ponedjeljak, 17. veljače 2014.

Tartlets s kremom od sira i ušećerenim narančama

Slaba sam na naranče, osobito na one crvene. Slaba sam na svježe ocijeđeni sok od crvene naranče i kolače s crvenim narančama, a može i sa žutim. Eto nema mi pomoći. Kad  u naslovu vidim "orange" znam da će me  recept odmah zainteresirati. Tako je bilo i s ovim, već duže sam ovisna i o pinterestu, reći ću samo da je jedan neiscrpan izvor ideja o svemu što vas zanima, o hrani o sportu o fotografiji, uradi sam projektima.... Upravo tamo  ugledala sam  fotku crvene naranče i sve je počelo.  Odlučila sam isprobati  recept i tu se pojavio problem, crvene naranče iz bio uzgoja?!!!! Nema šanse!  I tako sam se požalila na fejsu, vrlo kratko nakon toga dobila sam poruku od Jubistache koja se ljubazno ponudila da mi pošalje domaće crvene naranče! Jubistacha piše blog o hrani, rekla bih da su njeni recepti zdraviji od mojih, često koristi integralna brašna, zdrave zamjene za šećer  i zdrave masnoće. Svakako ju posjetite ako već niste!!



za tartlets je potrebno

175 gr brašna
125 gr maslaca
25 gr šećera
malo vode
...
 za nadjev

1 veliko jaje
100gr krem sira
mahuna vanilije
4 žlice šećera

za ušećerene naranče

2 naranče iz bio uzgoja
1 šalica vode
1 šalica šećera

Prvo treba ušećeriti naranče.U  široku posudu s neljepljivim dnom staviti vodu i šećer i kuhati dok se šećer ne otopi,  dodati fete naranče (cca 5-7mm debljine)  smanjiti vatru i kuhati dok korica ne postane prozirna, cca sat vremena. Na rešetku za hlađenje staviti fete da se ocijede.
Sirup možete zatvoriti u teglicu i koristiti kao aromatizirani preljev za sladoled, palačinke...




Brašno i maslac izraditi u kuhinjskom robotu, dodati šećer, kad nastanu mrvice dodati vodu i umijesiti tijesto. Zamotati u prijanjajuću foliju i staviti na hlađenje.
Ohlađeno tijesto razvaljati pa njime presvući kalupe, naravno ovaj kolač možete peći u većem kalupu kao jedan tart. U zagrijanoj pećnici  na 180 stupnjeva potrebno je ispeći "golo" tijesto 10tak minuta, prekrijte ga papirom za pečenje i suhim fažolom ili rižom. Dok se korica peče, krem sir smiksati  sa jajem  i šećerom uz dodatak vanilije, možete koristiti bourbon vanilin šećer. Iz košarica maknuti fažol i masni papair pa uliti kremu, pazeći da se ne prepuni, na kremu položiti fetu ušećerene naranče. Peći još 20tak minuta na 180 stupnjeva. Najbolje su dok su još tople!



21 komentar:

  1. Ovo izgleda preukusno. Kako sam takodje slaba na narandze, moracu obavezno ovo probati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Među ostalim, i na naranče sam slaba .). Moram ovo isprobati jer izgleda fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo izgleda bas ukusno :) http://ivonalovefashion.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. These are beautiful Tamara! I am so pleased I found your gorgeous blog :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Naranče volim u svim izdanjima i srećom imam "izvor" domaćih i jako je lijepo od Jubistache što ti je ponudila dio svojih naranči. A ti si napravila super poslasticu koja sigurno ukusna koliko odlično i izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda predivno. I ja sam slaba na narandže, krem sir i ovakve slatke male tartiće.

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgledaju stvarno fantastično... I ja volim crvene pomorandže. Čini mi se da su slađe od običnih... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sad kad gledma recept od kojeg sam krenula, vidim da sam toliko toga promjenila, al crvene naranče su savršene!

      Izbriši
  8. Odlično izgledaju, i ja volim crvene naranče. Divna gesta Jubistache.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divne su ti, znam kakav je ukus ušećerenih domaćih naranči. Imam privilegiju što imam prijateljicu s Lošinja koja uvijek nešto kapne ili limune ili naranče.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vidim kod tebe limonciello!! to mi je isto u planu

      Izbriši
  10. Što ovo dobro izgleda. I ja volim naranče u svim kombinacijama, tako da te kužim :)

    OdgovoriIzbriši