petak, 14. studenoga 2014.

Čokoladni puding kuglof-bez glutena


puding ili kuglof? hmmmmm rekla bih oboje.  Ovaj receptić već dugo stoji u mojoj bilježnici s receptima, isproban je više puta pa je došlo vrijeme da ga podijelim s Vama. Ni sama ne znam zašto Vam ga ranije nisam pokazala.  Priprema je iznimno jednostavna a kolač možete poslužiti i najzahtjevnijem nepcu na najsvečanijoj proslavi. Poslužite ga uz slatko vrhnje, žavajun, domaći pekemz od mandarina, čokoladni umak.....


sastojci:

150 gr tamne čokolade
150 gr maslaca
 4 jaja
mrva soli
80 gr šećera
 mahuna vanilije
2 velike žlice kakao praha
1 žlica praška za pecivo 
100 gr rižinog brašna
+
slatko vrhnje, žavajun, lemon curd.....





Čokoladu treba otopiti na pari zajedno s maslacem. Od bjelanjaka izraditi snijeg. Kad se smjesa čokolade i maslaca lagano ohladi dodati joj šećer, vanilijine sjemenke i  sol. U prohlađenu smjesu dodati umućene žumanjke pa umiješati da se sve sjedini. Dodati i prosijane suhe sastojke, rižino brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Za pečenje trebate koristiti keramički ili vatrostalni kalup(može i silikonski), premazati ga maslacem i posuti šećerom.
Smjesu uliti u kalup. Budući se ovaj kolač "kuha " u pećnici, sad je potrebno kalup s smjesom staviti u drugi kalup u kojemu je voda, voda bi trebala doći do polovine kalupa s kolačem. 
Kolač peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva ,40tak minuta.



Broj komentara: 15:

  1. U što staviti kalup za kuglof ako nemamo dovoljno visoku posudu koja bi izdržala temperaturu u pećnici?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dovoljna je visina do pol kalupa s kuglofom, znači dva-tri prsta, to sigurno imate ;)

      Izbriši
  2. Odlično izgleda i mislim uz ovaj dodatak od lemon curda ili nekog finog džema od mandarina odlična kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  3. zašto u receptu piše 4 jaja, a koriste se samo bjelanjci, fali li nešto???

    OdgovoriIzbriši
  4. zašto u receptu piše 4 jaja, a koriste se samo bjelanjci, fali li nešto???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. žumanjke treba umjesšati u smjesu s malsacem i čokoladom

      Izbriši
  5. a što je sa žumancima u ovom receptu, u sastojcima stoje 4 jaja a spominje se samo bjelanjak?

    OdgovoriIzbriši
  6. Super izgleda, sigurno je jako ukusan u kombinaciji s citrusnim curdom

    OdgovoriIzbriši
  7. Mora li biti baš rižino brašno? može li obično?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. naravno da ne mora, ali s rižinim brašno ovo je desert bez glutena, možete pokušati s škrobnim brašnom-gustinom

      Izbriši
    2. Gustin je losa zamjena,jednom sam to pokusala i sve je u smecu zavrsilo.

      Izbriši
  8. Divno izgleda, sigurna sam da je divna kombinacija uz pekmez od mandarina.

    OdgovoriIzbriši