Volite li slane pite? ja vrlo često radim upravo ovakve, s prhkim tijestom i finim nadjevom.
Najčešće se nađu na stolu za većih druženja ali volim i hladne ostatke ponijeti na posao. Nadjev ovisi o stanju u hladnjaku, ovaj s lososom je delicija. Nije taj za svaki dan rekla bi moja nona.
Ja vam donosim recepta za tijrsto i bazu za nadjev od finog Tonka vrhnja a vi ga obogatite po želji (poriluk i pršut, tikvice i tuna, brokula i gouda...)
za prhko tijesto:
200 gr glatkog brašna
100 gr hladnog maslaca (isjeckanog na kockice)
1 jaje
1/4 žličice soli
Sve sastojke ubaciti u multipraktik i pulsirati dok se ne poveže u smjesu, ako je potrebno dodajete žlicu-dvije hladne vode.
Tijesto omotajte prianjajućom folijom i stavite na hlađenje .
za nadjev:
3 jaja
1 kiselo vrhnje Tonka
sol i papar po ukusu
50 gr ribanog parmezana
100 gr dimljenog lososa
kopar
Jaja dobro razmutite, dodajte sol i papar, parmezan i vrhnje pa mutite do glatke smjese. Dodajte nasjeckani kopar.
Tijestom obložite pleh za pečenje. Izbockajte ga vilicom.
Po tijestu natrgajte komade dimljenog lososa i prelijte smjesom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar