ponedjeljak, 16. travnja 2012.

Zebra u kalupu


Jednom davno, kad sam tek krenula u slatku avanturu pripremanja torti i kolača, trenirala sam na mramornom kolaču. Dobri stari recept iz mamine bilježnice napravila sam nebrojeno puta. Ponekad posut mljevenim šećerom a ponekad glaziran čokoladom. S vremenom sam se ohrabrila pa sam  krenula dodavati arome u običan masni biskvit, korice limuna i naranče, grožđice i rum, kokos...


za zebra kuglof potrebno je

2 šalice brašna
2 žlice praška za pecivo
mrva soli
2 šalice šećera
vanilija
korica/aroma naranče
180ml kiselog vrhnja
1/2 šalice bio kakao praha
4 žlice vrele vode
3 jaja




U maloj posudi promješati 1/2 šalice šećera i kakao prah pa razmutiti u vreloj vodi. U drugoj posudi mješati  preostali šećer i jaja. Naizmjence dodavati mješavinu brašna, praška za pecivo i soli i kiselo vrhnje.Na kraju dodati aromu vanilije. Smjesu podjeliti na dvije polovice, u prvu  dodajte koricu naranče, a u drugu dodati otopljeni kakao. Pripremiti kalup za kuglof, premazati ga maslacem ili uljem i posuti brašnom.Uz pomoć dvije kaciole/zaimače u kalup ulijevati naizmjence bijelu i crnu smjesu. Nije potrebno čekati da se prethodni sloj razlije. Kad potrošite obje smjese, kalup staviti u zagrijanu pećnicu i peći 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite dal je pečen. Ostaviti ga u kalupu da se malo ohladi pa izvrnuti na rešetku i glazirati čokoladom ili mljevenim šećerom.



za čokoladnu glazuru

100 gr tamne čokolade

30gr maslaca


Broj komentara: 30:

  1. Predivno izgleda a tako jednostavan recept...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, nekad su najbolje stvari one najjednostavnije!

      Izbriši
  2. Volim ovakve kolače i baš su mi bolji zbog čokoladnog preljeva. Fotografije su prekrasne, jaaako me mami ta čokolada :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. glazura je savršena meka ali ne tekuća..čokoladasta

      Izbriši
  3. Bas lepo izgleda, možda je ova ideja da se pravi u kalupu za kuglof još i najbolja!Izgleda sočno, a to je najvažnije!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovakav kolač sam davno jako voljela raditi kad mi se jelo nešto slatko, jer te sastojke uvijek imam. Već dugo vremena nisam radila mramorni kolač, a odličan je uz šalicu kakaa. Ovako zebrast u obliku kuglofa izgleda prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Moram priznati da ne volim kuglofe, ali isto tako nisam voljela svašta nešto dok nisam probala pravi recept :) I ovaj tvoj izgleda neodoljivo, pogotovo s ovom slasnom čokoladnom glazurom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, i ja sam često puta promijenila mišljenje, bitno je naći dobar recept!

      Izbriši
  6. Izgleda prefino ta cokoladna "zebrica", jako mi se svidja ideja da se napravi kao kuglof, slike taaako mame!:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Najbolji kolač mojeg djetinstva :)) makar ga već dugo nisam pravila, tebi je super ispao :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalno izgleda,ja obožavam ovakav tip kolača,recept si bilježim sviđa mi se jako i mislim ga što prije probati:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. baš me to veseli, obavezno javi kako ti se svidio!

      Izbriši
  9. Krasno! Nisam ga radila več sto godina :D! Izgleda sočno i mekano :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. moram priznati da ga ni ja nisam radila jakoo dugo

      Izbriši
  10. Odličan kolač. Retko pravim kuglofe jer ih niko sem mene ne voli a ne mogu baš sve sama da pojedem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam ovog planirala sama jesti, ali ipak se i drugima svidio!!

      Izbriši
  11. Volim mramorni kuglof, tvoj izgleda prekrasno :)

    OdgovoriIzbriši
  12. najjednostavnije je ponekad najbolje, lijepa zebrica

    OdgovoriIzbriši
  13. Sjećam se i ja svojih bojažljivih početaka,a sada iako još toliko toga učim spremna sam na puno smjelije kombinacije i ne bojim se štošta dodati u biskvite i probati kako će ispasti.
    Ovaj kolač/kuglof ti je uistinu fantastičan !!

    OdgovoriIzbriši
  14. Mmmm kako lijepo i ukusno izgleda, savršen uz jutarnju kavu. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Slike su me odusevile.
    Kolac kojem se poboljsa okus dodavanjem raznih esencija,korice limuna,narance,tako jednostavan atako bogat..predivno !!!!

    OdgovoriIzbriši