sastojci potrebni su
4-5 zrelih dunja
šećer (ista količina kao i propasiranih, kuhanih dunja)
bourbon vanilija
limunov sok
orasi, lišće lovora
Dunje dobro oprati i staviti u veći lonac, nek budu u potpunosti prekrivene vodom. Moje dunje su se kuhale 30tak minuta. Nakon toga potrebno ih je ocjediti od vode i propasirati na pasirku. Budući nisam imala pasirku prostisnula sam ih kroz cjedilo. Sasvim sam zadovoljna rezultatom ali ako želite još glađu teksturu možete ih dodatno usitniti štapnim mikserom. Dobivenu protisnutu smjesu izvagati pa dodati istu količinu šećera i sok cijelog limuna. Ja sam još dodala i bourbon vaniliju. Smjesu kuhati i kuhati, rekla bih da to traje i traje. Mješati da se ne primi za dno posude. Kad krene smjesa padati s kuhače u komadima i kuhača ostavlja trag na dnu posude znate da je dovoljno gusto. Pripremiti kalupe koje ćete koristiti. Najbolje bi bilo tanko ih premazati običnim uljem tako da budete sigurni da će se lijepo istresti iz kalupa. Ja sam koristila silikonske kalupe za led. Ako pak želite pekmez, dovoljno je samo kraće kuhati, iako je i ovaj "sir" prilično mekan dok se dodatno ne stvrdne na zraku. Možete u smjesu dodati i sjeckane orahe ili bademe a ja sam svoje "sireve" samo ukrasila polovicama oraha i lovorovim lišćem!
Ovo vraca u detinjstvo. Miris u kuci moje bake... Ukus u ustima, po koji orah pod zubom... Mljac!
OdgovoriIzbrišiVolim sir od dunja i sama ga radim, odlično si ga napravila, baš lijepo izgleda !
OdgovoriIzbrišiDunje ne volim, ali prva fotka je mrak!
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda.
OdgovoriIzbrišiNikada ga nisam pravila a volela bih da probam..a dunje sam dobila punu korpu.
OdgovoriIzbriši