subota, 12. travnja 2014.

Moja granola

Evo ljeto je već iza ugla i zadnji je korak da počnete zdravo doručkovati. Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu a ova granola sastavljena od žitarica, sušenog voća i orašastih plodova  baš je ono što nam treba da nas ujutro pokrene. Ako volite kupovne mješavine žitarica ili muslije onda je granola baš po vašem ukusu. pripremam ju jednom mjesečno , a cijeli posao traje maksimum pola sata.  Taj miks žitarica će iz kućne radionsti biti će najbolji baš zato jer je spravljen po vašem guštu, sa sastojcima koje Vi volite i u količinama koje trebate. To je ujedno i jedini siguran način da saznate koliko je šećera u vašem musliju, budući da količinu određujete sami. potrebno vam je svega nekoko temeljnih sastojaka a dalje odlučujete vi.



sastojci za granolu

200 gr integralnih zobenim pahuljica (raženih, prosenih, dinkel...)
nekoliko žlica meda (javorovog sirupa, agavinog sirupa)
nekoliko žlica biljnog ulja(maslinovog, sezamovog, kokosovog, suncokretovog...)
80 gr lješnjaka
50 gr badema
50 gr mljevenih laneni sjemenki
50 gr sezama
50 gr suncokretovih sjemenki
50 gr bučinih golica
...
sol
cimet
100 gr miješanog sušenog voća po vašem izboru
(brusnice, grožđice, goji, šljive, smokve..)



U lončiću promiješati med i ulje, sol i cimet i zagrijati dok se sastojci ne otope. U duboku posudu usuti pahuljice, lanene i sezamove sjemenke. Golice grubo nasjeckati nožem pa i njih dodati,  dodati i pečene lješnjake i bademe. Preko suhih sastojaka preliti tekuće i sve dobro promiješati. Pripremiti lim za pečenje pa na masni papir prosuti smjesu, izravnati kuhačom da sve bude jednake debljine. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, nekoliko puta promiješati drvenom kuhačom peći 10-20 minuta. Ostaviti da se ohlade  pa spremiti u teglice s poklopcem.  U ohlađenu pečenu granolu sad dodajte nasjeckano suho voće.
Za doručak pripremite zdjelicu granole s omiljenim mlijekom ili jogurtom uz dodatak svježeg voća!!


21 komentar:

  1. To se kod nas pojede umjesto kokica uz film, kakvi doručci :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Realmente delicioso me gusta, tomo todos los días,abrazos

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam ovakve obroke za dorucak :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgleda, pozelis odmah da gricnes malo iz ove krasne cinijice, najlepsa kombinacija mi je sa suvim kajsijama i grozdjicama... mada je zapravo svaki put zanimljiva i ukusna.:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Domaća granola je uvijek najbolja! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Slažem se da je domaća granola najbolja, kod mene je obavezna u kombinaciji sa jogurtom, a ti si ovu baš lijepo iskombinirala !

    OdgovoriIzbriši
  7. Najdrazi dorucak :) morati cu isprobati tu domacu verziju :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim jesti kad idem ujutro na posao, inače mažem kruh. Baš bi se i ja mogla poigrati i djeci napraviti jer one samo to jedu kad idu u školu, ali kupovne

    OdgovoriIzbriši