nedjelja, 17. lipnja 2012.

Slatko od žutih trešanja


Na facebook stranici objavila sam krađu svojih fotografija, da, za mene je to krađa, ukredeno je nešto što je moje.Smatram da je to moje i ysmao moje, osim ako dopustim na ih se koristi. Otkako  pišem blog trudim se što lijepše prezentirati jelo/desert koji Vam želim predstaviti.Vidim ogroman napredak  u odnosu na početak "blogiranja" i prvih fotografia koje sam još na forumu objavljivala. Trudim se posložiti detalje, i scenu, uklopiti boje i odabrati savršen dan za fotkanje. Svi koji pišete blog znate kako je to jako puno uvjeta koje treba zadovoljiti. I onda odem na coolinariku u potrazi za novim receptom i u gomili novih fotografija ugledam svoje....Autorica ne odgovara na moje poruke a uredništo traži od mene da potvrdim porjeklo "svojih" fotografija, čije su oni NEdozvoljeno distribuiranje dopustili na svojim stranicama...I kao  šlag na kraju, dobijem anonimnu poruku da se moje fotografije koriste i na jednom stranom blogu. Uglavnom da ne duljim....Od sada nadalje sve moje fotografije imati će ukras, pečat, žig, oznaku da su moje i samo moje vlasništvo.


A sada da dođem do onog važnog, ovaj mjesec naša domaćica Petra, zadala nam je trešnje. Svi koji igraju Ajme koliko nas je ovaj mjesec u potrazi su za receptima koje sadrže trešnje. Ja sam odlučila žute trešnje iskoristiti za slatko. Kombinirala sma nekoliko recepata i ovo je rezultat.


za teglicu slatkog od trešanja potrebno je 

1 kg žutih zrelih, otkoštenih trešanja
1,25kg šećera
2 limuna iz bio uzgoja
voda (toliko da pokrije šećer)



U lonac staviti šećer i doliti vode toliko da šećer bude pokriven. Staviti na laganu vatru i kuhati dok se šećer ne otopi.Za to vrijeme trešnje oprati i očistiti od koštica. Kad se šećer otopio u posudu dodati trešnje. Limun iz bio uzgoja oprati i odrezati na ploške, izvaditi i dodati  u trešnje. Kuhati na laganoj vatri bez mješanja, povremeno samo protresti lonac i skidati pjenicu koja se stvara na površini. Zavisno od gustoće koju želite kuhati  sat do dva. Poklopiti i ostaviti da se hladi. Drugi dan napuniti teglicu.


42 komentara:

  1. Iskreno, prvi put vidim ove žute trešnje i baš su mi fora, predpostavljam da su kiselkaste, predpostavljam, pa slatko od njih mora bit fino!
    Odlično!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. rekla bi da imaju laganu gorkastu notu kad još nisu zrele, ali su jako fine!

      Izbriši
  2. Draga Tamara, ti misliš da će ih žig sprečiti da ukradu fotografiju? Pa jedna moja sa početka blogovanja, vrlo loša, je objavljena u časopisu, čak se nisu ni potrudili da uklone ceo potpis, crvena slova, donji levi ugao. Obzirom kako je loša bila ta fotografija, shvatila sam da su očajni.
    Vrlo dobra ideja, veoma lepe fotografije - nije ni čudo što posežu za njima :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, znam da ih neće spriječiti al i ću ja imati pravi dokaz da je fotografija moja.

      Izbriši
  3. Prekrasne fotke, ne znam da li je to zbog toga što ih krasi žigić ili zbog ljepote slatkog, a možda je oboje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Logo mi je bio super jos kad sam ga vidjela prvi put i bas dobro izgleda na fotografijama! Zute tresnje nisam nikad vidjela, fora!

    OdgovoriIzbriši
  5. Žig je najbolja obrana od nepoželjen krađe fotografija. Uopće nisam iznenađena što si potkradena, jer mnogo ljudi uopće nema mozga, kamoli poštovanja, morala, srama, itd.

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš grozno, ne kužim takve ljude kako ih nije sram, što je najgore neki će preuzimati fotografije i sa žigom i čak ih objavljivati sa žigom (baš sam skužila takav jedan blog na Blog.hr koji ima fotografije s coolinarike). Isto tako, ako je žig na dijelu gdje nije jelo, lako ga neki i odrežu pa opet ništa :( Da te pitam, kako si izradila žig? Ja se samo potpisujem, ali mi se čini veća fora žig :) I da ne zaboravim pohvaliti slatko od ovih krasnih žutih trešanja koje je sigurno fino i zanimljivog okusa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, žig i logo napravio je moj suprug!

      Izbriši
  7. Bas su mi ovakve tresnje super. Nema nista lepse nego kada se ujutru probudis i pojedes malo slatkog. Iako ima posla oko njegove pripreme ispalti se. Karadja fotografija je bila i bice, pre sam se nervirala, bio je jedan ceo sajt sa mojim fotkama, sada me bas briga...sto manje znam manje se jedim...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ipak nisma tako oduševljena krađom i učiniti ću sve u mojoj moći da se to ne ponavlja!

      Izbriši
  8. Žao mi je zbog situacije s fotkama, ponajviše zato što se ti trudiš da nešto stvoriš i prezentiraš ovako lijepo kako to radiš. Moje fotke nisu moja jača strana, ali uvijek želim da izgledaju lijepo i uredno, da dokažu da je nešto za što sam se potrudila zapravo i fino jer je taj okus najbitniji u cijeloj priči. Želim ti da se što manje nerviraš i da nastaviš s ovako lijepim nizom recepata i fotki.

    Žute trešnje volim, sjećam se da sam ih kao mala stalno jela jer je baka imala veeeliko stablo i uvijek su bile prefine. Slatko od trešanja nisam nikad probala, al sastojci su lijepi, osnovni i rado bih ovo probala. Drago mi je da su među puno recepata s trešnjama i žute dobile svoje mjesto :)
    Boja slatkog mi je predivna :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasan recept, ovo bih baš rado probala ejr se ne sjećam kada sam zadnji put jela bijele trešnje...
    I ja sam na fotografije osjetljiva, svima je jasno koliko je truda potrebno, na recepte recimo nisam jer su svi recepti ionako već odavno napravljeni i neka uzme tko što hoće, na kraju krajeva zato ih i dijelim na internetu, ali na fotke da :) Žao mi je zbog tvoje situacije, nadam se da će se ubrzo razriješiti. Žig ti je dobar potez, ali nažalost ne garantira baš ništa jer se jako lako ukloni. Bolja je zaštita žig preko sredine fotke (iako se i to može ukloniti) ali ja nemam živaac za to, a i nekako mi zezne cijelu fotku...

    OdgovoriIzbriši
  10. I mene izluduje ta kradja fotografija,ali tome se jednostavno ne moze stati na put.
    Slatko ti izgleda odlicno,a i slike su super

    OdgovoriIzbriši
  11. Potpuno razumijem tvoju ljutnju što se tiče krađe fotki,nema mi gorega od takvih situacija gdje još ti trebaš nešto dokazivati što je tvoje,užas!
    Slatko je predivno,voljela bih ga probati:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Da ne ponavljam receno, potpisacu Tamaru od reci do reci za kradju. I dalje koristim samo potpis jer mi je tako lakse iako mi se ideja i izgleda sa zigom vise dopada.

    Slatko ti je super ispalo a fotografije su prelepe.
    Ja sam ga ove godine prvi put pravila (kao sto znas) i veoma sam zadovoljna i bojom i teksturom a juce sam ga probala pa mogu reci i ukouom. Recepti nam se ipak razlikuju jer kod mene ide i vanila a i postupak pripreme je drugaciji. Moje ima svetliju boju sirupa zbog kraceg kuvanja na jakoj vatri ali to je vec stvar toga kako se kome sta vise dopada. Duze kuvanje daje tamniju boju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bojama sam se da bi vanilija prekrila okus trešanja pa sma je izbacila, i ja sam jako zadovoljna kako je ispalo

      Izbriši
  13. Bas sam ovog vikenda pravila slatko od tresanja, ali onih crvenih, zute tresnje nisam videla ali su dale taaaako divnu boju a jako mi je sipaticna i kartica sa natpisom.:)) Sto se tice kradje slika, to se nazalost stalno desava, treba reagovati pa ce valjda ljudi jednom uvideti da to ipak ne treba raditi, pecat ti je vrlo sladak i svaki put se dvoumim da li potpis staviti preko sredine slike, jer ovako ga lako mogu ukloniti.:(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jedva čekam vidjeti tvoje crveno slatko!!
      nažalost žig preko sredine bi naružnio fotku pa ostajem pri ovoj ideji

      Izbriši
  14. Divna boja u teglici!
    Skoro sam zaboravila da se slatko takodjer moze praviti...Ovdje to skoro ne postoji (ponekad se moze naci u nekim zabacenim ethickim prodavnicama)
    NE Iznenadjuje me reakcija Coolinarike, da od tebe traze da dokazes porijeklo svojih fotografija (?)...To se zove zastita kradljivaca!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja sam prvi put radila slatko i oduševljena sam jednostavnošću

      Izbriši
  15. Obožavam slatko od žutih trešanja! Divno ti je ispalo!
    Meni je ta krađa fotki potpuno apsurda i, inače, ne podnosim kad se ljudi kite tuđim perjem...

    OdgovoriIzbriši
  16. nisam ih nikad jela, priznajem. sto se tice kradja slika, ako si u zadnje vrijeme prolazila mojim blogom mogla si primijetiti da stavljam svoje ime na strateski rasporedjena mjesta. ne mislim da ce to sprijeciti kradju, ali ce se barem malo pomuciti da ga izbrise prije objavljivanja na svom blogu. eto...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. moj žig je nezgodan jer će zamračiti cijelu fotku ali možda je to stvarno rješenje

      Izbriši
  17. Naše ove godine nisu rodile. Uopće trešnje, pa tako niti žute, inače ih Timna voli čak i više od crvenih. Ne privlače tako kao crvene, pa ih i ptice ostavljaju na miru, i imaju dovoljno vremena sazrijeti, pa su često zapravo i slađe. :)
    Ovo svakako spremam u nadi da će iduća godina po pitanju mraza biti milostivija.
    Izgleda savršeno!!!! Ova boja je božanska. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, i ja ću sljejdeće godine raditi barem u duploj dozi!

      Izbriši
  18. Divne su ti slike i recept je odlican. Zao mi je zbog slika, jer i sama znam koliko truda je ulozeno da bi se dobile lepe, svetle slike, nazalost to se stalno desava. Pecat ti je presladak i slazem se sa mignonne, mozda je najbolje staviti ga na sredini slike:)

    OdgovoriIzbriši
  19. Jako zanimljivo izgleda.Žao mi je zbog zlouporabe tvojih fotki. Ja sam imala ugodno iskustvo, dobila sam mail od gospođe koja uređuje gastro rubriku u nekim lokalnim Čakovačkim novinama u kojem me tražila dozvolu za korištenje recepta i fotografije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. baš je lijepo čuti i za ugodno iskustvo!

      Izbriši
  20. Ne mogu vjerovati za ovo s krađom fotografija.. i ja mislim da ljepše izgleda kad je potpis negdje sa strane a ne na sredini slike ali istina je da se tako lakše odreže. Ja ne znam što mi je činiti ako mi netko ukrade fotku? Iako su moje fotografije dosta loše i sumnjam da bi ih netko uzeo, svejedno me zanima.

    Što se recepta tiče, odličan je.. a za fotke već svi znamo koliko truda ulažeš i rezultati su vidljivi!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga, prvo da krenem s receptićem, baš ti zavidim na žutim trešnjama. Ja ih tu kod nas nisam vidjela, pa čini mi se skoro sto godina, a obožavam ih. Još osjećam njihov okus. Svaka čast na desertu, baš predivno izgleda :)
    Što se tiče ovog drugog, kada živimo u svijetu koje je interenetizirano, takve stvari se dogode bez obzira da li ti zaštićuješ svoje fotke ili ne. I zaštićena fotka se da izrezati, a potpis u photoshopu izbrisati i prisvojiti kao svoja, zato mnogi stavljaju nevidljive žigove preko sredine fotki, a porijeklo iste najlakše ti je dokazati originalnom veličinom. Ja svoje fotke za blog smanjujem u najmanjem formatu koji želim, a originalna veličina mi ostaje na kompu jer su zaista velike. Na žalost, koliko god mi pokušavali, nećemo uspjeti zaštititi svoje radove. A svi mi znamo koliko je truda u njih uloženo - dok spremaš jelo u glavi već zamišljaš kako ćeš ga prezentirati, koje boje uklopiti, koje žlice/vilice/zdjelice, koju dekoraciju... I nije nama sve to besplatno došlo, mnogo je tu novaca potrošeno, nešto dobiveno, ali svakako tvoje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, odlična idejasa smanjivanjem fotki

      Izbriši
  22. obožavam žute trešnje, slatko od njih nisam radila a ove godine je bilo stvarno malo trešanja pa su se sve pojele kako bi sazrijevale :)
    žao mi je zbog krađe tvojih fotki, ali na žalost to se stalno događa i teško je spriječiti, najgore od svega što neki ne shvačaju da ne mogu samo tako preuzimati fotke i objavljivati ih doživjela sam i sama takve situacije da se ljudi čude šta ja sad hoču, pa fotke su bile na netu ?!
    svašta doživiš, ugl.ja sam odustala od potpisivanja, ali tvoj žig mi je stvarno presladak

    OdgovoriIzbriši
  23. hvala ti, i mene čudi kako je nekima sasvim normalno da koriste nešto tuđe bez pitanja, ali još da govore da je to njihovo, to je bezobrazluk

    OdgovoriIzbriši