petak, 15. ožujka 2013.

Kolač sa šumskim voćem i maslinovim uljem


Ja ponovo obožavam Jamie Olivera. Imam neke njegove kuharice i često zavirim u potrazi za idejom. Jedno vrijeme mi je bio naporan, doslovno je iskakao iz pašteta ali onda se nešto promijenilo. Širok spektar njegovih emisija koje se emitiraju na programu 24 kitchen imao je svakako prste u tome.  Puno njegovih recepata sam isprobala ali mislim da je ovo prvi koji objavljujem na blogu, svakako nije zadnji. Izvorno u ovaj recept ide grožđe ali ja sam ga zamjenila šumskim voćem, smanjila sam količinu šećera u receptu i dio zamjenila medom



sastojci za kolač

3 jaja
100 gr šećera
4 velike žlice domaćeg meda
90 gr maslaca
60 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
75 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
200 gr glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
mrva soli
korica limuna i naranče
250 gr miješanog šumskog voća (ja sam koristila smrznuto)
5 smrznutih smokava


Ako koristite smrznuto voće potrebno ga prije uporebe staviti u cjediljku da iskapa suvišna tekućina.Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva. Jaja mutiti s šećerom, medom i sjemenkama vanilije. Kad smjesa postane pjenasta i svjetla dodati omekšali maslac, ulje i mlijeko.  Brašno, prašak za pecivo i sol prosijati. U smjesu s jajima dodati korice agruma pa lagano umiješati suhe sastojke. Dodati i 1/4 ocijeđenog voća. Smjesu uliti u pripremljen pleh, ja sam koristila silikonski od 24 cm.Peći 15 minuta, izvaditi iz pećnice pa po kolaču poslagati preostalo voće. Nježno ga utisnuti u kolač. Peći još 30tak minuta.  




Broj komentara: 19:

  1. ja obožavam njegove recepte i tu njegovu strast dok kuha :)
    ovaj kolac je krasan :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako lepo izgleda :), mmm. Super receptič.

    OdgovoriIzbriši
  3. volim ovakve jednostavne a preukusne delicije!

    OdgovoriIzbriši
  4. Eh on je divan, ali je istina da se često pretjera s emisijama. Kuharice su mu u izlogu svake knjižare, al mi moramo bit pametni i odlučiti uživati u receptima, makar on iskakao iz paštete :D
    Jako fin kolačić :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim njegove recepte, a ovaj kolac izgleda fenomenalno:)

    OdgovoriIzbriši
  6. divan kolač! on mi je definitivno jedan od najdražih kuhara

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam Jamie Olivera i ne mogu se zasititi njegovih emisija. Kolač izgleda odlično! Btw, nisam znala da se smokve mogu zamrznuti. To je odlična ideja i naći će primjenu u mojoj kuhinji.

    OdgovoriIzbriši
  8. najdraži kolači su mi ti koji su u svojoj biti jednostavni.

    OdgovoriIzbriši
  9. Voooolim Jamiea, a bome volim i kolače ovog tipa, fini biskvit u kombinaciji s nekim bobicastim vocem mmm maslinovo dodajem u kolace, pogotovo cokoladne, ali se meda ne sjetim, dobra ideja :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim Jamie Olivera, pogotovo jer je svih ovih godina, uz medijsku i svu ostalu popularnost uspio sačuvati istu strastvenost prema kuhanju kao i na početku, i uvijek je pun novih ideja. Kolač je super, svidja mi se dekoracija s tratinčicama.

    OdgovoriIzbriši
  11. ja volim maslinovo ulje i volim ga ubaciti u sve što ga podnosi.Ovo bih zaista voljela probati.

    OdgovoriIzbriši
  12. Sada bi mi baš dobro došao jedan komad :) Izgleda fino!

    OdgovoriIzbriši
  13. Jamie je i meni drag i zapravo sve više primjećujem koliko su mu recepti dobri i jednostavni. Ovaj kolač je odličan, jako dobro si ga napravila i super mi izgleda !

    OdgovoriIzbriši