srijeda, 27. ožujka 2013.

Nonina pinca


Ako ste u potrazi za receptom za pravu, tradicionalnu pincu, došli ste na pravo mjesto. Naišla sam na puno raznih recepata al ni jedan nije sličan ovome. Više manja svaka pinca na koju sam naišla na internetu je na kraju postala slatki kruh. U nekima se pojavljuje kurkuma ili šafran da bi pinca dobila lijepu žutu boju, nonina pinca svoju divnu boju duguje jajima od domaćih kokoši, na jajima se ne štedi. Još sam lani htjela objaviti ovaj recept ali nisam stigla na vrijeme, ovaj put malo sam požurila da i Vi možete na svom blagdanskom stolu imati pravu pincu. Mama je iz svoje bilježnice "iskopala" tajni recept. Cijelo vrijeme naglašavam da je to prava, i je. Barem za mene. To je pinca koja me vraća u djetinjstvo, pinca kakvu je radila moja nona. Na ovoj sam pinci odrasla, i naučila da pinca mora biti teška i puna, nikako ne mekana. To je pinca koja se mora barem tri puta mijesiti. Nosi se u crkvu na blagoslov i jede se za doručak uz pisanice, kuhanu šunku,  mladu kapulu, rotkvice ...

Sjećam se....nona bi ručno umijesila tijesto, veću količinu nego što to ja danas radim. Pečenje pince bio je kao neki obred, tijesto se dizalo cijelu noć, u  krpom pokrivenoj posudi blizu peći na drva, nona se po noći ustajala iz kreveta i po nekoliko puta da bi premjesila tijesto. Ujutro bi ga oblikovala i  tek tad bi se pince pekle.



sastojci potrebni za 4 manje pince

1 kg glatkog brašna
5-6 žumanjaka (ovisno o veličini)
200gr šećera
3 vanilin šećera ili jedna mahuna vanilije
korica bio limuna
korica bio naranče
250 gr maslaca
rum ili ružina vodica 
100 gr grožđica
narančin sok
sol
....
100 gr svježeg  kvasca
250 ml mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica brašna

+ žumanjak za premazivanje


U zdjelicu večer ranije staviti grožđice pa ih  preliti mješavinom soka od naranče i ruma.
U lončiću lagano zagrijati mlijeko s šećerom pa dodati razmrvljeni kvasac i žlicu brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U posudi na pari mutiti žumanjke, šećer, maslac, vaniliju, korice limuna i naranče i   ruma. umjesto ruma možete staviti i ružinu vodicu. Ostaviti da se smjesa malo ohladi.

 Na radnu površinu prosijati brašno, u sredini napraviti  rupu pa dodati mlijeko s kvascem, lagano vilicom umješati i onda dodati smjesu  s jajima. Mjesiti dok se svi sastojci na povežu pa dodati grožđice. Po potrebi dodati brašna ili ruma/mlijeka. Tijesto staviti u namašćenu posudu i poklopiti čistom krpom, ostaviti na toplom da se diže. Ja preporučam da barem dva puta premijesite tijesto i tek tad oblikujete pince. Možete oblikovati i pletenice pa u svaku utisnuti tvrdo kuhano obojano jaje, jajarice. Škarama ili nožem zarezati karakterističan oblik križa pa pince premazati razmućenim žumanjkom.

 Moja nona nije pince posipala šećerom pa to ne radim ni ja. Ako se ipak odlučite za to, ne bi bilo loše smanjiti količinu šećera u tijestu.  Naravno grožđice možete zamjeniti brusnicama, dodati ušećerene korice od naranče ali tako nije radila moja nona. Pince se peku na 170 stupnjeva oko 40tak minuta, ako se bojite da ne dobiju tamnu boju možete ih tokom pečenja pokriti s masnim papirom.


Broj komentara: 27:

  1. Ako je samo upola fina ko njene fritule ...njaaaaaaaaaaami..isprobavam obavezno ovaj Uskrs

    OdgovoriIzbriši
  2. jako lipo izgleda! U mom kraju se zovu pogače (a u Splitu sirnice) i kod nas se ne rade sa grožđicama ili sl, no isti je bio postupak večernjeg mjesenja i dizanja po noći za premjesiti je :) hehe skoro pa osječam kako miriše! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I kod mene danas mirišu pinice, a nema boljih od onih domaćih, noninih. Pinica tvoje none je odlična, vrlo slično se i kod nas radi samo što se obavezno dodaje i kruškovac, kako radi arome tako i radi malo boje. Ja sam do sada uvijek stavljala i grožđice, ali sam ih ovaj put po prvi put preskočila, jednostavno zaboravila :)
    Hvala ti za ovaj recept i pinca ti je jako lijepa, baš prava tradicionalna !

    OdgovoriIzbriši
  4. svaka je pinka je prava pinka ako nas vraca u djetinjstvo! ;) ova tvoja super izgleda.. a i nema jaja do domacih..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što si nam pametna draga;), upravo si rekla ono što sam ja htjela...

      Izbriši
  5. Divan recept i fantasticne fotke!:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Iako mi je nos začepljen, osjećam miris ove divote.
    Svojim postom si me vratila u djetinjstvo, jer je i moja nona radila najbolju pincu na svijetu, baš ovakvu kakvu opisuješ. Na žalost, recept nije zapisan, ona je sve radila iz glave s mjerama od oka.
    Sad znam što ću raditi ako me uhvati nesanica - zamijesiti tijesto i onda ga premijesiti par puta :D
    Šalu na stranu, poznato je da je tijesto ukusnije ako ga se dva puta premijesi, a naši stari su to dobro znali. Malo me je iznenadilo ovo kuhanje žumanjaka na pari, nisam znala da se koristi kod izrade pince.
    Za jajarice nisam nikad čula, a po opisu, to je ono što mi zovemo šišer.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kod nas se pince nisu radile, ali čim vidim ovakav domaći recept znam da mora biti dobar! Domaća jaja, fine arome, to je to. A što se dulje diže, to je bolje, ko naše orehnjače :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Tamara, jako, jako je lepa!!! I jako lepe fotografije. Pinca nije deo moje tradicije, ali jendom ću ju isprobati...

    OdgovoriIzbriši
  9. To je nesto kao Panetone? Mnogo ti je lepo ispao, kao i fotografije. Ja obozavam ta testa... uz kafu, milina. Eto nesto sam i ja novo naucila na ovom tvom postu, dve nove reci - nona i pinca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa slično je panetoneu, onako kao slatki kruh ali više teško i masno tijesto, možda čak sličniji brioche-u

      Izbriši
  10. Ajme fantastična je,baš ju struktura odaje:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Prelijepe vedre fotkice :) Pinca nije bas dio naseg tradicionalnog uskrnjeg menija (kontinentalna Hrvatska), ali koliko sam ih probala kod drugih, svidio mi se okus :) Zapinje mi za oko sve sto je staro i nonino :) Mora biti dobro :)
    Pratim i ja tebe ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. divna! :) i fotke su vrhunske.
    i priča o noni <3

    OdgovoriIzbriši
  13. Probat ću ovaj recept za Uskrs! Pretpostavljam da od ove količine mogu oblikovati 2-3 manje pince i onda ih i kraće pečem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. svakako, 2 ,3 čak normalne rekla bih!
      malo skratiti vrijeme pečenje i to je to, probaj čačkalicom nakon 30 minuta

      Izbriši
    2. Super! Veselim se jako isprobavanju ovog recepta! Javit ću kako je ispalo :)))

      Izbriši