petak, 12. kolovoza 2011.

Lisnata torta sa smokvama


Okrenula sam brda i doline da nađem savršenu tortu za ovu priliku. Naime moja nona je proslavila 90. rođendan  i zaslužuje posebnu tortu. Cilj mi je bio da su sastojci sezonski, da je torta  voćna i kremasta .
Skupila sam nekoliko recepata zajedeno, nešto dodala, nešto oduzela i dobila sam ovu tortu!!



za prhko tijesto potrebno je
300 gr glatkog brašna
200 gr šećera
2 žličice praška za pecivo
mrva soli
5 žumanjka
250 gr maslaca

od ovih sastojaka umijesiti glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se stisne.

za snijeg od bjelanjaka
5 bjelanjaka
150 gr šećera
nekoliko kapi limunovog soka
70 gr bademovih listića


za nadjev
300 gr mascarponea
200 gr slatkog vrhnja
1 žlica arome vanilije

i još

1 kg zrelih ljubičastih smokava
med, rum



Prhko tijesto izvaditi iz hladnjaka i podjeliti na 4 dijela, svaki dio razvaljati na dno zalupa za torte od 26 cm. Staviti obruč. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaca, postepeno dodajući šećer i limunov sok.
Po jednu četvrtinu smjese od bjelanjaca  nanesite na svaki list prhkog tijesta pa pospite listićima badema. U ventilacijskoj pećnici možete peći dva kalupa zajedno na 170 stupnjeva 15-20 minuta. Pečene listove odvojiti od kalupa i ostaviti da se ohlade.Izabrati najljepši list pa ga izrezati na 12 kriški.
Dok se hlade, pripremiti smokve, izrezati ih na četvrtine, u tavu staviti 4 žlice šećera, 2 žlice meda i malo ruma kad se šećer otopi dodati smokve da  malo omekšaju. Tavu samo protresti. Izvaditi ih van iz umaka i pustit da se ohlade.
Za kremu jednstavno umutite slatko vrhnje, dodajte mu mascarpone i vaniliju.
Sad možemo složiti tortu. Na tanjur za torte, stavite prvi list, premažite ga trećinom kreme, stavite na njega komade smokve   i malo poškropite umakom, tako složite sva tri lista i završite s onim izezanim na kriške, ukrasite smokvama i listićima mente. Ako su smokve zrele i sočne nije ih potrebno  karamelizirati.
Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku da se okusi prožmu. Možda je ovo malo preslatka torta za ljeto iako se je meni jako svidjela, planiram je napraviti u zimskim mjesecima sa džemom od smokvi.





PS. još uvijek stignete sudjelovati u mom malom zadatku


Broj komentara: 13:

  1. smokve obožavam, meni se baš dopada ova torta

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasna torta! Stalno pogledavam smokve u vrtu, ali nikako da krenu :( Valjda je ono kišno vrijeme krivo što kasne.

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasna krasna! Buduci da nemam smokve, probat cu s ne kim drugim vocem.

    OdgovoriIzbriši
  4. Wow 80:) Super i cestitke Noni:) A bogami i tebi za ovu originalnu tortu kojoj se i ona sigurno obradovala;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mnogo mi se svidja kako izgleda presjek torte. Dijeluje zaista ukusna.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sviđa mi se dekoracija, presjek, fotografije:)
    A najljepše od svega mi je da si je napravila za svoju baku.. sooo cute:)

    OdgovoriIzbriši
  7. torta je stvarno jako ukusna i baš mi je drago da vam se svima svidjela. Nona je s guštom smazala svoju fetu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Pored ovakvih sastojaka nemože biti loša... Super!

    OdgovoriIzbriši
  9. This is such a lovely cake. I'm sure your Nona was pleased. This was my first visit to your site, so I took some time to browse through your earlier entries. I'm so glad I did that. I really love the food you feature here and I definitely will be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    OdgovoriIzbriši
  10. hvala svima, svakako preporučam da isprobate ovaj recept sad kad su smokve savršene, zrele, slatke i mirisne.
    @Mary, thank's for your visit, I'm glad you liked it.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je stvarno posebno divna torta,prelijepo izgleda..noni sve najljepše zaista zaslužuje ovako divno upriličen rođendan:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Vise nego lepo!!! Bas sam odusevljena! :)

    OdgovoriIzbriši