petak, 10. siječnja 2014.

Tuljci s kremom

Ja obožavam lisnato tijesto, vrlo je pogodno za brze slastice ali i slane zalogajčiće. Dodatak svježeg voća ili kreme obavezni su, a oblik je ono što čini razliku. Ja volim da desert lijepo izgleda, to je ono što će me privući da ga isprobam. Kod ovog kolačića sve što sam napravila je da sam mu izmjenila oblik, jer ustvari bi ovo mogla biti i krempita, krema je vrlo slična. Ako ste u mogućnosti nabavite ove kalupe  jer bez njih to nije to, ovakvi kolačići praktični su  za jesti, zamislite krempitu u finger food verziji. A moj malac  ih je nazvao sladoledima.


sastojci za kolačiće

500 gr lisnatog tijesta

500 ml mlijeka
3 žumanjka 
100 gr šećera
mahuna vanilije
4 žlice škrobnog brašna
 želatina u listićima (3 kom)
200 ml slatkog vrhnja


U zdjelici promješati žumanjke, 100 ml mlijeka, šećer i škrobno brašno.Preostalo mlijeko zagrijati s otvorenom mahunom vanilije, obavezno sastrugati sjemenke.  Listiće želatine namočiti. U smjesu s jajima postepeno dodavati toplo mlijeko i istovremeno miješati. Dodati želatinu. Mješati dok se krema ne zgusne a želatine ne otopi. Kremu uliti u nisku i široku posudu da  se što prije ohladi. Prekriti ju prijanjajućom folijom da se ne stvori korica. Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag i dodati u kremu.


Prvi jastuk lisnatog tijesta razvaljati na pobrašnjenog površini. Uz pomoć ravnala izrezivati trake širine 3 cm. Traku premazati vodom (vrlo malo) omotati oko kalupa počevši od vrha prema dnu tako da se slojevi preklapaju. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 15tak minuta. Ostaviti ih da se ohlade. Postupak ponoviti i sa drugim jastukom. Od ove količine trebali biste dobiti 18 tuljaka. Moji su prilično visoki.
Pažljivo skinuti tuljke s kalupa pa puniti kremom, dok se krema ne stisne dobro bi bilo da stoje uspravno. Prije posluživanja posuti ih mljevenim šećerom.


22 komentara:

  1. O koliko je lepo, fotgrafije su fantasticne :)

    OdgovoriIzbriši
  2. jaako fino, volim ovakve kolačiće, i lijepo dekorativno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako su lepi! Cim sam ih videla, dopali su mi se...

    Tamara, srecni praznici tebi i tvojoj porodici! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni izgledaju kao sladoledi :) Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Slike su zaista fantasticne, a i rolnice izgledaju preukusno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja puno volim listnato testo :). Krasno izgledaju ove rolnice!

    OdgovoriIzbriši
  7. Divno izgledaju, jedan vrlo elegantan desertic.:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. fotke su ti genijalne. moj recept za kremu je vrlo sličan, ali tvoji tuljci su puuuuno efektniji od mojih.

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasna vaza i još ljepše "cvijeće". Meni je za ovakvu kremu odličan dodatak rum, totalno podigne cijelu kombinaciju.

    OdgovoriIzbriši
  10. Joj ne da lepo izgledaju :)
    Skoro sam na slavi kod drugarice imala priliku da probam te kornetice, samo u slanoj varijanti. Sa lososom, avokadom, i jos ne znam cime, ma bozanstveni su. I jeste, bez tih kalupa, mnogo teze to sve ide.
    Veliki pozdrav Tamara :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo su mi jedni od najdražih kolačića, krema i lisnato tijesto, mmmm, krasni su tuljci !

    OdgovoriIzbriši