četvrtak, 28. srpnja 2011.

Čokoladna kriza



Da, ponekad stvarno jedem Nutellu sa žlicom, direktno iz teglice. Ne mogu si pomoći. Uhvati me ponekad prava pravcata kriza, glavobolja, nervoza, znoje mi se dlanovi...Ništa ne može brže  i efikasnije izliječiti ovu moju bolest od ovakovog deserta. Poželjela sam  pravu čokoladnu tortu, s čokoladom u biskvitu, kremi i u glazuri, uz dodatak Nutelle. Kombinirala sam biskvit i malo modificirala čokoladni ganache. Voće je ovdje služilo samo za dekoraciju. Rezultatom sam vrlo zadovoljna, već s prvom fetom nestali su i simptomi krize...


za biskvit je potrebno
3 jaja
3 žlice brašna
3 žlice šećera
3 žlice kakao praha
0,5 dlc mlijeka
0,5 dcl ulja
pola žličice praška za pecivo

Odvojiti jaja pa žumanjke mutiti s šećerom a od bjelanjaka izraditi snijeg.  U žumanjke dodati prosijano brašno, kakao u prahu i prašak za  pecivo. Na kraju dodati i tekuće sastojke, mlijeko i ulje i lagano umiješati drvenom kuhačom snijeg od bjelanjaka. Uliti smjesu u papirom obložen kalup za tortu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20 minuta.


Krema
100 gr tamne čokolade
4 jušne žlice Nutelle
2 dcl slatkog vrhnja
250 gr mascarponea




Čokoladu otopiti na pari pa u nju dodati nutellu, ostaviti da se ohladi. Slatko vrhnje umutiti pa zajedno s mascarponeom dodati u čokoladu. Krema je dovoljno čvrsta da se može namazati na tortu i bez obruča ali ako želite  možete koristiti i obruč za torte. Kremu premazati preko biskvita, izravnati površinu i stavit u hladnjak. Dekorirati je možete po želji, ja sam za nju napravila omotač od bijele čokolade, posula je kakaom u prahu i ukrasila  svježim malinama.




p.s. ovo je recept za krizne situacije!!

Broj komentara: 12:

  1. Ova Nutella krema mi se jako dopada i nailazila sam na torte u poznatim poslastičarnicama koje u kremi imaju Nutellu a nisam baš mogla da odgonetnem ključ za recept. Možda je ovo to!
    Koliki je kalup za tortu?

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo je prava čokoladna bomba, slast do bola! :) Fantastična je torta i jako mi se sviđa ovaj kontrastni obruč od bijele čokse uokolo. Spremam rcp, i mene zanima kalup-promjer?

    OdgovoriIzbriši
  3. Da je bila prava kriza, jela bi ti nutellu žlicom, ne bi imala vremena raditi tortu ;-)

    Super izgleda, sviđa mi se recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. ;))Prvo bih poruckala onu tablicu cokolade koja sluzi kao dekoracija na torti, i to u slucaju "krizne situacije", hihi...a onda bih se bacila na pravljenje torte, jer ko ce izdrzati toliko dok se sve ispece.;D
    Tortica je odlicna, fina kombinacija sastojaka u kremi, cak su i tufnice na vrhu u skladu sa dekorativnom salvetom!;))

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda feno-meno-menalno! I nisi jedina koja napada Nutellu žlicom! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. hvala cure, drago mi je da vam se sviđa, evo sad sam mjerila moj kalup, to je jedan manji, 24cm!!
    @What's for dessert?, naravno da sam najprije pojela malo više žlica Nutelle a nakon toga uslijedio je napad na tortu!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Pa, gdje si prije bila? Tražila sam takvo nešto za napraviti! I napravila sam nešto, objavit ću kad se stegne!
    Fantastična torta.
    Uh, draga moja, ja sam znala šećer jesti kada mi dođe kriza,... imala sam jedan šećerluk iz kojega sam samo ja naginjala (ko rakiju:) ali, prošlo me je i to... I dalje volim slatko ali nisam više toliko ovisna kao nekada!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlicno mi zvuci, spremam i radim orvom prilikom :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Pa dobro sad si bas to izazvala u meni:Cokoladnu Krizu..nemam vremena da napravim ovaj tvoj raj od cokolade ali sastojak imam negde u ormanu...odoh da potrazim:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ajme mene, evo kriza se pojavila čim sam vidila ove slike!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Joj ovo je prava čokoladna delicija ova torta,prekrasna je,jednostavno bih imam osjećaj smazala je za tren...inače malo je reći da obožavam čokoladu..pozz!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo je baš kao naručeno za trenutke krize :). Uh, i mene tako uhvati, dala bih sve za komad ovakve čokoladne poslastice, i još sa nutelom. Predobro ! I jako su mi lijepe slikice !

    OdgovoriIzbriši