četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Torta sa pistacijama i čokoladom


Zelena mi je jedna od dražih boja, čokoladu obožavam...


100 gr šećera
4 bjelanjka
+mrva soli
100 gr mljevenih  neslanih pistacija, ja sami ih ribala


čokoladna ganache krema
200 ml slatkog vrhnja
150 gr tamne čokolade



Istući bjelanjke s malo soli i kad se lagano zapjene postepeno dodavati šećer i mutiti   dok snijeg ne postane čvrst. Na kraju dodati mljevene pistacije. Ja sam ih ribala na sitan ribež, jer sam se bojala da ne dobijem maslac od pistacija. Masnim papirom obložiti kalup, ja sam koristila onaj koji se dobije s pećnicom, tako sam dobila jedan veliki list koji sam izrezala na četiri trake. Biskvit peći na 150 stupnjeva,  15 tak minuta.

Čokoladu isjeckati na komadiće pa preliti vrućim vrhnjem, ostaviti koju minutu pa promiješati dok se sva čokolada ne otopi. Ostaviti da se skroz ohladi i zgusne, najbolje staviti u hladnjak. Kad se krema skroz stisla, kratko je razraditi mikserom.
Sada obložiti kalup za kruh, onaj dugački, visoki, masnim papirom i slagati naizmjence komade biskvita i kreme dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji komad biskvit samo premazati tankim slojem kreme. Staviti u hladnjak na nekoliko sati. Izvrnuti na tanjur za serviranje i dekorirati sa strugotinama od bijele čokolade.


Broj komentara: 11:

  1. Jako neodoljivo i fino izgleda tortica, baš jako! Jedino što kod nas nisam nigdje vidjela da ima za kupiti tih neslanih pistacija, osim one nasjeckane za dekoraciju..Prava bombica od torte!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasna zelena boja mljevenih pistacija. A torta je sigurno jako fina!

    OdgovoriIzbriši
  3. Njaaaaaaaaaaam! Izgleda odlično. Morat ću probati!

    OdgovoriIzbriši
  4. woooow (svaka čast na ovom ribanju) :) ovo je san snova!

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš jako fino izgleda primamljivo zeleno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa dobro ljudi gde ce vam dusa;) kako koji post otvaram sve torte za tortama jedna lepsa od druge;))

    OdgovoriIzbriši
  7. @Nada, ja sam sirove pistacije kupila u Italiji, nisam ih kod nas nigdje vidjela!!

    i mene je oduševila ova zelena boja!!prekrasna je!

    OdgovoriIzbriši
  8. volim pistacije u kolaču baš zbog te intenzivne boje koju daju
    odlična kombinacija sastojaka

    OdgovoriIzbriši
  9. hvala svima, ova torta ne da je samo lijepa nego ej i jako ukusna!! vrjedi probati!

    OdgovoriIzbriši
  10. Prelepa torta!!! Bas, bas... :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Izvrsna torta ! I ja sam se odmah zapitala gdje si nabavila neslane pistacije, kod nas ih na žalost nema,ali tortu svakako bilježim i kada ih jednom nabavim radim.

    OdgovoriIzbriši