nedjelja, 7. kolovoza 2011.

PB & DC cupcakes

Ako još niste protumačili naslov mog posta, ovo su  Peanut butter & double chocolate cupcakes.Odnosno čokoladni  cupcakes(i)  s kremom od kikiriki maslaca. U petak je moja nona slavila 90. rođendan, ja sam bila zadužena za tortu, a kako sam uvijek u strahu da će netko ostati gladan, odlučila sam napraviti još i ove kolačiće. Prilično često radim cupcakes-e, zgodni su za proslave jer je to recimo "finger food" kolačić pa nema rezanja, tanjurića.... a možete ih ukrasiti kako god poželite, ili ih samo jednostavno premazati kremom..




sastojci za 16  komada
60 gr tamne čokolade
100 gr maslaca
1/2 šalice kakao praha
3/4 šalice glatkog brašna
3/4 šalice šećera
2 jaja
mrva soli 
1 šalica jogurta
1/2 žlice sode bikarbone
3/4 žlice praška za pecivo


za kremu je potrebno
250 gr maslaca od kikirikija
250 gr mascarponea
70 gr šećera u prahu





Na pari otopiti čokoladu, maslac i kakao i pustiti da se ohladi. U zdjeli mikasati jaja sa šećerom.
U drugu zdjelu prosijati brašno, prašak za  pecivo, sodu bikarbonu i sol. U smjesu sa čokoladom dodati smjesu jaja i polako dodavati brašno. na kraju umješati jogurt. Papirnate košarice za muffine poslagati u pleh za muffine pa puniti smjesom do 2/3 košarice. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20 minuta. Izvaditi ih iz kalupa i ostaviti da se ohlade, sat-dva.




Za kremu jednostavno izmiksati maslac od kikirikija sa šećerom i na kraju dodati mascarpone. Mascarpone možete zamijeniti sa slatkim vrhnjem ako više volite takvu kombinaciju. Kremu jednostavno premazati preko kolačića ili uz pomoć slastičarske vrećice raditi pužiće. Ja sam ukrasila pečenim kikirikijem, a  možete ih jednostavno preliti čokoladnom glazurom!! Meni se jako svidjela ova kombinacija čokoladnog biskvita i pomalo slane kreme.


četvrtak, 4. kolovoza 2011.

Ljetna salata sa lignjama



Taman kad  sam pomislila kako se je ljeto vratilo, opet su došli tamni oblaci i zaklonili sunce. Odlučila sam napraviti ovu pravu ljetnu salatu i njome pozvati ljeto da se vrati.  Salata je šarena, morska i ljetna, tko bi joj odolio. Savjetujem da ne umiješate svu rikulu u salatu ako nemate namjeru sve pojesti odmah, budući da će kiselina iz limunovog soka "oštetiti" listiće. Uživajte u ovoj salati u "hladu" ispod pergule

sastojci

500gr očišćenih liganja
200 gr cherry rajčica
50 gr  crnih maslina
20 gr rikule
2-3 češnja češnjaka
sol, papar, limunov sok
djevičansko maslinovo ulje



Lignje očistiti i izrezati na što tanje kolutiće, dobro ih posušiti papirnatim ubrusom i ispeći zajedno s češnjakom na teflonskoj tavi bez ulja. Pečene lignje staviti u posudu, posoliti, zaliti maslinovim uljem i poklopiti. Dok se lignje hlade  cherry rajčice izrezati na četvrtine, masline na kolutiće, očistiti i posušiti rikulu.
Pripremiti dressing, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar dobro izmiješati. Rajčice, masline i rikulu staviti u zdjelu sa lignjama i sve preliti dressingom, dobro izmješati da se okusi prožmu. Nemojte škrtariti na ulju!!