srijeda, 6. veljače 2013.

Karnevalske kroštule


Saznala sam nedavno nešto što dosad nisam znala a nisam ni pridavala pažnju, naime veljača je jedini mjesec u godini koji nosi žensko ime.Veljača je i mjesec maškaravnja, jedini  mjesec u godini kad možete biti što god poželite, sakriti se ispod maske  i veseliti se. A tu i nezaobilazni prženi kolači, posebno vezani uz maškare. Kod mene su to najčešće fritule a ovog puta isprobala sam i jedan novi i neobičan recept za kroštule. Naime, nikada ih do sad nisam radila. I onda sam naišla na zgodan recept i odlučila ga isprobati. Vjerovali ili ne, za ove kroštule potrebna su samo dva sastojka (ako želite možete dodati rum i limunovu koricu). Jednostavnije od ovog stvarno ne može.


sastojci za 10tak kroštula

200ml vrhnja za kuhanje
270 gr glatkog bršana
mrva soli
...
vanilin šećer za posipanje
...
ulje za prženje


U zdjelu prosijati brašno i dodati sol, mješati vilicom postepeno dodajući vrhnje. Kad se sastojci spoje prebaciti na radnu površinu i mjesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Ako imate mašinu za tjesteninu ovo će biti još lakše ako ne razvaljajte tijesto i izrezujte krpice. U međuvremenu u dubokoj ali ne preširokoj posudi zagrijati ulje. Komade tijesta pržiti par minuta sa svake strane, izvaditi ih i ocjediti od suvišne masnoće na papirnatim ubrusima. Posuti šećerom u prahu.


Broj komentara: 20:

  1. E pa nisam nikad vidila rcp za kroštule samo sa 2 sastojka... baš ću ih isprobati! :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow, samo dva sastojka, a ovako krasan rezultat. Ovo se mora isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jao, koji izazovni recept... moram probat.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimljivo je ovo vrhnje za kuhanje, vrijedi probati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da bi i s kiselim vrhnjem bio dobar rezultat!

      Izbriši
  5. veljača je mjesec mog rođendana :)
    savršene su ti ove kroštule! ja bi jedino tu još malo kakvog

    OdgovoriIzbriši
  6. Oh, hrskave krostule...Moji prijatelji (Dalmatinci) ih obozavaju i uvijek traze da im to napravim - nista lakse!
    I ja cesto koristim mrezicu za caj kao 'sito' za secer ;-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasne su prhke,mogu si zamisliti kako su ukusne:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kroštule volim i radila sam ih ali ne u ovako jednostavnoj verziji sa dva sastojka. Odlično mi izgledaju i mislim da ću ih vrlo skoro i ja isprobati !

    OdgovoriIzbriši