ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Juha od pečenog koromača i dimljenog lososa



Često mislim da juhama nije mjesto na ovom blogu, u početku sam zamislila da se blog bavi desertima i samo desertima, ponekad bi tu bio i neki hobby uradak ali, deserti su trebali biti u prvom oplanu. Onda sam shvatila da ipak ne radim svakodnevno kolače ni torte, da poneki kolač i ne treba objaviti na blogu jer za njega svi već znaju....Pa sam te praznine odlučila popuniti focacciama, tartovima i kiševima...Uglavnom skrenula sam s puta jer kao što vidite od hobby uradaka tu je samo jedna čestitka  a kao vrhunac svega danas ću vam juhu predstaviti. Ali nije to obična juha, uz pečeni koromač tu je i dimljeni losos, već sam ranije objavila recepte za foccaciu s lososom i pljukance s lososom.



sastojci za juhu
...
2 korjena koromača
2 žlice maslinovog ulja
40 gr maslaca
1 ljutike
2 češnja češnjaka
2  manja kumpira
500 ml povrtnog temeljca
100 ml vrhnja
sol, papar
200 gr dimljenog lososa



 Korjen koromača oprati i razrezati na četvrtine, složiti u vatrostalnu posusi zaliti maslinovim uljem. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30tak minuta, pazeći da ne potamni. U loncu otopiti maslac pa na njega dodati nasjeckanu ljutiku i češnjak, dodati i kumpire na kockice pa kratko prodinstati i zaliti temeljcem ili vodom. Kad je komorač omekšao dodati ga u lonac i sve zajedno kratko kuhati. Usitniti štapnim mikserom i začiniti solju i paprom, pripaziti na sol zbog dodatka dimljenog lososa. Losos istragati na komadiće pa prije posluživanja staviti u zdjelicu s juhom. Poslužiti uz tostirani kruh.





21 komentar:

  1. Kuhala sam nesto slicno i znam da je izvrsno...
    Lijepe fotke!

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh opet taj fini losos, pa nema sastojka koji mi ne odgovara, krasno! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uf,kako joj nije mjesto ovdje,em ukusna,em fotogenicna..predobra ti je ova juha !!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ti si me inspirirala, čest ona tvom blogu "srećem" lososa

      Izbriši
  4. Prekrasne fotke! (nisam ljubitelj koromača tako da preskačem juhu)

    OdgovoriIzbriši
  5. svi recepti dobrodošli, ja baš olim tu raznolikost, a juhica je divota!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala!! viđam i kod tebe raznolikosti, sve više

      Izbriši
  6. Ovo odlično izgleda. Kao stvorena za mog ljubitelja lososa doma.

    OdgovoriIzbriši
  7. Koromač obožavam,vjerujem da je preukusna juhica:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmmmm losos apsolutno o b o ž a v a m!! Juhica super izgleda, znam da bi mi se svidjela! A što se tice 'teme bloga' ima nas jos koji se ne drže onog sto su si zamislili u startu :) Bitno je ionako da se kuha :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne znam zašto ne volim juhe ali otkad ih gledam po blogovima sve me više privlače. Tvoja juha izgleda odlično i vjerujem da je i fina koliko lijepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  10. Dosad bih bila rekla: volim komorac na sve nacine, ali sad vidim da ga nisam jela u juhici. Odlicna ideja! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. eto, drago mi je da si kod mene vidjela novi način upotrebe lososa!

      Izbriši
  11. Jako zanimljiv recept. Nisam nikad jela komorac, a cula sam da se ljudima ili nikako ne svidja ili su odusevljeni... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vrlo je aromatičan ali u ovoj kombinaciji s kumpirima u bazi juhe, ipak ga losos "nadjača"

      Izbriši
  12. Krasna juhica, za odmah probat.

    OdgovoriIzbriši