utorak, 4. rujna 2012.

Sale & pepe okus - rustikalne pite



Nakon foccacia koje smo objavile prošli put, ovog puta naš interes privukle su rustikalne pite s voćem. Iz časopisa Sale & pepe prilično  sam  se jednostavno odlučila koje želim isprobati, za prvi recept presudio je  pun hladnjak šljiva a za drugi sam već duže vremena čekala priliku  da iskoristim amaretto kekse. Prošli put smo  obje radile foccacie s povrćem, baš me zanima dal smo se i ovog puta u jednoj piti pogodile. Ne zaboravite pogledati koje pite je Tamara odabrala.


Pita sa šljivama


300gr glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 gr šećera
vanilija, sol
100 gr maslaca
100 ml hladne vode
500 gr šljiva
limunov sok i korica
3 piškote ili keksa s maslacem
cimet


Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica pa dodajte polovicu šećera , vaniliju i sol. Pomiješajte sastojke pa uz dodatak vode umjesite tijesto. Tijesto oblikujte u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite pola sata uhladnjak. Šljive operite, osušite i odstranite im koštice.Ako su velike možete ih odrezati na četvrtine, ja sam rezala na polovice. Pomiješajte ih s ostatkom šećera, limunovim sokom i koricom i cimetom.  Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte  tijesto pa od njega izrezujte krugove za mini pite, ako želite možete napraviti i jednu veliku pitu. U kalup utisnite tijeseto,na dno tijesta stavite smrvljene piškote, a na njih nadjev od šljiva. Od ostatka tijesta izrežite poklopce. Poklopce za košarice spojite s malo vode.Na nekoliko mjesta bocnite nožem. Pite pecite otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na  180°C. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.



Torta s breskvama i amaretto keksićima

700 gr breskvi
100 gr brašna
110 gr amaretto keksića
200 gr šećera
2 žlice smeđeg šećera
100 gr badema
3 jaja
1/2 praška za pecivo
sok i korica limuna



Breskve preliti vrelom vodom i ostavit par minuta u njoj. Nakon toga breskve oguliti.  Odvojiti ih od koštice, odrezati na kriške pa zagrijati u tavi s limunovim sokom i koricom. Ostaviti ih da se ohlade. Ja sam koristila prilično zrele breskve pa sam ovaj korak dinstanja na tavici preskočila jer nisam htjela da se raspadnu. amaretto keksiće i bademe samljeti u sitan prah.Od bjelanajka izraditi čvrsti snijeg, a žumanjke miksati s šećerom, dodati prosijano brašno s praškom za pecivo i soli i mljevene bademe i kekse. Na kraju lagano umješati snijeg od bjelanajka i kriške bresaka. Smjesu izliti u kalup, pogodna je veličina klasičnog kalupa za torte. Kolač posuti tamnim šećerom i peći na 180 stupnjeva 40tak minuta.



P: S: ovom prilikom objavljujem i pobjednika malog darivanja kojeg je odredio random. Sa sudjelovanje u darivanju bilo je potrebno biti sljedbenik bloga i ostaviti komentar ispod slike s nagradom koja se nalazi na facebook profilu Ave dulcis. Ispod fotografije ostavili ste 18 komentara. random se odlučio za broj 14.

Katarina Brekalo
javi se na mail da se dogovorimo o detaljima!
 

subota, 1. rujna 2012.

Punjene pečene breskve


Pečeno voće je za mene bilo pravo otkriće...Breskve i marelice su moj favorit, uz dodatak sladoleda ili laganu kremu s mascarponeom...savšeni i brzi ljetni desert, pogodan za one neočekivane goste. Nisam napisala količine jer sve ovisi o veličini breskvi koje koristite. Po želji u  nadjev možete dodati  čokoladu ili gorki kakao.


3 velike zrele breskve
mljeveni bademi
mrvljeni amaretto keksići (ili keks s maslacem)
1 žumanjak
smeđi šećer
cimet
maslac
amaretto liker 


Breskve raspolovite i izvadite košticu, sredinu lagano izdubite. U zdjelici promješajte omekšali  maslac, šećer i žumanjak, pa dodajte mrvljene kekse i bademe, cimet i liker. Smjesa bi trebala nalikovati na namaz/kremu. Ako koristite amaretto kekse nije potrebno stavljati i amaretto liker. U svaku udubinu stavite žlicu nadjeva. Breskve posložiti na pleh i peći na 180 stupnjeva 40tak minuta. Još vruće breskve poslužite uz sladoled od vanilije, tučeno slatko vrhnje ili kremu od mascarponea.