ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Torta s malinama i bijelom čokoladom


U početku je bila igra, blogerska igra, po uzoru na  Daring Bakerse. I kao i svaki mjesec, i ovaj je imala zgodan zadatak,Torticu s limunom i malinama s Jasenkinog bloga, Sweet Corner. I ja sam odlučila isprobati taj recept.........S biskvitom nije bilo nikakvih problema i sve je ispalo savršno, problemi su se pojavili kod kreme s limunom. Nikad nisam kremu aromatizirala sokom limuna, obično koristim koricu. Zagrijala sam mlijeko, prelila ga preko pjenasto smiksanih žumanjaka i šećera i dodala limunov sok. I tad je sve krenulo po zlu, razdvojilo se na vodu i grudice.....Okrećem se oko sebe, ne bi li pronašla brzo rješenje ali nemam nikakve ideje. I tako je prva krema završila u smeću. Stojim, hodam ,sjedim, razmišljam.........Odlučujem.
Otvaram hladnjak u potrazi za jajima ali jaja više nema, izgleda da ni kokice nisu bile na mojoj strani. Tako je propala i druga krmea. Tužno gledam u maline koje se tope....I  opet odlučujem poduzeti nešto. I sad već znam da sam fulala temu ali idem dalje. Polovicu malina poslagala sam na biskvit, drugu polovicu procjedila sam kroz sito, i zagrijala na pari zajedno s bijelom čokoladom (da, ona se NE nalazi u originalnom receptu). U hladnu smjesu dodala sam umućeno slatko vrhnje i prelila smjesu preko biskvita i  malina. Nakon toga, stranice torte ukrasila sam slatkim vrhnjem s dodatkom korice limuna. Onda ovo ustvari i nisu Kuvarijacije jel????



za biskvit je potrebno

5 jaja 
5 žlica brašna 
5 žlica šećera
50 gr maslaca
pola vrećice praška za pecivo


malina krema

300 gr malina
150 gr bijele čokolade
 vanilija 
200 ml slatkog vrhnja

+
200 ml slatkog vrhnja
korica limuna


Za biskvit, mutiti žumanjke s šećeorm i maslacom, dodati postepen obrašno s pecivom i na kraju snijeg od bjelanjaka. Peći u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta na 180 stupnjeva.Polovicu malina poslagati po ohlađenom biskvitu.Preostale maline istisnuti kroz cjedilo pa dodati u otopljenu bijelu čokoladu, postepeno umješati tučeno slatko vrhnje i vaniliju. Kremu premazati preko malina i biskvita.  Preostalo slatko vrhnje umutit i dodati koricu limuna pa premazati tortu.

Broj komentara: 39:

  1. Prekrasna torta, koliko je ukusna mogu samo pretpostaviti, predivne slike i prezentacija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Gle, ovakve situacije obično rezultiraju odličnim receptima. Ovo mi se čini kao jedan od takvih. Za igru ne bih znala ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na kraju sam vrlo zadovoljna tortom iako ne zadovoljava kriterije igre

      Izbriši
  3. I ja sam razmišljala da isprobam tu tortu, ali me mučilo to da kupujem smrznute maline, a u vrtu imam brdo jagoda pa sam odustala. Odlično si se snašla za kremu i torta ti prefino i prelijepo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, ja sam koristila smrznute maline i nije bilo problema!

      Izbriši
  4. E upravo se takvih situacija bojim. Kako najčešće pečem kolače kad već dućani ne rade, uvijek me je bilo strah da nešto ne krene naopako i da onda ne mogu skoknuti do dućana po nove sastojke.
    Ali ti si se odlično snašla i bitno da je torta uspjela i da je ukusna.
    Što se kuvarijacija tiče, najbolje da pitaš tamo na blogu na postu gdje je napisana tema ovog kruga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma na krjau je ovo bila prava avantura koja je rezultirala finom tortom

      Izbriši
  5. Obožavam sve u što idu maline,torta mi je odličana.

    OdgovoriIzbriši
  6. Parola je: snađi se! A tebi je to uspjelo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Bijela čokolada mi je u posljednje vrijeme genijalna u kolačima, a maline su mi apsolutni favorit među voćem pa mislim da volim ovu tortu na prvi pogled! :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Torta je fenomenalna,izgledom i sastojcima:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga, torta izgleda strava! Jako mi se dopada ova kombinacija malina i bijele čokolade - radim nešto slično s svježim sirom i obožavam tu kombinaciju! Torta - vrhunska :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta je unatoc akobacijama ispala lijepo i to je najvaznije :) Pogledala sam originalni recept pa ako se odlucis pokusati raditi po njemu neki drugi put, evo savjet. Mlijeko koje se prelijeva preko jaja ne smije biti vrelo, dodaje se pomalo uz neprestano mijesanje, a jednako tako i limun. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bile su to prave akrobacije, vjeruj mi!!
      sljedeći put radim po tvom savjetu.

      Izbriši
    2. Znam taj trenutak kad krene po zlu :(, najvaznije se dobro snaci! A tebi je dobro poslo za rukom.
      Na gore opisani nacin radim jednu kremu od limuna i nikad nisam imala problema. Najvaznije je neprestano mijesanje jer naglo dodani limun reagira s mlijekom i ukiseli ga, a jaja koaguliraju s vrucim mlijekom pa imas malu kajganu.

      Izbriši
  11. Kuvarijacije ili ne, torta je ispala divna. Mnogo mi se dopada kombinacija bele čokolade i malina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram priznati da sam i ja radila i jela ovu kombinaciju prvi put i svidjelo mi se što zbog čokolade ne moram stavljati ni šećer a ni želatinu!

      Izbriši
  12. Slazem se sa Zokom. Mozda i nisu kuVarijacije, ali torta je odlicna! Vocne tortice jos sa mojom omiljenom vockom (uz jagode) ne mogu da omanu... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Uf, kako ukusno izgleda. Ipak si se snašla i vidi što je ispalo - jako lijepa i naizgled veoma ukusna torta. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Bela cokolada i maline su odlicna kombinacija. Torta je fenomenalna:)

    OdgovoriIzbriši
  15. kako god ovo zvali, savršeno je :) koja prekrasna i ukusna torta!
    ja sam zaboravila škicnut novu temu, sad znam :D

    OdgovoriIzbriši
  16. Žao mi je zbog problema koje si imala, znam kako je kada krene mimo plana i očekivanja, ali odlično si se snašla i napravila super tortu !

    OdgovoriIzbriši
  17. Izgleda prelepo! Bravo za snalažljivost!

    OdgovoriIzbriši
  18. Super si se snašla i dobila jednu, novu finu torticu:)
    Baš je dobra!

    OdgovoriIzbriši
  19. au, izgleda savršeno. možda nije kao originalna ali nema veze, važno je da je krajnji rezultat odličan i da si ti zadovoljna ;)
    imala sam namjeru sudjelovati u igri, jako mi je zanimljiva jasenkina tortica, ali ipak nisam stigla, a kako maline tek prispijevaju mogle bi na isprobavanje i tvoja i njezina :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Svaka čast na snalažljivosti, krasno izgleda.
    Žao mi je što ti je originalna krema propala, ja nism imala nikakvih problema.

    OdgovoriIzbriši
  21. Odlično si se snašla!
    A mislim da su ovakva iskustava baš bitna za Kuvarijacije, i da svako iskreno iskustvo treba podeliti, lako je kada sve ide savršeno i od ruke!

    OdgovoriIzbriši
  22. torta je i vise nego prelepa!idealna letnja!

    OdgovoriIzbriši
  23. Ja cu danas da pravim ovu tvoju!

    OdgovoriIzbriši