srijeda, 19. listopada 2011.

Hola!!



Ovo je definitivno najčešći desert u mom frižideru, iako se tamo ne zadrži dugo. Jednostavan  i  bogat čokoladom, savršen da otjera tamne oblake. Preporuka je raditi ga navečer,ostaviti ga da prenoći u hladnjaku i tek onda uživati. Ponekad jedva dočekam jutro.....jeste li već probali Hola kocke??!!


6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
100 ml mlijeka
100 ml ulja
3 žlice kakao praha
pola paketića praška za pecivo

krema
500 ml biljnog šlaga
250 gr tamne čokolade


Jaja odvojite, žumanjke mutite s šećerom dok ne posvijetle, od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. Brašno, kakao prah i pecivo prosijati kroz sito i dodati u žumanjke, dodati i tekuće sastojke. Na kraju kuhačom umiješati snijeg. Smjesu uliti u pripremljen kalup i peći 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se biskvit peče, potrebno je napraviti kremu, čokoladu nasjeckati na komadiće, a vrhnje zagrijati do vrenja, Preliti vrhnje preko nasjeckane čokolade, ostaviti  da stoji nekoliko trenutaka i onda dobro promješati da se sva čokolada otopi. Kad je biskvit pečen, preko njega preliti  vruću kremu i ostaviti da se ohladi.

22 komentara:

  1. Nisam probala, ali vjerujem da hoću ! Tako dobro i čokoladno , super si ga napravila i super izgleda, sigurna sam da se ne zadrži dugo u frižideru :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sto bi nas narod rekao:Pa nisi ni ti bas prosta;)) I ja bi ceri;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Često slažem taj kolač, samo što ja stavim 800 ml vrhnja za šlag i 300 gr čokolade...

    OdgovoriIzbriši
  4. nisam probala, ali sad definitivno moram... prekrasno je aranžirano :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasan je! Samo taj biljni šlag?! To bih ja zamijenila sa normalnim vrhnjem za šlag!

    OdgovoriIzbriši
  6. znam za ovaj kolač ali ga još nisam probala, moat ću, izgleda predobro :)

    OdgovoriIzbriši
  7. nesto vrlo slicno postoji i kod mene. znam kako fantasticno tijera sive oblake :-))

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala cure ,
    @snježa, nikad nisam radila s slatkim vrhnjem, u receptu stoji biljno pa sam biljno stavila!! ako probaš javi mi dojmove!

    OdgovoriIzbriši
  9. Fenomenalno, ovo lijeci sve brige:) Samo sto ja isto ne upotrebljavam biljno vrhnje nego pravo vrhnje za slag. Odlican kolacic!

    OdgovoriIzbriši
  10. Kolač izgleda prekrasno, ali vjerujem da bi bio puno ukusniji sa slatkim vrhnjem. Jednom sam koristila biljno vrhnje u kolaču i nikad više!

    OdgovoriIzbriši
  11. i ja koristim radije pravo vrhnje.
    Mljac! Slika ti je odlična!!

    OdgovoriIzbriši
  12. mislim da sam taj kolač nedavno probala. kolegica je na posao donijela jednu tacnu i dobro sam se uspjela ogrebati za jedan komadić. izvrsntan kolač. samo ja bih to biljno vrhnje zamijenila slatkim vrhnjem. vjerujem da bi i okus tada bio još puniji i bolji.

    OdgovoriIzbriši
  13. Taj kolačić mi je uvijek zanimljiv. Ja ga obavezno radim s biljnim šlagom jer slatko vrhnje nikako ne volim. A i koliko sam čula, ili je to možda samo "pučka etimologija" naziv je dobio po Hole biljnom vrhnju za šlag - barem je meni netko to tako objasnio. Ali zašto se onda kolač zove Hola (i ja ga imam pod tim nazivom), a šlag se zove Hole!? Iako, naravno može se upotrijebiti i neki drugi brand biljnog šlaga.

    OdgovoriIzbriši
  14. Imam recepis za ovaj kolač i nikada ga nisam pravila,ali sada moram definitvno:)

    OdgovoriIzbriši
  15. nisam probala, ali sličnu verziju kolača jesam, tvoj predivno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  16. ja sam probo i ovo je nesto najbolje definitivno !!

    OdgovoriIzbriši