četvrtak, 2. lipnja 2011.

Baklava rolice

Kako sam i najavila u zadnjem postu, u ovom sam miljama daleko od jagoda.
Jako daleko od ljeta i osvježavajućih slastica
Čekala sam priliku da isprobam ovaj recept za redizajnirane baklave
danas je taj dan, jede mi se slatko, jako slatko i orasi, tako da nije bilo izbora.
Obožavam baklavu, ali imam problem, nikada nisam zadovoljna ni jednim receptom
a probala sam ih jako puno. Ili je jako suha ili je jako mokra, pa mi nadjev ne paše......
Ovi prutići su pravo otkriće, savršen finger food desert za partije....
Hrskavi, aromatični......Nije to uobičajena sočna baklava i savršeni je par
osvježavajućem sorbetu od limuna.
Naravno recept je služio samo za smjernice ja sam se malo zaigrala.
Moji su prutići prilično veliki, od jednog lista za savijače radila sam dva prutića,
sljedeći put raditi ću tri. Za nadjev sam koristila svoju omiljenu kombinaciju, pola
količine oraha,od čega pola grubo rezanih a pola mljevenih i pola badema te
limunovu koricu i cimet.

















za 10 prutića potrebno je

5 listova za savijače
50 gr maslaca

za nadjev
50 gr oraha
50 gr badema
3 žlice smeđeg šećera
cimet
limunova korica

za sirup
4 žlice meda
2 žlice vode
sok od pola limuna




Polovinu oraha samljeti a polovinu nasjeckati na komadiće, bademe samljeti,
dodati šećer, cimet i limunovu koricu.
List tijesta premazati otopljenim maslacem pa presaviti na pola.
odrezati na dva komada, komad premazati maslacem, rubove s duže strane
presaviti za unutra, 3 žlice nadjeva staviti na kraj lista i zarolati savijaču.
Savijače posložiti na pleh i premazati maslacem.
Peći u zagrijanoj prećnici na 210 stupnjeva 15tak minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.Sastojke za sirup zagrijati do vrenja, pa još tople rolice premazati toplim sirupom.

Broj komentara: 6:

  1. Dok nisam prvi put napravila (a i probala) baklavu, nikad mi nije bilo jasno zašto moj suprug luduje za tim ljepljivim kolačem. Kad sam probala, nisam mogla prestati jesti :D

    Rolice izgledaju privlačno, a ova pola-pola kombinacija je zanimljiva.

    OdgovoriIzbriši
  2. ja sam oduševljena jer sam uvijek imala problema s sirupom,a ove rolice su prilično suhe ali opet ljepljive i slatke!!

    OdgovoriIzbriši
  3. odlično mi izgleda ova baklava u rolicama. A sastojci, ....mmmm, mirisno i sigurno jako ukusno. Meni je sada možda malo pretoplo za baklavu ali recept bilježim i sa prvim hladnijim danima radim ovu baklavu !

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja nisam neki ljubitelj baklave, mislim da je to upravo iz ovih razloga koje i ti navodiš. Nikako nisam pronašla dobar recept (pod tim mislim za mene dobar) ili meni dobro ne ispadne.
    Ovaj tvoj recept mi se jako sviđa zbog oblika baklave, a i sastojci su mrak. Volim bademe i mislim da su odličan dodatak baklavi. Isprobati ću ovaj recept sigurno, samo nek malo zahladi. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. :lol:
    Sad sam skužila da sam već počela na veliko zazivati hladnije vrijeme, a ljeto još nije ni počelo. :D :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanimljive su i zbog sastojaka a i zbog zaljeva s medom:) Dobre!!!

    OdgovoriIzbriši