petak, 12. kolovoza 2011.
Lisnata torta sa smokvama
Okrenula sam brda i doline da nađem savršenu tortu za ovu priliku. Naime moja nona je proslavila 90. rođendan i zaslužuje posebnu tortu. Cilj mi je bio da su sastojci sezonski, da je torta voćna i kremasta .
Skupila sam nekoliko recepata zajedeno, nešto dodala, nešto oduzela i dobila sam ovu tortu!!
za prhko tijesto potrebno je
300 gr glatkog brašna
200 gr šećera
2 žličice praška za pecivo
mrva soli
5 žumanjka
250 gr maslaca
od ovih sastojaka umijesiti glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se stisne.
za snijeg od bjelanjaka
5 bjelanjaka
150 gr šećera
nekoliko kapi limunovog soka
70 gr bademovih listića
za nadjev
300 gr mascarponea
200 gr slatkog vrhnja
1 žlica arome vanilije
i još
1 kg zrelih ljubičastih smokava
med, rum
Prhko tijesto izvaditi iz hladnjaka i podjeliti na 4 dijela, svaki dio razvaljati na dno zalupa za torte od 26 cm. Staviti obruč. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaca, postepeno dodajući šećer i limunov sok.
Po jednu četvrtinu smjese od bjelanjaca nanesite na svaki list prhkog tijesta pa pospite listićima badema. U ventilacijskoj pećnici možete peći dva kalupa zajedno na 170 stupnjeva 15-20 minuta. Pečene listove odvojiti od kalupa i ostaviti da se ohlade.Izabrati najljepši list pa ga izrezati na 12 kriški.
Dok se hlade, pripremiti smokve, izrezati ih na četvrtine, u tavu staviti 4 žlice šećera, 2 žlice meda i malo ruma kad se šećer otopi dodati smokve da malo omekšaju. Tavu samo protresti. Izvaditi ih van iz umaka i pustit da se ohlade.
Za kremu jednstavno umutite slatko vrhnje, dodajte mu mascarpone i vaniliju.
Sad možemo složiti tortu. Na tanjur za torte, stavite prvi list, premažite ga trećinom kreme, stavite na njega komade smokve i malo poškropite umakom, tako složite sva tri lista i završite s onim izezanim na kriške, ukrasite smokvama i listićima mente. Ako su smokve zrele i sočne nije ih potrebno karamelizirati.
Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku da se okusi prožmu. Možda je ovo malo preslatka torta za ljeto iako se je meni jako svidjela, planiram je napraviti u zimskim mjesecima sa džemom od smokvi.
PS. još uvijek stignete sudjelovati u mom malom zadatku
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
smokve obožavam, meni se baš dopada ova torta
OdgovoriIzbrišiKrasna torta! Stalno pogledavam smokve u vrtu, ali nikako da krenu :( Valjda je ono kišno vrijeme krivo što kasne.
OdgovoriIzbrišiKrasna krasna! Buduci da nemam smokve, probat cu s ne kim drugim vocem.
OdgovoriIzbrišiWow 80:) Super i cestitke Noni:) A bogami i tebi za ovu originalnu tortu kojoj se i ona sigurno obradovala;)
OdgovoriIzbrišiMnogo mi se svidja kako izgleda presjek torte. Dijeluje zaista ukusna.
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se dekoracija, presjek, fotografije:)
OdgovoriIzbrišiA najljepše od svega mi je da si je napravila za svoju baku.. sooo cute:)
torta je stvarno jako ukusna i baš mi je drago da vam se svima svidjela. Nona je s guštom smazala svoju fetu!
OdgovoriIzbrišiPored ovakvih sastojaka nemože biti loša... Super!
OdgovoriIzbrišiSavrsena!
OdgovoriIzbrišiThis is such a lovely cake. I'm sure your Nona was pleased. This was my first visit to your site, so I took some time to browse through your earlier entries. I'm so glad I did that. I really love the food you feature here and I definitely will be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary
OdgovoriIzbrišihvala svima, svakako preporučam da isprobate ovaj recept sad kad su smokve savršene, zrele, slatke i mirisne.
OdgovoriIzbriši@Mary, thank's for your visit, I'm glad you liked it.
Ovo je stvarno posebno divna torta,prelijepo izgleda..noni sve najljepše zaista zaslužuje ovako divno upriličen rođendan:)
OdgovoriIzbrišiVise nego lepo!!! Bas sam odusevljena! :)
OdgovoriIzbriši