ponedjeljak, 16. rujna 2013.

Jedna posebna torta i keksići s kakao zrnima i čokoladnim kapljicama


Često radim slavljeničke torte, za djecu nema do ukrasa od fondanta, šarenih i veselih figurica. Za odrasle klasika, s čokoladnim poljupcima ili bogato ukrašene ružama od kreme od slatkog vrhnja. Ova prigoda zahtjevala je malo veći napor, ova torta zaslužuje da bude posebna. Da ne bude ni fondanta ni royala ni jestivih pokrivki... samo puno čokolade i ljubavi.


Za biskvit sam koristila recept za čokoladni  brownie bez oraha, u ovom slučaju pekla sam u dva mala kalupa promjera 20cm i  tako sam dobila dva "biskvita". Krema je klasični čokoladni ganache, iznutra i izvana.

Za "ukras" su poslužili čokoladni keksići, zalijepljeni na još mekanu ganache kremu i vezani ukrasnom vrpcom.
           


za keksiće je potrebno

120 gr čokoladnih kapljica, tamnih i svjetlih
300 gr brašna
40 gr  usitnjenih kakao zrna 
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
280 gr maslaca
200 gr šećera
1 žumanjak
vanilija



Omekšali maslac miksati s šećerom, dok ne nastane kremasta smjesa i šećer se ne otopi. Dodati žumanjak i vaniliju.  Dodati suhe sastojke i još kratko miksati dok se ne poveže. Na kraju kuhačom umiješati čokoladne kapljice i  usitnjena kakao zrna. Omotati plastičnom folijom pa staviti u hladnjak da se malo stegne. Kad poželite peći keksiće, razvaljate masu na pola cm debljine i izrezujte modlama. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15-20 minuta.


Broj komentara: 15:

  1. Jednostavna ali verujem da veoma dobra.

    OdgovoriIzbriši
  2. jako efektno i lijepo, a okus je sigurno prefin :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Posebna torta za posebnu prigodu, tako prikladna, prekrasna, a sudeći po sastojcima i jakoooo ukusna

    OdgovoriIzbriši
  4. Super ideja da brownies koristiš kao "biskvit". Tortica mi je prelijepa!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta je stvarno posebna i s ovim mi keksićima fenomenalno izgleda. Jednostavna ali baš efektna dekoracija. Baš bih voljela probati krišku ove tortice :)

    OdgovoriIzbriši