subota, 19. svibnja 2012.

Eko sajam i krema od griza s jagodama




U proljeće se sve zeleni, cvjeta i miriše. Tako je i na  tržnici.Ovaj vikend na gradskoj tržnici u Puli održava se manifestacija Mirisi i okusi Istre.Ako ste u blizini  svakako navratite i sutra.
Posjetitelji će moći uživati u degustiranju ali i kupnji raznih domaćih  proizvoda,  meda i pčelinjih proizvoda OPG Bodiš i A&Ž, kozjih jogurta sa Stancije Kumparička iz Cukuna. U  ponudi je još i eko čokolade "A due čokolada", svježe ekološko povrće OPG-a Nenad Kuftić, posebni istarski suveniri Radola iz Štinjana. Proizvode od lavande nudit će Lavanada Bel i OPG Stipančić,  ljekovita hladno prešana ulja tvrtka Dr.Omega, a ručno izrađene sapune tvrtka Lampert d.o.o.




"zdrave" presadnice

predmeti  od maslinovog drva

s

 sirove delicije nudila je "Živa Hrana"


Ručno rađene čokolade "Čokolada a Due"




Nakon povratka  osvježili smo se desertom koji sam već predstavila na ovom blogu. Krema od griza, ovog puta zaslađena bio medom, a jagode poškropljene narančinim sokom i fruktozom.


za kremu je potrebno

500 ml mlijeka
80 gr pšenične krupice
mrva soli, mrva šećera
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice fruktoze
narančin sok
250 gr jagoda

Jagode očistiti i oprati pod mlazom vode, nasjeckati, poškropiti narančinim sokom  i posuti fruktozom.
Mlijeko zakuhati, dodati mrvu soli  i šećera pa umješati krupicui kuhati dok se ne zgusne. Krema ne smije biti jako gusta. Ostaviti kremu da se hladi povremeno mješajući tako da se ne stvori korica. Slatko vrhnje umutiti  i postepeno dodati u ohlađen griz. U visoke čaše slagati kremu i voće u slojevima.




21 komentar:

  1. Ako je za obilazak tržnice nagrada ova krema, drugi put idem i ja s tobom. Baš mi je žao što kod mene ne postoji nešto slično, a tebi hvala na lijepom izvještaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiv sajam :) Ova krema je dodana na popis za isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na virtualnoj šetnji tržnicom, uživam u ovakvim postovima! Oko mi je zapalo na ručno rađene čokolade "Čokolada a Due" i jogurt od kozijeg mlijeka, mmmh...:)
    Krema od griza izgleda odlično, kako bih rado pojela sad jednu takvu čašicu!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. čokolada je "zdrava"imaju nekoliko vrsta, tamne, bijele, s začinima.....

      Izbriši
  4. Volim otići na ovakve sajmove, uvijek se nađe nešto novo i zanimljivo za vidjeti i isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  5. Fina, fina krema, odlična za voće. Baš sam se razveselila kad sam vidjela tržnicu u Puli jer Pulu volim neizmjerno... Svake godine blizu Pule provodim dosta vremena,neke obiteljske veze su me dovele do tog grada i na toj tržnici od malena uživam u mirisima i bojama. Tko zna, možda ju volim jer mi je vezana uz odmor i lijepa sjećanja, ali tamo sam najsretnija :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da te tako lijepa sjećanja vežu uz Pulu!

      Izbriši
  6. baš ti je zanimljiva ova kremica, super recept, a i sajam je krasan, ja obožavam pohoditi ovakva događanja i kupiti si nešto na njima, ovakve male proizvođače i obiteljska gospodarstva treba posebno cijeniti

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala za recept, odoh ga iskušati!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sajam je baš zanimljiv,vidi se da je ponuda zaista bogata,a ova kremica isprobana i mogu samo reći ...fantazija od deserta,hvala ti:)

    OdgovoriIzbriši
  9. uvijek volim posjetiti ovakve sajmove i vidjeti što se nudi i što ima novog
    kremica je baš odlična i rado ću je isprobati

    OdgovoriIzbriši
  10. Obožavam ovakve doživljaje kad grad živne, a ti si možeš priuštiti nešto domaćeg :) Kremica mi se jako dopada :)

    OdgovoriIzbriši