srijeda, 16. travnja 2014.

Uskrsna torta s mrkvom

Ovu tortu probala sam prvi put lani oko svog rođendana. Marina je toliko zdušno navijala za nju i hvalila ju na sva usta i što sam mogla nego popustiti i isprobati njezin recept. Ako kažem da me se  dojmila to će biti laž, jer torta me naprosto oduševila kao i moje goste koji su ju probali a nikako nisu mogli pogoditi tajni sastojak, mrkvu. Tim više postala je "misteriozna i zagonetna". Radila sam ju i u obliku muffina ali torta je ipak torta, a Uskršnji stol treba imati tortu. Ove godine to će biti ova torta. Ova krema već  je krasila neke cupcakese i ovu moju tortu.



za tortu je potrebno  

370 ml ulja (maslaca)
350 gr šećera
4 jaja
300-350 gr brašna
2 žličice  praška za pecivo
2 velike bio naranče (korica i sok nam treba)
sol
1 žličica cimeta
1 žličica kardamoma
1 žličica muškatnog oraščića
500 gr sitno naribane mrkve
170 gr mljevenih oraha


za kremu

2-3 paketića abc sira (200-300)
1 cijeli maslac
naribana narančina korica
350 gr šećera u prahu
1 žličica narančinog ulja



U posudi mutiti  šećer i ulje pa dodati jedno po jedno jaje. Mrkve naribati a orahe samljeti. U smjesu sa jajima dodati i koricu i sok od naranče.  Kroz sito dodati brašno sa praškom za pecivo i začinima. Na kraju dodati orahe i mrkvu i sve dobro promješati, Savršeno bi bilo peći biskvit u dva kalupa, ali možete i kao tortu pa kasnije podijeliti na dvije kore. Peći 50tak minuta na 180 stupnjeva. Ostaviti biskvit da se ohladi.

Za kremu miksati omekšali maslac i sir pa postepeno dodavati šećer u prahu. Na kraju po želji aromatizirati narančinom koricom. Između dva sloja biskvita staviti obilan sloj kreme, ostatak rasporediti po gornjem biskvitu, ako želite možete ju premazati sa svih strana i zagladiti al meni se svidi ovaj rustikalni izgled!




21 komentar:

  1. Divno izgleda! Nikako da probam slastice s mrkvom, a i cikla je na popisu

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaoooo obožavam mrkvu u biskvitu, a na to još krema od sira, pa da li uopće može bolje? Definitivno ide na isprobavanje čim uhvatim vremena, a do tada ide na pinterest! ;) Divno izgleda, tako jednostavno, a tako efektno! M.

    OdgovoriIzbriši
  3. ja obožavam kolač od mrkve, to mi je jedan od najdražih, krasno! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda super. I moja je omiljena torta sa mrkvom ali brez brašna (moj recept)

    OdgovoriIzbriši
  5. Such a gorgeous carrot cake!! Happy Easter!

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh, ni ja nikako da krenem s mrkvom. Vjerujem da je super! Meni je jako sladak vjenčić s jajima

    OdgovoriIzbriši
  7. Fotke su predivne, a torta na mojoj dugačkoj top listi na samom vrhu :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Moj prethodni komentar nije objavljen mozda zato jer Vam se nije dopao ali nije bio zlonameran. Redovno pratim sva blogove pa tako I Vas I volim da isprobavam recepte I komentarisem. Ali isto tako mi se svidja kada ima npr postupak rada, presek kolaca,torte,pite ili mozda mesa. Volim da vidim kako to izgleda unutra pre nego se odlucim da isprobam. Vi imate divne postove I recepte I bas mi se dopala ova torta ali me interesuje I njen presek zato sam ostavila prethodni komentar koji nazalost nije odobren.
    Ovaj Vas molim da ne objavljujete nema potrebe samo kada neko radi ovo sto Vi I drugi blogeri rade onda bi bilo lepo da se postuju I citaoci bloga.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. draga Aleksandra, nedavno sam izmjenila opcije na blogu i uvela mogućnost moderiranja komentara pa sam tako greškom Vaš kao i nekoliko drugih komentara obrisala. Nisam imala nikakve loše namjere i najviše se radujem vašim komentarima bili oni pozitivni ili negativni. Što se tiče fotograsfije presjeka torte , nju sam objavila na facebook ( https://www.facebook.com/140625332688872/photos/a.155036117914460.39249.140625332688872/613238532094214/?type=1&theater ) stranici a imala sam ju namjeru i staviti na blog nakon što sam vidjela da je Vama, mojim čitateljima važno vidjeti kako torta izgleda i iznutra. Objavila samovaj tvaš komentar jer nisma znala drugi način da Vas kontaktiram i pokažem tortu. Još se jednom ispričavam i nadam se da ćete vidjeti ovaj moj odgovor kao i fotografiju presjeka, bilo ni mi jako drago da isprobate ovaj recept i javite mi svoje dojmove

      Izbriši
  9. mrkva je iznad svih očekivanja, vjeruj mi na riječ

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Tamara divni ste I oprostite nikakve zle namere nemam. Tortu sa sargarepom obozavam ali je jos nisam pravila delom sto sadrzi dosta ulja a delom sto cu je celu sama pojesti jer moji ukucani ne vole slatke povrckaste poslatice.
    Razmisljam da prepolovim recept I napravim kao mini tortice pa donekle imam meru prilikom jela ;)
    Facebook nemam ali verujem na rec da je torta superiska tako da cu definitivno probati.
    Iskreno probacu sa kokosovim uljem bas me interesuje kakav ce konacni ishod biti.
    Veliki pozdrav jos jednom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala što ste me upozorili da nemaju svi facebook profil pa sam odlučila i ovu fotografiju dodati na post s receptom tako da svi možete vidjeti presjek, krema je božanstvena a biskvit je gust, aromatičan i vlažan a još iz kreme povuče vlagu na sebe. I da, ja obično radim pola doze, a ova torta je izvrsna za zamrzavanje, i kad se opet poželim nje, preko noći ju ostavim iz zamrzivača u hladnjak i ujutro je spremna za uživanje! lijepo pozdrav

      Izbriši