četvrtak, 27. lipnja 2013.

DB June 2013- Life of pie


Rachel for pizzarossa was our lovely june 2013 Daring baker´s host and she had us whipping up delicious pies in our kitchens! Cream pies, fruit pies, chocolate pies even crack pies. There s nothing like pie. I have fallen in love with  chocolate and  caramel tart.

 Došlo je vrijeme da se ponovo okušam u Daring bakers izazovu. Svidjela mi se tema koju nam je Rachel zadala i nisam mogla odoljeti da isprobam pitu s čokoladom i karamelom.




za pate sable
1 žumanjak
70 gr šećera u prahu
250 gr glatkog brašna
sol
125 gr maslaca 
2 žlice hladne vode
...
za karamel
100 gr šećera
100 ml  slatkog vrhnja
...
za čokoladnu kremu
2 velika jaja
100 ml mlijeka
80 gr šećera
200 ml  slatkog vrhnja
200 gr  tamne čokolade





U zdjelici promiješati žumanjak, šećer i žlicu vode. Na radnu površinu prosijati brašno pa u njega utrljati maslac, kad nastanu mrvice dodati smjesu s jajem. Tijesto zamotati u foliju i ohladiti u hladnjaku.
Pripremiti kalup za pečenje, tijesto razvaljati pa njime obložiti kalup. Pokriti ga masnim papirom i popuniti fažolom ili rižom. Ljusku od tijesta peći pokrivenu  8 minuta na 180 stupnjeva i onda otkriti i peći još 6 minuta.
Za pripremu karamela potrebno je popržiti šećer do zlatne boje pa ga preliti ugrijanim slatkim vrhnjem. Mješati dok se smjesa ne ujednači.
Kad se ljuska ohladi uliti karamel. Pripremiti čokoladnu kremu. Zagrijati vrhnje i preliti ga preko izlomljene čokolade. Pustit da se otopi. U zdjelici izmiješati jaja s mlijekom i  šećerom pa dodati smjesu čokolade i vrhnja. Pažljivo uliti smjesu čokolade preko karamela. Pitu peći još 30 minuta. Kad se ohladi poslužiti uz slatko vrhnje ili sladoled.

petak, 21. lipnja 2013.

Brownie s pečenim trešnjama





Volim brownies a volim i razne dodatke. Podsjećam  na brownie s pistacijamas kikiriki maslacem i ove u svečanom ruhu.  Ovog puta dodatak su  pečene trešnje!! Servirano u  pojedinačnim porcijama da ne moram rezati, s velikom žlicom slatkog vrhnja...


125 gr trešanja
100gr tamne čokolade
100 gr maslaca
50 gr šećera
mrva soli
50 gr brašna
1 žličića praška za pecivo
2 jaja
korica naranče iz bio uzgoja


Trešnje opratiti i otkoštit. Staviti ih u vatrostalnu posudu i posuti šećerom pa peći 10-15 minuta na 200 stupnjeva. Ostaviti da se ohlade.
Za sam brownie, čokoladu i maslac otopiti na pari, dodati šećer, sol i jedno po jedno jaje. Dodati koricu bio naranče i prosijano brašno zajedno s praškom za pecivo. Lagano umješati i ohlađene trešnje.
Smjesu rasporediti u kalup, ja sam koristila 5 manjih posudica i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. 25-30 minuta.

subota, 15. lipnja 2013.

Galetta s marelicama



Još jedna galetta. Volim kombinaciju prhkog tijesta i sočnog pečenog voća, već sam objavila recepte za galettu s breskvama i mini galette s jabukama. Ni ova se puno ne razlikuje od njih. Dok se priprema ručka približavala kraju ulovila me želja za voćnim desertom. Odabrala sam marelice koje sam kratko marinirala u rumu i šećeru. Savršen desert ....s velikom kuglom sladoleda od vanilije!!



za tijesto je potrebno

100 gr brašna
50 gr mljevenih badema
70 gr maslaca
cimet
sol 
 vanilija
1 žlica šećera 
hladna voda (koliko je potrebno da se umijesi tijesto)
...
marmelada od marelica za premazivanje
6-7 marelica
2 žlice šećera
vanilija
rum

 U zdjelu prosijati brašno, dodati mljevene bademe, cimet i vaniliju, mrvu soli  i šećer i iskidane komadiće maslaca. Sve trljati rukama pa dodavati postepeno vode dok se tijesto ne poveže u kuglu. Zamotati ga u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku. Za to vrijeme očistiti marelice, odrezati ih na osmine, posuti šećerom i vanilijom, pokapati  rumom i promiješati.  Možete koristi i neko drugo voće, marelice, jagode, borovnice...


Tijesto razvaljati između dva komada prijanjajuće folije u oblik kružnice. Središte kružnice premazati žlicom marmelade od marelica. Preko marmelade posložiti voće. Peći u zagrijanoj pećnici na 185 stupnjeva 30tak minuta. Posuti šećerom u prahu.

nedjelja, 9. lipnja 2013.

Džem od jagoda i palačinke sa sirom



Voljela bi da nam jagode traju što duže ali nažalost to nije tako. Džem mi se čini kao savršen izbor za skupljanje mirisa i okusa zrelih jagoda u kojima ćemo uživati  za hladne zime. Nerijetko  i biskvite premazujem slojem ukusnog džema da mu dodatno obogatim okus. Topla peciva i domaći džem...savršeno. Ovog puta  slatki džem jeli smo s plačinkama sa sirom. Imate  li prijedlog kako "spremiti " jagode za zimu??



za džem

1kg jagoda
500gr šećera
1 cijeli bio limun
2 mahune vanilije
rum/Cointreau
sredstvo za želiranje


Prethodnu večer jagode očistiti,  one veće odrezati na komade, posuti šećeorom, i promiješati . Dodati otvorene mahune vasnilije, razrezan limun i rum. Ostaviti ih da prenoće u hladnjaku. Voće će ispustit sok koji će otopiti šećer pa će i samo kuhanje biti kraće. Ja sam koristla želin  ali možete pokušati zdravije varijante s agar agarom ili naribanom jabukom.
Za isprobavanje gustoće, stavite maleni tanjur u hladnjak, pa svako malo odgrabite žlicom dok ne postignete željenu gustoću. Nakon što je smjesa zavrila kuhanje je vrlo kratko tako da je potrebno neprestano mješati. Pripremiti čiste teglice, sterilizirati ih možete kratko u pećnici. Gotov pekmez uliti u njih i poklopiti.



za palačinke je potrebno

250 gr svježeg sira
200 gr brašna
2 žlice meda
vanilija
korica limuna
2 žličice praška za pecivo
30 gr maslaca
200 - 300ml mlijeka




Obično ove palačinke pripremama zadnji čas a moj glavni pomoćnik tad je štapni mikser, Sve sastojke stavim u zdjelu štapnog miksera. Postepeno dodavati mlijeko i miksati dok ne nastane gusta krema. Količina mlijeka ovisi o vlažnosti sira. Zagrijati tavu, premazati ju otopljenim maslacem  i peći manje palačinke. Kad se na površini pojave mjehurići okrenuti ih na drugu stranu. Još tople poslužiti s džemom od jagoda ili džemom od smokava.



nedjelja, 2. lipnja 2013.

Kolač od palente


Marina voli palentu. Na njenom blogu možete pronaći i slane i slatke recepte s ovom namirnicom..Nedavno me je podsjetila na kolač od palente. Palentu vrlo često jedemo, moj ju malac naprosto obožava. Da se njega pita jeli bi ju svaki dan. Tako sam odlučila isprobati i slatki kolač s palentom.
Ovaj jedostavan kolač sastoji se od nekoliko skromnih  sastojaka i podsjeća me na nonine  stare recepte. S posljednjim domaćim limunima koji su prezimili u škrinji i noninim bademima...


za kolač je potrebno

275 gr  omekšalog maslaca
225 gr šećera
6 jaja
175 gr mljevenih badema
100 gr palente (gluten free)
4 bio limuna (sok i korica)




Koricu limuna naribati i ocjediti sok. U zdjeli izmiksati maslac s polovicom količine šećera, pa postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak. preostali šećer umutit s bjelanjcima u čvrsti snijeg.Smjesi s žumanjscima dodati mljevene bademe, palentu, limunovu koricu i sok. drvenom kuhačom lagano umješati snijeg od bjelanjaka. U namašćeni pleh rasporediti smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 45 minuta. Ohlađeni kolač posuti mljevenim šećerom.