Jednom davno, kad sam tek krenula u slatku avanturu pripremanja torti i kolača, trenirala sam na mramornom kolaču. Dobri stari recept iz mamine bilježnice napravila sam nebrojeno puta. Ponekad posut mljevenim šećerom a ponekad glaziran čokoladom. S vremenom sam se ohrabrila pa sam krenula dodavati arome u običan masni biskvit, korice limuna i naranče, grožđice i rum, kokos...
2 šalice brašna
2 žlice praška za pecivo
mrva soli
2 šalice šećera
vanilija
korica/aroma naranče
180ml kiselog vrhnja
1/2 šalice bio kakao praha
4 žlice vrele vode
3 jaja
U maloj posudi promješati 1/2 šalice šećera i kakao prah pa razmutiti u vreloj vodi. U drugoj posudi mješati preostali šećer i jaja. Naizmjence dodavati mješavinu brašna, praška za pecivo i soli i kiselo vrhnje.Na kraju dodati aromu vanilije. Smjesu podjeliti na dvije polovice, u prvu dodajte koricu naranče, a u drugu dodati otopljeni kakao. Pripremiti kalup za kuglof, premazati ga maslacem ili uljem i posuti brašnom.Uz pomoć dvije kaciole/zaimače u kalup ulijevati naizmjence bijelu i crnu smjesu. Nije potrebno čekati da se prethodni sloj razlije. Kad potrošite obje smjese, kalup staviti u zagrijanu pećnicu i peći 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite dal je pečen. Ostaviti ga u kalupu da se malo ohladi pa izvrnuti na rešetku i glazirati čokoladom ili mljevenim šećerom.
za čokoladnu glazuru
100 gr tamne čokolade
30gr maslaca
Predivno izgleda a tako jednostavan recept...
OdgovoriIzbrišihvala, nekad su najbolje stvari one najjednostavnije!
IzbrišiVolim ovakve kolače i baš su mi bolji zbog čokoladnog preljeva. Fotografije su prekrasne, jaaako me mami ta čokolada :D
OdgovoriIzbrišiglazura je savršena meka ali ne tekuća..čokoladasta
IzbrišiBas lepo izgleda, možda je ova ideja da se pravi u kalupu za kuglof još i najbolja!Izgleda sočno, a to je najvažnije!
OdgovoriIzbrišijako je sočan, drugi dan je još i bolji!
IzbrišiOvakav kolač sam davno jako voljela raditi kad mi se jelo nešto slatko, jer te sastojke uvijek imam. Već dugo vremena nisam radila mramorni kolač, a odličan je uz šalicu kakaa. Ovako zebrast u obliku kuglofa izgleda prekrasno.
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da ne volim kuglofe, ali isto tako nisam voljela svašta nešto dok nisam probala pravi recept :) I ovaj tvoj izgleda neodoljivo, pogotovo s ovom slasnom čokoladnom glazurom.
OdgovoriIzbrišihvala, i ja sam često puta promijenila mišljenje, bitno je naći dobar recept!
IzbrišiIzgleda prefino ta cokoladna "zebrica", jako mi se svidja ideja da se napravi kao kuglof, slike taaako mame!:)))
OdgovoriIzbrišihvala ti!
Izbrišimmmm, izgleda prefino :)
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiNajbolji kolač mojeg djetinstva :)) makar ga već dugo nisam pravila, tebi je super ispao :)
OdgovoriIzbrišiisto je tako i kod mene!!
IzbrišiFenomenalno izgleda,ja obožavam ovakav tip kolača,recept si bilježim sviđa mi se jako i mislim ga što prije probati:)
OdgovoriIzbrišibaš me to veseli, obavezno javi kako ti se svidio!
IzbrišiKrasno! Nisam ga radila več sto godina :D! Izgleda sočno i mekano :).
OdgovoriIzbrišimoram priznati da ga ni ja nisam radila jakoo dugo
IzbrišiOdličan kolač. Retko pravim kuglofe jer ih niko sem mene ne voli a ne mogu baš sve sama da pojedem!
OdgovoriIzbrišii ja sam ovog planirala sama jesti, ali ipak se i drugima svidio!!
IzbrišiVolim mramorni kuglof, tvoj izgleda prekrasno :)
OdgovoriIzbrišinajjednostavnije je ponekad najbolje, lijepa zebrica
OdgovoriIzbrišislažem se s tobom.
IzbrišiPrekrasan je!
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiSjećam se i ja svojih bojažljivih početaka,a sada iako još toliko toga učim spremna sam na puno smjelije kombinacije i ne bojim se štošta dodati u biskvite i probati kako će ispasti.
OdgovoriIzbrišiOvaj kolač/kuglof ti je uistinu fantastičan !!
Mmmm kako lijepo i ukusno izgleda, savršen uz jutarnju kavu. :)
OdgovoriIzbrišiSlike su me odusevile.
OdgovoriIzbrišiKolac kojem se poboljsa okus dodavanjem raznih esencija,korice limuna,narance,tako jednostavan atako bogat..predivno !!!!
Super wow!!!!
OdgovoriIzbriši