Već dugo šetam oko ovog recepta, i napokon sam se odlučila da ga isprobam. Zovu je još i Torta Amalfi, po gradiću na obali Italije iz kojeg navodno potječe. Pridržavala sam se recepta iz kuharice Dolci del sole i jako sam zadovoljna rezultatom, toliko zadovoljna da je torta nestala u jednom danu. Jedina razlika je oblik, u originalu je klasična okrugla torta i lješnjacima koje sam zamjenima bademima.
za poširane kruške potrebno je
2 zrele kruške, ja sam koristila Williams
200 ml vode
120 gr šećera
mahuna vanilije
U lončić staviti vodu, šećer i otvorenu mahunu, i ostaviti da se kuha dok se šećer skroz ne otopi. Kruške oguliti, prerezati na četvrtine, očistiti srčiku i staviti u lončić s vodom na laganu vatru.Trebale bi biti kuhane za 10-15 minuta. Pazite da se ne prekuhaju. Kad su kruške gotove, izvaditi ih iz sirupa, a sirup reducirati. Kasnije se sirup koristi za zaslađivanje kreme i vlaženje biskvita.Ako ne želiti imati sitne crne sjemenke u torti, predlažem da kroz duplu gazu i cjedilo procjedite sirup.
za biskvit je potrebno
100 gr badema, blanširati, oguliti, prosušiti u pećnici pazeći da ne dobiju boju, samljeti dva puta, prvi put same a drugi put s brašnom
30 gr brašna
3 jaja
60 gr šećera
5 žlice ulja
Cijela jaja mutiti sa šećerom dok se ne utrostruči smjesa, dodati brašno s bademima i ulje i lagano mješati s kuhačom, pazeći da se jaja ne "ispušu". Peći u plehu od pećnice ili u dva kalupa za torte standardne veličine, 180 stupnjeva, 15min.
Za kremu je potrebno
400 gr kravlje skute (prethodno istisnute kroz cjedilo)
150 ml slatkog vrhnja
poširane kruške
sirup
Slatko vrhnje umutiti pa mu dodati omekšalu skutu, zašećeriti sirupom u kome su se kuhale kruške.Kruške nasjeckati an sitne kvadratiće i umješati u kremu. Sad možemo složiti tortu, na pladanj staviti prsten za tortu i oblošiti ga masnim papirom, prvi biskvit pa lagano poštropljen sa sirupom, staviti kremu i poklopiti drugim biskvitom. Malo pritisnuti da se krema ispod biskvita poravna.Ostaviti preko noći u hladnjaku.
Prije serviranja tortu posuti mljevenim šećerom.
Odlična tortica,baš mi se dopala!
OdgovoriIzbrišiIzgleda tako delikatna i nežna. Bravo za dekoraciju!
OdgovoriIzbrišiTako je nježna i privlačna. Jako mi se sviđa!
OdgovoriIzbrišiajme, ovo prekrasno izgleda, a sigurna sam da tak "izgleda" i iznutra. :)
OdgovoriIzbrišiObožavam kruške i ovo je torta baš za mene!
OdgovoriIzbrišiPredivno, mora se probat.
OdgovoriIzbrišiovo mi djeluje osvježavajuće i istovremeno tako nježno, jako mi se sviđa!
OdgovoriIzbrišiPredivno!
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa,izgleda genijalno!
OdgovoriIzbrišiTorta djeluje jako nježno i lagano, baš po mom guštu. Sviđa mi se što si je napravila u neklasičnom duguljastom obliku, baš je šarmantna.
OdgovoriIzbrišiPrekrasna je, a vjerujem jednako i fina, isprobat cu sigurno!
OdgovoriIzbrišiE pa mogu ti reć da ti se odlazak u kuhinju koji si najavljivala svakako isplatia. U svakom pogledu! Volim skutu u kolačima, a posebno mi se sviđa što si stavila bademe. Jako nježna, fina tortica. Sigurna sam da je bila fantastična jer upravo tako i izgleda :)
OdgovoriIzbrišiBaš divna i s dodatkom meni omiljene skute i još s kruškama koje tako malo upotrebljavamo u finim slasticama kao što je ova tvoja.
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda, baš lagno.Jako volim kruške u desertu ali nis baš česte u tortama.sigurno ću isprobati.
OdgovoriIzbrišiJako lep recept. Nikada nisam pravila kolac sa kruskama, a ni sama ne znam zasto. Ili su mi jako skupe da ih stavim u kolac ili ih suvise brzo smazemo sveze... Ali stavljam ovu tortu na listu cekanja jer mi se jako svidja.
OdgovoriIzbrišimoram priznati da jako lijepo izgleda, kruške u kolaču su mi za sad još nepoznanica, a i cijela kombinacija djeluje vrlo primamljivo
OdgovoriIzbrišiovo je savršeno
OdgovoriIzbriši