30 minuta. Rezati na kocke i servirati.
.....


 Nadam se da vam se ovaj post svidio, podsjećam vas da još uvijek stignete sudjelovati u darivanju, sve što trebate je biti sljedbenik bloga i ostaviti komentar na facebook profilu Ave dulcis ispod fotografije s nagradom! više o darivanju pročitajte ovdje






22 komentara:

  1. Baš sam se razveselila kad sam vidjela da smo se poklopile u jednom receptu :D Super su ti ispale focaccie, a sigurna sam da je odličnog okusa i ova koju nisam probala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ova sa fetom je fenomenalna, moraš i nju isprobati!

      Izbriši
  2. Super vam je ideja i receptići i veselim se i novim člancima. I što se mene tiče, možeš pisati i o kuharicama koje si skupila kao i o časopisima koji su ti slabost. Ili ako stigneš, prijavi ih meni - naziv i eventualno opis u jednoj rečenici ili kako želiš, da mogu dodati u konačan popis.. ne znam da li si vidjela na blogu o čemu se radi..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vidjela sam tvoj prijedlog ,morala bi se ozbiljno pozabaviti time pa ti javiti

      Izbriši
  3. :) Odlično! Slikice su super, izgleda preprepredobro!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ideja vam je super... a vala sad bi i gricnula ove focaccie :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajno izgledaju foccacie na tvojim fotkama!

    OdgovoriIzbriši
  6. Slažem se s maslinkom - odlična ideja..Obje foccacie super!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlična ideja. Samo gdje kupite Sale&pepe časopis? (mora da sam ga ja promašila ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Italiji kupujemo, iako se i kod nas zna naći ali je cijena apsurdna.

      Izbriši
  8. A vidi ih s pršutom kako su dobre, bravo :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ajme predobre su,već sam i kod prve Tamare pala u trans pred onim divotama,sada evo i kod tebe:)

    OdgovoriIzbriši
  10. i kod tebe fantastične focaccie, ne znam koju bih prije isprobala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Preporučam ovu preklopljenu s feta sirom, klasika koja uvijek prolazi

      Izbriši
  11. Vidjela sam focaccie i kod druge Tamare i oduševila se jednako kao i sa ovima tvojima. Prije svega ideja o isrobavanju mi je super, a super mi se i sve što si odabrala i isprobala. Odlično i jako lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  12. Sviđa mi se tvoj odabir, baš je po mome guštu, a meni nije teško udovoljit kad jedem sve. Ali, najviše od svega volim ovakvu hranu :) Idem skoknit do druge Tamare :)

    OdgovoriIzbriši
  13. evo me nakon ljetnog izbivanja :) nakon brzog listanja objavljenog u mom odsutstvu, ovaj recept mi je favorit. nedavno smo poceli raditi focaccie i otad ih radimo redovno. zasad nismo probali ove s nadjevom, odlicno mi izgleda :)

    OdgovoriIzbriši