petak, 7. prosinca 2012.

Panettone puding



U ovo vrijeme već su pune police u trgovinama, ima ih kud god se okrenete.  Ovaj blagdanski slatki kruh nalazi se u svim domovima u doba Božića. S kremom, s kandiranim voćem, s glazurom ili bez, običan pandoro meni je najdraži.  A kad vam dosadi u ovom dobro poznatom obliku, isprobajte nešto novo. Ovaj brzi desert meni se jako svidio, moguće je panettone zamjeniti običnim bijeli kruhom ali ovako je puno finije. Na vama je odluka dal ćete ga peći/kuhati u pojedinačnim porcijama ili kao jedan veliki kolač. Ideja je preuzeta iz kuharice  Dolci del sole

za ovaj desert potrebno je
(za kalup 18-20cm promjera)

500 ml mlijeka
mahuna vanilije
korica bio limuna
70 gr šećera
400 gr panettone-a
5 jaja
grožđice, prethodno namočene u rumu


I lončiću zagrijati mlijeko s koricom limuna i rastvorenom mahunom vanilije do vrenja. U posudi miksati jaja sa šećerom. Panettone razrezatio na komade, veličina ovisi o kalupu. U smjesu jajai  šećra kroz cjedilo dodati postepeno mlijeko. Panettone rasporediti u posudu za pečenje (vatrostalnu) pa preko kockica slatkog kruha preliti smjesu  od jaja, mlijeka i šećera.  posuti grožđicama. Posudu staviti u drugu posudu u koju ste ulili hladnu vodu, pa peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 40-50 minuta. Paziti da voda ne zavrije, ako zavrije dodati još hladne voode. Ostaviti kolač da se ohladi. Ako ste koristli jedan veliki kalup, stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi pa ga izvrnite na tanjur za serviranje i režite na fete kao tortu. Poslužiti se može s umakom od naranče.


za umak od naranče

200 gr naranče (samo unutrašnjost, bez bijelih kožica)
100 gr šećera
žlica škrobnog brašna

Naranču zajedno sa šećerom "kuhajte" dok se šećer ne otopi. Po želji možete dodati i zvjezdicu anisa ili štapić cimeta. U malo narančinog soka umješajte žlicu škrobnog bršna pa dodajte da se umak ugusti.


Broj komentara: 14:

  1. Super izgleda, moja mama to zove koh i radi često kada joj ostane nekog slatkastog kruha ili pecivo. To mi je bila jedna od dražih večera dok sam bila klinka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicno za zaostatke (ako ih tko ima)...

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako, jako dobro i prefino! Super su mi takvi deserti, možda čak i najdraži zimi :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh,baš dobro! Posebno mi se sviđa dodatak umaka...

    OdgovoriIzbriši
  5. prvi put kad sam probala "puding od kruha" oduševila sam se. radila sam s kavom i čokoladom. krasan ti je ovaj recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. Teško da bi kod mene ostala i mrvica panettonea za nešto ovakvo. Nema druge nego da ti dođem u goste, a ti mi spremiš ovo

    OdgovoriIzbriši
  7. Panettone obožavam a u ovom izdanju mi je tek posebno primamnjiv. Bilježim obavezno i isprobavam !

    OdgovoriIzbriši