Opet jedan stari i jednostavan desert, ali i jednostavan način kako utrošti višak jabuka koji ste kupili. Jabuke su pečene i onda zarobljene u finom biskvitu a biskvit je mekan i sočan jer je upio sokove koje su jabuke otpustile. Cijela torta pokrivena je debelim pokrivačem od tučenom slatkog vrhnja ....Mamin recept!
sastojci za tortu
5-6 jabuka
šaka oraha i grožđica
2 žlice šećera
4 jaja
6 žlica šećera
4 žlice vrele vode
4 žlice brašna
pol paketića praška za pecivo
vanilin šećer
bio limunova korica
+ 200 ml slatkog vrhnja
čips od jabuke za dekoraciju
(2 jabuke, cimet)
(2 jabuke, cimet)
Jabuke oprati i oguliti pa izdubiti srž. U zjedili promješati grožđice i mljevene orahe s dvioej žlice šećera. mješavinom napuniti jabuke. Kalup za torte obložiti masnim papirom za pečenje i posuti šećerom pa u krug poslagati jabuke. Količina jabuka ovisi o njihovoj veličini, birajte one srednje veličine, ne bi smjele biti više od kalupa. Jabuke posložiti u krug tako da između dvije jabuke bude dva prsta praznog prostora.
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva pa staviti jabuke da se peku, 15-20 minuta, pazeći da ne potamne. Dok se jabuke peku pripremiti tijesto. Cijela jaja razbiti u zdjelu pa dodati šećer i miksati , dodati i vodu i nastaviti miksanje dok se smjesa ne utrostruči. Dodati vanilin šećer i sadržaj jedne mahune i limunovu koricu, na kraju dodati prosijano brašno s praškom za pecivo i sve lagano umješati. Ovu smjesu preliti preko jabuka. I nastaviti pečenje kolača na 180 stupnjeva 30tak minuta. Ohlađenu tortu izvrnuti na pladanj za serviranje, ukrasiti slatkim vrhnjem i čipsom od jabuke.
Tortu sam odlučila ukrasiti čipsom od jabuka, Priprema je jednostavna ali dugotrajna, osim ako imate dehidrator. Jabuke treba oprati i izdubiti im srž, s tankim nožem ili uz pomoć ribeža odrezati tanke fete. Poslagati ih na papir za pečenje, pa po svakoj feti posuti mrvu cimeta. Peći/sušiti u zagrijanij pećnici na 100 stupnjeva cca 2 sata
Tortu sam odlučila ukrasiti čipsom od jabuka, Priprema je jednostavna ali dugotrajna, osim ako imate dehidrator. Jabuke treba oprati i izdubiti im srž, s tankim nožem ili uz pomoć ribeža odrezati tanke fete. Poslagati ih na papir za pečenje, pa po svakoj feti posuti mrvu cimeta. Peći/sušiti u zagrijanij pećnici na 100 stupnjeva cca 2 sata
Kako čudovita torta! Izgleda perfektno. Dopade se mi, da je mehka in sočna, zato jo bom sigurno spekla naslednji vikend.
OdgovoriIzbrišiHvala za recept!
Radila sam neke biskvitne kolače s jabukama i znam da su jako sočni i ukusni. Općenito obožavam deserte s jabukama. Osim navedene torte sviđa mi se i čips od jabuka.
OdgovoriIzbrišiJako zanimljivo, nisam probala, al volim jabuke u desertima. zbilja jako dobro :)
OdgovoriIzbrišiMeni su od jabuka najbolji ovakvi jednostavni kolači. Bez komplikacija, a ukus savršen!
OdgovoriIzbrišiI ja volim kolače s jabukama. Ovaj je sigurno jako fin i sočan. Morat će ići na probu!
OdgovoriIzbrišivolim i same jabuke tako pečene ali uz dodatak ovoga tijesta dobiju stvarno još bolju novu dimenziju. ideja i pol.
OdgovoriIzbrišiBas je prelepa!
OdgovoriIzbriši