petak, 27. prosinca 2013.

Thumbprints cookies

Božić je prošao al i dalje  kolači naveliko mirišu, sve počinje pečenjem suhih keksića a završava svečanom tortom. Kad se o keksićima govori držim se isprobanih recepata, ponekad volim isprobati nešto novo ovog puta to su čokoladni keksići punjeni ganache kremom, zamjenili su uobičajene raspuknutiće.



sastojci za thumbprints keksiće

2 šalice brašna
1 šalica kakao praha
220  gr maslaca
sol
1 šalica šećera
2 žumanjka
2 žlice vrhnja
vanilija
šećer za valjanje

krema 

100 ml slatkog vrhnja
100 gr čokoade
1 žlica meda

šarene perlice




U zdjeli miksati maslac  šećer, dodati vrhnje, žumanjke, mrvu soli  i vaniliju. Smjesi dodati prosijano brašno i kakao prah. Umjesiti kuglice, svak ukuglicu uvlajati u kristal šećer, položiti ih na pleh, pazeći da ostavite razmak među njima. Drškom kuhače utisnuti rupicu u sredini. Peći u zagrijanoj pećnici  na 180 stupnjeva 10tak minuta. Dok su još topli, slobodno popravite rupice tako da stane što više kreme.

Za ganache  je potrebno zagrijati vrhnje i med do vrenja i preliti  preko usitnjene čokolade, ostaviti nekoliko minuta i onda promješati. Rupice na kolačićima ispuniti čokoladom. Po želji posuti šarenim šećernim ukrasima.


Broj komentara: 5:

  1. Jaaaaako sam osjetljiva na "thumbprints cookies", prošle godine su mi se doslovno razlili po pladnju tijekom pečenja i dobila sam široke diskove. Užas!
    Zato se svaki put iznova divim svima onima kojima uspiju, pa tako i tebi. Prekrasni su!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divni!!! Isprobati ću ih sad za NG. Kod nas su raspuknutići broj 1.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajno izgledaju...ja nikad ne stignem onu svečanu tortu na kraju

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo moram probati...izgledaju prefino :)

    OdgovoriIzbriši