Imam doma nonin kalup za kuglof, najdražu uspomenu a svaki kolač u njemu ima neki poseban okus.
Ovo je jedan klasičan kuglof koji sam malčice obogatila nekim zimskim okusima pa izvrsno pristaje uz šalicu vrućeg čaja ili hladnog mlijeka i divno izgleda na blagdanskom stolu.
U receptu sam koristila svježe mlijeko Tonka PIK Rijeka, s pašnjaka Like i Istre, jako mi se svidio okus i moram priznati da jako dugo nisam popila šalicu hladnog mlijeka.
sastojci za kuglof
100 gr otopljenog maslaca
100 ml Tonka svježeg mlijeka
korica i sok bio limuna
230 gr glatkog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
vanilija
2 jabuke
3 jaja
180 gr tamnog muscovado šećera
5 žlica meda
za dekoraciju šećer u prahu i nar
Jabuke ogulite i naribajte pa zajedno sa medom, cimetom i limunovim sokom i koricom dinstajte na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju. Jaja umutite pjenasto sa šećerom.
U zdjeli za miješanje dodajte brašno i prašak za pecivo.
Maslac otopite pa mu dodajte hladno mlijeko.
Kad se jabuke ohlade propasirajte ih štapnim mikserom.
Sad možete sjediniti sve sastojke.
Kalup premažite maslacem i pospite brašnom pa ravnomjerno rasporedite smjesu.
Kuglof se peče na 175 stupnjeva 40-45minuta. Ohladite i izvadite iz kalupa pa ukrasite po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar