četvrtak, 1. ožujka 2012.

Krafi



 Željela  bi vam predstaviti tradicionalnu istarsku slasticu, "nazovimo" je slasticom. Labinski krafi, "ravioli" punjeni slatkim nadjevom od mladog kravljeg sira, grožđica, šećera, limunove korice i jaja, kuhani ili prženi . Davno je ovaj nadjev bio jako siromašan, samo sir, jaje  i šećer. Budući da limun i rum nisu karakteristični za ove krajeve  do njih se dolazilo razmjenom, njihovim dadatkom krafi su dobili na vrijednosti i postali svečani ....za vjenčanja, krštenja  i druge svečane prigode krafi su bili obavezni. Ponekad sam preliveni otopljenim maslacem a ponekad s žgvacetom, tradiconalnim šugom od domaće kokoške s dodatkom govedine. Da, slano i slatko zajedno!! Jednako se dobro slažu sa slanim i slatkim umakom. Ako sam vas zainteresirala za ovo jelo, ovdje bacite oko.



za nadjev


 200 gr mladi kravlji naribani sir
dvije žlice ribanog parmezana
1 jaje
korica limuna
šećer
grožđice natopljene u rumu


za preljev


šećer
sok od  naranče
maslac
sjeckani orasi
grožđice


Umjesiti tijesto za domaću tjesteninu, od  jaja, mrve soli,  maslinovog ulja i glatkog brašna. Ja to sve radim od oka. Sir naribati pa umješati jaje, šećer, parmezan, koricu limuna  i grožđice. Od tijesta i nadjeva raditi raviole. Kuhati ih u slanoj vodi, Za umak, otopiti na tavici šećer, pustiti da se zažuiti i zaliti sokom od naranče, pred kraj umješati žlicu maslaca, grožđice i sjeckanje orahe. Uvaljati krafe u umaku.


Broj komentara: 16:

  1. Sviđa mi se :). Još nikad nisam jela sladke raviole, ovi izgledaju sočno i ukusno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala,ako budeš u prilici preporučam da ih isprobaš!

      Izbriši
  2. Volim predstavljanja domaće hrane, stoga me tvoj post jako oduševio

    OdgovoriIzbriši
  3. iako sam neko vrijeme živjela u istri nisam se srela sa ovom slasticom, izgledaju vrlo ukusno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vrlo ćeš rijetko naići na ovu slasticu u restoranu, možeš je neći u nekim agroturizmima!

      Izbriši
  4. Ja obožavam ovakav nadjev, krasno, a prvi put čujem za ovakve raviolčiće :) Kod nas bi verzija s ovakvim nadjevom bile palačinke, zapečene.
    Jako mi je zanimljivo ovaj tvoj recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja palačinke radim sa svježim sirom, u nadjev za krafe ide mladi sir, znači onaj koji se već stvrdnuo ali još nema tvrdu koru, kao škripavac

      Izbriši
  5. Svidja mi se recept... Nisam jela nesto ovakvo, ali bas fino zvuci... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako zanimljivo Tamarice :) Za krafle do sad nisam čula, iako sam ljetovala u Labinu par godina za redom, no to je bilo prije moje želje za upoznavanjem hrane i kuhanjem. Zvuče mi divno, Istra je poznata po svojim delicijama tako da ne sumnjam u ovu kombinaciju :) Divne slike, a sviđa mi se i podloga :)

    OdgovoriIzbriši
  7. drago mi je da ti se svidjelo, ako budeš u prilici, svakako ih probaj!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan post i odlični krafi ! Za mene nešto potpuno novo, nisam znala za njih (iako sam nešto slično vidjela i probala, ali samo slično) i nisam znala za posebno vrijednu tradiciju. Hvala za priču i recept !

    OdgovoriIzbriši
  9. Divni krafi,jako mi se sviđa kombinacija sastojaka,Istra zaista obiluje ovako finim delicijama:)

    OdgovoriIzbriši
  10. A ja pročitala krafli. Super izgleda. Volim istarsku hranu ali ovo mi je skroz nepozanato.

    OdgovoriIzbriši
  11. :) ovo je moj tata pravio kada smo sestra i ja bile male :) i to nam je nekako delovala kao brza verzija gomboca (knedle sa sljivama) :)))
    secam se da mi je tada ova poslastica bila bolja od gomboca zbog pekmeza od kajsija, kojima je tata ove "taskice" (mi ih tako zovemo, ali ne znam koji je pravilan naziv ovde u nas, i dan danas) punio.

    hvala za ovo podsecanje i vracanje u detinjstvo...:)

    OdgovoriIzbriši